Cât costă brazii de Crăciun. „E mai ieftin cu 100 de lei ca în magazin. Dar să se deschidă piaţa“

Cât costă brazii de Crăciun. „E mai ieftin cu 100 de lei ca în magazin. Dar să se deschidă piaţa“

Brazi în piaţa din Slatina FOTO Alina Mitran

Comercianţii care vând tradiţional în pieţe aşteaptă şi ei cu nerăbdare redeschiderea, anunţată pentru weekendul cu alegeri. Câteva zeci de cumpărători şi-au rezervat bradul şi-l vor lua în ziua de salariu.

Singurul comerciant de brazi de Crăciun din cea mai mare piaţă a municipiului Slatina spune că l-a lovit serios măsura suspendării activităţii în pieţele acoperite, luată cu aproape trei săptămâni în urmă. 

De atunci se-nvârte mai puţină lume în zonă, în plus, chiar la intrarea în parcarea pieţei e pusă barieră, iar cumpărătorii nu mai pot veni cu maşinile. 

„Se vede diferenţa. Aici e barieră, e piaţa închisă, n-are cum să intre, şi atunci chestia asta face diferenţa. Noi aşteptăm să dea drumul la barieră. Va fi mai bine peste două zile, e Moş Nicolae... Am, cred, 50 de cumpărători care mi-au dat arvună. Sunt oamenii de la Salubris, o grămadă, care mi-au spus că vin în ziua de salariu să le ducă la copii bradul“, spune comerciantul, care vinde la aceleaşi preţuri de anul trecut. 

Ba chiar este aceleaşi de ani buni, mai spune bărbatul, după un timp de gândire. „De 7 ani am aceleaşi preţuri. Oamenii vin şi cumpără de la mine, pentru că ştiu ce marfă le dau. Am marfă din Ungaria, iau brazii pe alese, la bucată, nu iau cu tirul, ca marile magazine. Fac eu munca de două ori, dar e clientul mulţumit. Marfa vine, o desfac, o expun, iar omul îşi alege bradul, îl ambalez din nou, nu iau nici bani pe ambalat, la magazin, ştim noi care, nu dau nume (n. red. - magazinele de bricolaj) mai dai şi 4 lei pe ambalat“, mai spune bărbatul, mândru că le poate oferi clienţilor brăduţi cu o coroană bogată.

Pentru cei care nu se-ndură să cumpere un brad, dar vor să simtă miros de cetină, vinde şi crenguţe. „De mâine voi veni şi cu un aparat aici, să punem colinde, la volum mic, aşa, avem şi noi tehnicile noastre de marketing. o să-mpodobesc şi un brad mare, să se bucure omul!“, mai spune bărbatul. 

Preţurile variază între 65 lei şi 130, sau cel puţin acesta este preţul afişat. „Astăzi am ofertă, cei de 130 i-am lăsat la 100, iar cei mici sunt 65. Ce e între ei dau cu 75-80 lei, pe alese“, mai spune comerciantul.

Pentru clienţii care se hotărăsc pe moment să înlocuiască bradul artificial cu cel de Crăciun sunt al vânzare şi suporţi speciali, la preţul de 25 lei, cu specificaţia că „sunt rezistenţi, ţin un pom de 100 kg şi au şi stabilitate. Mi i-a lăsat o fată de la Slătioara, dacă-i vând, foarte bine, dacă nu, eu sunt mulţumit că am posibilitatea să-mi expun brăduţii“, mai spune comerciantul de pomi de Crăciun. 

Brăduţii variază între 1,35 metri şi peste 2,30 metri şi, spune comerciantul, „au preţul şi cu 100 lei mai mic, vorbesc despre cei mari, pentru că la mine preţul e acelaşi de 7 ani“.   

Redeschiderea pieţei în condiţii de confort este aşteptată şi de către comercianţii de produse alimentare, chiar şi de cei care vând în spaţiile exterioare. 

„Clienţii sunt mai puţini acum, iar înăuntru nici nu se poate sta, cu toate geamurile alea date jos. E un curent acolo de te taie, nu poţi să stai, mai bine stai afară, cum stăm noi“, spune o doamnă. Alţi comercianţi, care dintotdeauna vând la mesele din afara pieţei, se aşteaptă, însă, ca în situaţia lor să mai scadă vânzările dacă va creşte confortul în interior, iar cumpărătorii vor viza cu precădere produsele vândute acolo.

Vă recomandăm şi: 

Sute de brazi tăiaţi ilegal, confiscaţi de Poliţie săptămâna aceasta

Reacţie incredibilă a hoţilor prinşi la furat de brazi: „Şefule, numai să nu daţi în noi” VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările