Omul care a supravieţuit comunismului în România, ucis de coronavirus. Calvarul lui Paul Goma, condamnat la muncă silnică în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi disidentul Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie la spitalul La Pitié Salpetriere din Paris, unde era internat în urma infectării cu coronavirus. Goma se numără printre personalităţile României pe care autorităţile comuniste le-au trimis la muncă silnică în lagărul de la Lăteşti, din judeţul Ialomiţa.

În 1956, Paul Goma a fost prins, arestat şi condamnat la 2 ani de închisoare după ce, în timpul studenţiei, a citit în cadrul Şcolii de Literatură un capitol dintr-un roman care spunea povestea unui tânăr comunist care a rupt carnetul de membru. 

După ce a fost eliberat din cumplitele închisori Jilava şi Gherla, Paul Goma a fost internat cu domiciliu obligatoriu la Lăteşti, în inima Bărăganului. Scriitorul şi-a petrecut acolo 5 ani din viaţă. În 1964, „deoiştililor” şi se ridică interdicţia de a părăsi coloniile de muncă, Paul Goma devenind astfel un simbol al luptei anticomuniste din România.

În anii 50, unele sate au fost transformate în centre de „domiciliu obligatoriu” pentru miile de deţinuţi politici eliberaţi din închisori la expirarea pedepsei, dar consideraţi recalcitranţi şi „nereeducabili”. Între 1955 şi 1964, s-au perindat pe la Rubla, Lăteşti, Măzăreni, Dropia, Zagna, Fundulea personalităţi ale vieţii politice şi culturale, între care Corneliu Coposu, Ion C. Brătianu, Dan M. Brătianu, Constantin C. Giurescu, Ion Diaconescu, Camil Demetrescu, Hans Bergel, studenţii Paul Goma, Dan Mugur Rusiecki, Ion Varlam. Suplimentele de pedeapsă, mergând de la 12 la 60 luni, convieţuirea îndelungată într-un perimetru redus le-au permis să se împrietenească, să-şi  transforme noua existenţă într-o şcoală a solidarităţii. 

În colonia de muncă de la Lăteşti, din judeţul Ialomiţa, înfiinţată de comunişti în 1951, au fost dislocate peste 1.000 de persoane, transformate în „doişti”, adică persoane cu domiciliu obligatoriu. Printre acestea se numără şi personalităţi ale istoriei contemporane româneşti.
 

În anul 1951, regimul comunist din România începe procesul de dislocare a persoanelor considerate o ameninţare pentru regim. Astfel au fost creat un sistem de reeducare a „elementelor duşmănoase” prin înfiinţarea de colonii şi unităţi de muncă. La nivelul întregii ţări au existat 76 de astfel de entităţi, 18 dintre ele fiind înfiinţate în Bărăgan. 

O comună obişnuită, sub paza Armatei

În realitate, coloniile de muncă aveau forma unei comune obişnuite, însă oamenii care le-au populat erau obligaţi să trăiască aici sub paza armatei şi a Securităţii. De aici şi denumirea de „deoişti”, adică oameni care au domiciliul obligatoriu, fiindu-le interzis să părăsească localitatea. 

Pe malul Dunării, în zona comunei Borduşani, a fost înfiinţat lagărul de muncă Lăteşti, localitate care astăzi nu mai există. Datele statistice ale Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Ialomiţa şi ale Consiliului de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi arată faptul că la Lăteşti au avut domiciliu obligatoriu peste 1.000 de oameni. Toţi aceştia au fost obligaţi să muncească până la epuizare. Basarabeni, bănăţeni, aromâni sau deţinuţi condamnaţi definitiv prin hotărârile judecătoreşti au fost aduşi aici sub escortă, fiind consideraţi o ameninţare pentru regimul comunist de la Bucureşti. 

Mesajul tragic venit din Franţa

Scriitorul Paul Goma a murit la vârsta de 84 de ani, la Paris.

"În urma unui mesaj primit din Franţa, cu regret şi mare durere anunţ plecarea dintre noi a marelui scriitor şi disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitie Salpetriere, în urma constatării infectării cu virusul ucigaş. Conform informaţiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere şi cu sufletul împăcat", a precizat jurnalista Mariana Sipoş, biografa lui Paul Goma, într-un comunicat transmis Agerpres.
 

Potrivit comunicatului, "conform indicaţiilor lui Filip Goma, respectând dorinţa tatălui său şi ţinând cont de restricţiile actuale în vigoare în Franţa, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pere Lachaise din Paris". 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite