Comisia Europeană lansează un nou indicator privind inovarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul
Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul

Suedia, Germania, Irlanda şi Luxemburg sunt statele membre UE care fructifică cel mai bine inovarea, potrivit unui nou indicator propus de Comisia Europeană.

„Indicatorul rezultatelor inovării” măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reuşesc să intre pe piaţă, creând locuri de muncă mai bune şi sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile naţionale în domeniul inovării, arată că există încă diferenţe semnificative între ţările din Uniune. Într un context internaţional, UE funcţionează bine în ansamblu, chiar dacă se află în continuare în urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume (MEMO/13/782).

Ţările aflate pe primele locuri la nivelul UE îşi datorează poziţia cel puţin unuia dintre următorii factori: o economie cu un număr mare de sectoare cu grad ridicat de cunoştinţe, întreprinderi inovatoare care se dezvoltă rapid, niveluri ridicate de brevetare şi exporturi competitive.

Noutatea adusă de indicatorul propus este că acesta se concentrează pe rezultatele inovării. Ca atare, acesta completează tabloul de bord al Uniunii inovării (TBUI) şi indicele sintetic al inovării (SII) (IP/13/270), care evaluează performanţele în materie de inovare ale statelor membre şi ale UE dintr-o perspectivă mai amplă, în raport cu un set larg de 24 de indicatori ai inovării, inclusiv resursele, volumele de activitate şi rezultatele.

Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazează pe patru componente care au fost alese pentru importanţa lor la nivelul politicii.

Inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete.

Ocuparea forţei de muncă în activităţi care implică un grad ridicat de cunoştinţe, ca procent din totalul locurilor de muncă.

Competitivitatea bunurilor şi a serviciilor cu grad ridicat de cunoştinţe. Aceasta se bazează pe aportul produselor de tehnologie medie şi înaltă la totalul balanţei comerciale şi pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunoştinţe în totalul exporturilor de servicii.

Ocuparea forţei de muncă în întreprinderile care se dezvoltă rapid, din sectoare inovatoare.

Comparativ cu o serie de ţări din afara sa, UE în ansamblu are rezultate bune. Elveţia şi Japonia se detaşează clar ca fiind cele mai performante, în timp ce UE se află aproximativ la acelaşi nivel cu Statele Unite în privinţa rezultatelor inovării.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite