Mieii din România sunt prea mici pentru Paşte şi ajung la italieni, greci şi arabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Mieii de Paşte vor fi mai mici decât anul trecut şi mai puţini. Paradoxal, crescătorii de oi se plâng şi de preţul acestora, care va fi prea mic, în opinia lor.

Specialiştii susţin că mieii, care sunt mai mici de 15 kilograme şi nu au cel puţin două luni de la fătare, nu sunt recomandaţi pentru consum, din cauza toxinelor care fac carnea greu de digerat.

“Din ce am vorbit cu membrii noştri, sunt şi miei mai mici din cauză că Paştele e foarte devreme. Sunt însă şi unii care au dat la montă mai timpuriu şi atunci au şi exemplare mai mari, ajung la 19-20 de kilograme. Preţul de nouă lei, zece lei la kilogramul de carne este foarte mic şi asta îi nemulţumeşte pe majoritatea”, spune Ramona Petru reprezentanta Asociaţiei Crescătorilor de Oi şi Capre din Caraş-Severin.

Ca să nu rămână cu miei nevânduţi, proprietarii de turme îi trimit la export.

“Mai mult de de zece lei nu se va da kilogramul, destul de puţin având în vedere că în România doar câteva zile putem să vindem miei.  După sărbătorile pascale nu mai avem piaţă. Abatoarele nu preiau, iar ministerul nu a finalizat normele pentru ordinul care ne-ar da voie să sacrificăm miei la fermă”, spune Gheorghe Mihăiescu, preşedintele Asociaţiei “Ovitim” din Banat.

Crescătorul susţine că, în această situaţie, soluţia rămâne piaţa arabă, acolo unde în luna iunie vor ajunge foarte mulţi miei din Banat. Şi preţul e mai bun, dar marele avantaj e că arabii îi cumpără când sunt mult mai mari şi astfel primim şi mai mulţi bani”, mai spune Mihăescu, care susţine că în această perioadă o mare parte din mieii pe care îi creşte iau şi drumul Italiei şi Greciei, acolo unde se caută şi mai mici de 15 kilograme.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite