Train Vuia, pionier al aviaţiei mondiale: „Lăsaţi orice preamărire a mea. Toţi care au aflat ceva în diferitele domenii ale progresului tehnic nu au nici un merit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Vuia FOTO Facebook/Muzeul Naţional al Banatului
Traian Vuia FOTO Facebook/Muzeul Naţional al Banatului

Traian Vuia s-a născut în 17 august 1872, la Surducul Mic (astăzi localitatea Traian Vuia). Încă de la o vârstă fragedă a dovedit o atracţie pentru zbor.

În 18 martie 1906, pe o tarla de lângă Montesson, o mică localitate de lângă Paris, aparatul de zbor construit de Traian Vuia se desprindea de la sol. După o accelerare pe o distanţă de 50 de metri, aeroplanul-automobil în formă de liliac s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, a zburat pe o distanţă de 12 metri, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat forţat. A fost un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. Este considerat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Adică aparatul s-a desprins de la sol prin forţe proprii. 

„Am dovedit că se poate zbura cu un aparat mai greu decât aerul. Nu m-am ascuns, am experimentat în văzul tuturor. Pot continua şi alţii, aşa se va realiza progresul aviaţiei mondiale”, afirma Traian Vuia.
 

Evocăm memoria lui Traian Vuia, pentru că acesta s-a născut într-o zi de 17 august, în 1872, la Surducul Mic (astăzi localitatea Traian Vuia) – atunci în Ungaria, şi încă de la o vârstă fragedă a dovedit o atracţie pentru zbor. 

După ce a terminat liceul, s-a înscris, în 1892, la cursurile Politehnicii din Budapesta. Din considerente financiare a fost nevoit să renunţe şi să se înscrie la Facultatea de Drept. Apoi a lucrat în diverse cabinete de avocatură. În 1901 şi-a susţinut teza de doctorat în ştiinţe juridice. Marele său vis a rămas zborul, astfel că a început calculele pentru construcţia unei maşini de zbor.

Traian Vuia

În 1902, a plecat în capitala Franţei.

“Lăsaţi orice preamărire a mea. Să nu uitaţi, că toţi care au aflat ceva în diferitele domenii ale progresului tehnic, nu au nici un merit”, avea să spună Traian Vuia.

În localitatea timişeană Traian Vuia se află un muzeu dedicat memoriei faimosului aviator, care poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 10.00-18.00.

Vă mai recomandăm:

Legendarul zbor al lui Traian Vuia. S-a ridicat la aproape un metru de sol şi a zburat pe o distanţă de 12 metri

Statuie în Timişoara pentru omul care a profeţit balcanizarea Banatului după unirea cu Vechiul Regat

Dezbatere încinsă la Bruxelles. Cine a zburat primul? Românul Traian Vuia, brazilianul Santos-Dumont sau fraţii americani Wright: „Adevărul este unul“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite