Cine este femeia care a câştigat primul concurs de miss din istoria României. Candidata a leşinat la aflarea rezultatului

Cine este femeia care a câştigat primul concurs de miss din istoria României. Candidata a leşinat la aflarea rezultatului

Magda Demetrescu a fost prima Miss România

Primul concurs de miss din istoria României s-a desfăşurat la data de 17 martie 1929 la „Palatul Cultural“ din şoseaua Kiseleff, fiind organizat de revista „Realitatea Ilustrată”. Era afiliat concursului „Miss Universum” care se organiza la Galveston, în Statele Unite ale Americii. Din comitetul de organizare făceau parte, printre alţii, scriitorul Liviu Rebreanu, pictorii Frederic Storck şi I. Steriadi.

Ştiri pe aceeaşi temă

100 de femei au participat la concurs: cele 70 de câştigătoare ale concursurilor juteţene şi alte 30 alese dintre frumuseţile clasate pe locurile doi şi trei. 60 de automobile le-au condus pe cele mai frumoase românce de la hotel până la „Palatul cultural“. Nu a fost vorba doar de transportul lor, ci şi de o defilare pe principalele artere ale Capitalei.  Concurentele purtau esarfe  galbene  pe care era inscripţionat nemele judetului  pe care îl reprezenta. 
Juriul, sub patronajul lui Alexandru Vaida Voevod, ministru de interne, fost şi viitor prim ministru al României, a avut următoarea componenţă: prof. Tzigara Samurcaş, preşedinte, şi membrii: Alex. Cantacuzino, Maria Giurgea, Al Mavrodi, Liviu Rebreanu, L. Steriadi, Fr. Stork, N. Batzaria şi dr. G. Graur.

„Străzile Academiei, Calea Victoriei şi şoseaua Kiseleff sunt  străbătute la pas în aclamaţiunile mulţimii“

Iată cum era prezentat evenimentul în presa vremii, conform site-ului deieri-deazi.blogspot.ro: 
 
Un concurs? Nu!! Ci un mare eveniment pentru capitala ţării, cum şi pentru ţara întreagă. O desfăşurare formidabilă de public, frumuseţe şi voie bună. La orele 10 jumătate dimineaţa, juriull preliminar judecă nouile înscrieri pentru concursul de după amiază. La 11 jumătate, strada Sărindar până în Calea Victoriei, este o mare de capete, prin care cu greu ar putea răzbate cineva, făcând chiar uz de forţă. Candidatele din provincie, şi-au primit eşarfele şi automobilele se înşiră în faţa palatului „Adevărul", de unde urmează să pornească cortegiul. La eşirea candidatelor, aglomeraţia devine fantastică. Este imposibil de răzbit la automobile şi numai forţa jandarmilor, permite cu mare greutate formarea cortegiului. Calea Victoriei, de la „Cercul Militar“ până după teatrul Naţional, pare un ocean agitat. Tot ceea ce a avut Capitala mai select s'a revărsat în dimineaţa splendidă  de primăvară, pe artera principală a Capitalei, ca să admire pe alesele ţării şi să le ureze izbândă pentru concursul de după amiază. Automobilele sunt deschise forţat, mulţimea aclamă, frumuseţile României primesc felicitări şi cortegiul, compus din peste 60 automobile, — intre care 24 maşini „De Soto Six“, absolut noi, — înaintează cu foarte mare greutate. S’ar putea chiar calcula: un metru pe minut. Străzile Academiei, Calea Victoriei şi şoseaua Kiseleff, sunt  străbătute la pas în aclamaţiunile mulţimii. (...) Intrarea în salon se face cu cea mai mare greutate, din cauza publicului, care a massat  scările. Salonul devine neîncăpător şi totuşi serviciul merge minunat. Asistă întreg  juriul, invitaţii legaţiunilor străine, precum şi d-nii consul general şi vice-consul al Americei. Un menu bogat este savurat, se ţin discursuri, aparatele fotografice şi cinematografice lucrează şi la orele 2 candidatele pornesc pe rând spre Salonul oficial, unde se va da bătălia decisivă”.


A leşinat de emoţii

Au fost alese mai întâi câştigătoarele pentru diferitele regiuni, iar, apoi, în finală au intrat Magda Demetrescu, Ortansa Tănăseanu şi Nadeja Oculici de Kosariny. Acestea au îmbrăcat tricouri de plajă. Juriul a deliberat preţ de o jumătate de ceas şi a ales-o pe prima Miss România: Magda Demetrescu, în vârstă de 17 ani. Aceasta a leşinat de emoţie, atunci câmnd a auzit anunţul. I se conferă eşarfa tricoloră brodată.


Prima Miss România, fiica unui arhitect

„Aşadar prima Miss România  şi prin urmare prima noastră reprezentantă  la concursul Miss Univers a fost tănăra de numai 17 ani – d-ra Magda Demetrescu . Ea a fost  fiica arhitectului Nicolae Demetrescu şi a soţiei sale Magda,  dar din păcate la vărsta la 5 ani, a rămas  orfană de amândoi  părinţii şi a fost adoptată de mătuşă sa, Maria Demetrescu. O fată cuminte, educată, de familie bună, care trecuse de probele şi exigenţele dure ale competiţiei“, se arăta în „Realitatea ilustrată“.
 
Iată cum este descrisă câştigătoarea primului concurs Miss România de către revista organizatoare:
"Magda Demetrescu. Un poem plin de muzicalitate, un vis, o reverie, care te îmbată, te încântă, te adoarme. Frumoasă ca o zână din poveştile trecutului, ea poartă în ochi şi în păr caracteristica rasei noastre, negrul. Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente, ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galveston. 

Bal de pomină la Cercul Miliar

Primul concurs de miss din România s-a încheiat cu un mare bal, care a avut loc la Cercul Militar. „În splendidele saloane ale «Cercului Militar» a avut apoi loc serata în onoarea frumuseţilor României. Au participat mulţi membrii ai corpului diplomatic, d. Alexandru Vaida Voevod, ministru de interne,- care s’a fotografiat în grup cu candidatele, - corpul ofiţeresc din Capitală şi un public select, care a ţinut să cunoască frumuseţile României. Serata s’a terminat la orele 3 dimineaţa, după ce s’a dansat tot timpul într’o atmosferă de caldă amiciţie şi admiraţie. Punctul principal şi ţinta tuturor felicitărilor, a fost d-ra Magda Demetrescu îmbrăcată într’o splendidă toaletă de bal, arborând eşarfa tricoloră, cu care a fost distinsă”, a mai arătat „Realitatea ilustrată“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: