Slatina: Alina Dorobanţu cântă muzică lăutărească veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut zeci de premii la concursurile şi festivalurile de muzică populară, iar muzica lăutarilor mari ca Zavaidoc, Lică Militaru sau Ştefan Ciucă prinde viaţă prin glasul ei.

Mândră în costumele ei populare, unice în ţară, Alina Dorobanţu pare ruptă din cărţile despre ţăranii perioadei interbelice. Adolescenta în jeanşi, cu teneşi şi rucsac se transformă în câteva minute într-o tânără cu părul împletit şi maramă pe cap care îţi zâmeşte timid. „Marama o am de la babă, iar ia am cumpărat-o de la o expoziţie. Eu adun atât costume, cât şi muzică populară veche din satele din Olt. De curând am luat o piesă de la un bătrân de la Optaşi Măgura, iar acum o să merg la Vădastra”, a povestit Alina.
Are peste 30 de costume populare şi îşi completează mereu colecţia cu obiecte vestimentare pe care le găseşte pe la bătrânii care atunci când o aud cântând vor să i le ofere în dar. Alături de colecţia de costume stau şi zecile de trofee pe care le-a câştigat. „Am câştigat foarte multe premii, cam 50. Îmi place să merg la festivaluri şi concursuri chiar dacă acolo este foarte multă răutate şi invidie. Dacă eşti bun, te faci uşor remarcat”, a spus Alina.

„Nu vreau să scot piese comerciale”

Alina este un artist complet, cântă muzică populară, clasică, uşoară, la pian, la orgă electronică, ştie dansuri moderne, dar bate sârbele şi horele ca nimeni alta. „Eu sunt din comuna Cutişoara şi atunci când s-a înfiinţat ansamblul, au luat foarte mulţi copiii. Am învăţat diferite dansuri populare şi aşa a început să-mi placă muzica populară”, a spus Alina.
Culege texte şi muzică populară veche de la bătrâinii din satele oltene şi cântă cu drag melodiile lăutarilor interbelici, Zavaidoc, Lică Militaru, Ştefan Ciucă sau Ion Albeşteanu. „Îmi place să cânt piese vechi, caut repetoriu autentic. Nu vreau să scot piese comerciale, să fiu ca toţi ceilalţi. Vreau să aduc o schimbare, să fac ceva nou şi de calitate. Atunci când Lică Militaru cânta la o nuntă, se auzea în tot satul, el şi ţambalul lui nu aveau nevoie de staţie”, a spus Alina.

Vrea să câştige Festivalul de la Mamaia

Acum se pregăteşte pentru festivalul de la Mamaia, secţiunea muzică populară. „Este prima participare la Mamaia şi dacă voi câştiga vreau să scot şi un CD. Repet câteva ore pe zi pentru că am studiez singură. Am terminat Şcoala Populară de Artă”, a spus tânăra. Alina vrea să înceapă să cânte şi muzică uşoară, iar la facultate vrea să studieze canto clasic. „Mie îmi place muzica în general. Mama îmi povesteşte că atunci când eram mică dacă îmi punea muzică nu mă mişcam o zi întreagă din faţa televizorului. Vreau să cânt şi muzică uşoară, iar visul meu este să fac teatru liric. Muzica populară este însă aproape de sufletul meu, mă reprezintă cel mai bine”, a explicat Alina.


NĂSCUT
12 mai 1993, Slatina
STUDII
Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Radu Greceanu
IDEALURI
Să lucreze la un teatru liric


CE-I PLACE
Iubesc teatrul, muzica, dansul, limba engleză şi limba română. Ascult toate genurile de muzică şi citesc cu plăcere romane de dragoste. Îmi place să merg să cânt pentru oameni.

CE NU-I PLACE
Nu suport oamenii care nu sunt corecţi şi acest lucru l-am întâlnit la multe concursuri la care am participat. Nu înţeleg răutatea, invidia. Nu-mi place când sunt minţită şi când unii încearcă să profite de mine.


Care sunt premiile cu care te mândreşti cel mai mult?
Sunt două pe care le-am câştigat anul trecut. Este vorba de premiul I la Festivalul Maria Tănase de la Craiova şi cel de la Slobozia, de la Festivalul Ion Albeşteanu, „Strugurele de Aur”.

De ce este nevoie ca să reuşeşti în muzică?

Trebuie să ai încredere în tine şi trebuie să munceşti mult. Sunt oameni care încearcă să te dea la o parte, să te demoralizeze, dar trebuie să ai puterea să trece peste toate. E multă răutate, invidie în această lume, dar dacă ai familia alături, treci mai uşor peste toate.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite