Pesta porcină dă din nou bătăi de cap. DSVSA: „În judeţul Ialomiţa nu se respectă regulile de biosecuritate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină a reapărut în judeţul Ialomiţa FOTO Shutterstock
Pesta porcină a reapărut în judeţul Ialomiţa FOTO Shutterstock

Autorităţile veterinare din judeţul Ialomiţa continuă să lupte cu localnicii care nu înţeleg să respecte regulile minime pentru răspândirea pestei porcine. La începutul lunii martie au fost stinse 22 de focare.

Direcţia Sanitar Veterinară Ialomiţa atrage atenţia că, în ciuda toturor eforturilor depuse de către autorităţi, boala reapare.

"Extinderea focarelor de boală are ca principală cauză nerespectarea, de către crescătorii din gospodăriile populaţiei, a regulilor minime de biosecuritate şi a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerţul cu porcine, în urma anchetelor epidemiologice efectuate în focarele de boală identificându-se următoarele neconformităţi: ascunderea de proprietari a apariţiei primelor semne de boală, aruncarea cadavrelor de animale la marginea localităţilor, pe terenuri agricole sau la gropile de gunoi, vânzarea şi cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilităţii acestor animale şi dacă ele provin din zone cu restricţii de pe raza altor judeţe", spun reprezentanţii DSVSA Ialomiţa. 

De asemenea, în continuare se fac tratamente injectabile cu persoane neautorizate, iar animalele din gospodării sunt hrănite cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observaţi mistreţi. Totodată, s-a stabilit că nu se respectă regulile minime de biosecuritate la nivelul exploataţiilor: utilizarea comună a îmbrăcămintei şi încălţăminţei atât pe stradă cât şi atunci când se intră în adăpostul porcinelor, vizitarea altor exploataţii cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).

Au fost stinse 22 de focare

„Subliniem faptul că fără sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor, în special a crescătorilor de porci, apariţia unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât şi în cel gospodăresc”, atrag atenţia reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.   

La data de 3 martie, pe raza judeţului Ialomiţa, evolua un  focar de boală, în exploataţii nonprofesionale în localitatea Făcăeni, declarat în data de 4 februarie 2021.

Pe 1 martie, conform DSVSA Ialomiţa, au fost stinse oficial 22 focare de pestă porcină africană (21 din exploataţii nonprofesionale şi unul dintr-o exploataţie comercială), declarate în localităţile Armăşeşti (2 focare), Nenişori (1 focar), Adîncata (1 focar), Malu Roşu (4 focare), Cotorca (2 focare), Jilavele (3 focare în exploataţii nonprofesionale şi un focar intr-o exploataţie comercială), Urziceni (un focar), Coşereni (un focar), Axintele (2 focare), Fierbinţi Tîrg  (1 focar), Patru Fraţi (1 focar), Fierbinţi de Jos (1 focar) şi Dridu Snagov (1 focar)  din judeţ Ialomiţa.

„Stingerea celor 23 focare a implicat eforturi deosebite din partea medicilor veterinară de liberă practică imputerniciţi cât şi oficiali din cadrul D.S.V.V.S.A. Ialomiţa, precum şi a medicilor veterinari din judeţele Prahova, Ilfov, Buzău şi Călăraşi, deoarece cele 23 focare cuprindeau în zona de protecţie sau supraveghere şi localităţi din aceste judeţe. Astfel în perioada 11-29-02.2021 au fost recoltate un număr de 3936 probe sânge, din care 3843 probe sânge din judeţul Ialomiţa şi 91 probe din judeţul Ilfov, care au fost analizate in laborator  cu rezultat negativ şi s-au examinat clinic un număr de 8589 suine”,  spun reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

„Menţionăm că probele recoltate  de medicii veterinari de liberă practică imputerniciţi şi examinările clinice sunt suportate de la bugetul de stat, implicând un cost de 12,35 lei pentru fiecare suină. In fapt acest cost este mai mare deoarece la acesta se adaugă şi costul kitului de diagnostic folosit în laborator”, au mai adăugat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.

Vă mai recomandăm şi:

Cifrele testărilor COVID-19 încaieră autorităţile. „Fiecare judeţ se zbate să comunice cât mai puţin”

 

Pilonul II e şchiop de o lege esenţială: cum se plătesc pensiile private 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite