113 ani de la legendarul zbor al lui Traian Vuia. S-a ridicat la aproape un metru de sol şi a zburat pe o distanţă de 12 metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Vuia şi aparatul său
Traian Vuia şi aparatul său

Astăzi, 18 martie, se împlinesc 113 ani de la reuşita lui Traian Vuia. A reuşit să se desprindă de sol cu aparatul construit de el, acesta fiind considerat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul.

În 18 martie 1906, pe o tarla de lângă Montesson, o mică localitate de lângă Paris, aparatul de zbor construit de Traian Vuia se desprindea de la sol. După o accelerare pe o distanţă de 50 de metri, aeroplanul-automobil în formă de liliac s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, a zburat pe o distanţă de 12 metri, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat forţat. A fost un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. Este considerat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Adică aparatul s-a desprins de la sol prin forţe proprii. 

„Am dovedit că se poate zbura cu un aparat mai greu decât aerul. Nu m-am ascuns, am experimentat în văzul tuturor. Pot continua şi alţii, aşa se va realiza progresul aviaţiei mondiale”, spunea Traian Vuia.

Astăzi se împlinesc 113 ani de la această reuşită.

Traian Vuia s-a născut în 1872, la Surducul Mic (astăzi localitatea Traian Vuia) – atunci în Ungaria, şi încă de la o vârstă fragedă a dovedit o atracţie pentru zbor. După ce a terminat liceul, s-a înscris, în 1892, la cursurile Politehnicii din Budapesta. Din considerente financiare a fost nevoit să renunţe şi să se înscrie la Facultatea de Drept. Apoi a lucrat în diverse cabinete de avocatură. În 1901 şi-a susţinut teza de doctorat în ştiinţe juridice. Marele său vis a rămas zborul, astfel că a început calculele pentru construcţia unei maşini de zbor.

În 1902, a plecat în capitala Franţei.

Vuia

În amintirea acestui pionier al aviaţiei, Aeroportul Timişoara poartă numele lui Traian Vuia din 2002, iar din 2018, sigla aeroportului este reprezentată de o aripă stilizată.

Vuia



Citeşte şi:

Dezbatere încinsă la Bruxelles. Cine a zburat primul? Românul Traian Vuia, brazilianul Santos-Dumont sau fraţii americani Wright: „Adevărul este unul“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite