Împlinirea a 610 de ani de atestare documentară a oraşului Târgu Jiu, dată uitării de autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc  610 ani de atestare documentară a municipiului Târgu Jiu, dar această aniversare deosebit de importantă a fost dată uitării de către autorităţile locale, care sunt foarte ocupate în timpul campaniei electorale.

Singurul eveniment organizat pentru a marca această aniversare importantă a fost o expoziţie de fotografie-document, care s-a desfăşurat în anonimat la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, care a organizat această manifestare. Doar viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a participat la vernisajul expoziţiei din partea instituţiilor care au fost invitate. 

„Nu pot decât să-mi exprim un regret personal că ziua aceasta de 23 noiembrie a fost într-un fel dată uitări. Nu pot să nu-mi exprim regretul că instituţiile de cultură care îţi au sediul în Târgu Jiu nu au încercat să sărbătorească la rândul lor această zi. Bucureştiu, care a marcat în acest an o cifră nerotundă, a organizat trei zile de sărbătoare, iar noi nu am reuşit să ne permitem să facem mai multe la 610 ani de atestare documentară. Este un regret personal. (...) Această zi care ar fi trebuit să fie o sărbătoare a fost dată uitării, iar motivele îmi scapă. Au fost invitate toate instituţiile. Perioada este cea pe care o cunoşteam cu toţii, dar s-a trecut cu mult prea mare uşurinţă peste acest moment. Bănuiesc că este vorba de campania electorală, dar asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să-şi mai exprime sentimentele“,

a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

În rest, Primăria municipiului Târgu Jiu nu a organizat o manifestare care să marcheze ziua de naştere a oraşului, cu toate că în cadrul primăriei funcţionează chiar şi un Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică.  care a organizat expoziţia de fotografie document.  

Expoziţia marchează şi închiderea „Anului Brâncuşi“

Expoziţia „Târgu Jiu 610. Contemporani cu Brâncuşi“ cuprinde 50 de fotografii-document cu diferite personalităţi care au marcat municipiul Târgu Jiu sau au avut o legătură cu marele sculptor, precum şi anumite clădiri sau zone din Târgu Jiu. Expoziţia este deschisă la sediul CJCPCT Gorj şi marchează, în acelaşi timp, încheierea ciclului de manifestări organizate în cadrul programului Anul „Brâncuşi“ în Gorj. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 1 decembrie. 

Atestat într-o poruncă dată Mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân

Oraşul Târgu Jiu este menţionat pentru prima oară în 23 noiembrie 1406 sub numele de „Jiul“, într-o poruncă dată Mănăstirii Tismana de către voievodul Mircea cel Bătrân. Localitatea apare pentru prima dată, tot în secolul al XV-lea, în documente având calitatea de târg. 

Numele de Târgu Jiu apare şi într-o poruncă a voievodului Dan al II-lea, semnată la 20 martie 1429, la Argeş, prin care întărea Mănăstirii Tismana unele danii, precum şi „morile de la Târgul Jiului, pe care le-a făcut popa Agaton cu munca fraţilor săi“. Prima atestare ca oraş a apărut într-un hrisov datat 22 iunie 1597, emis de Mihai Viteazu la Târgovişte.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite