FOTO VIDEO Slatina Nera locul unde îngerii şi oamenii învaţă Învierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Pavel Chirilă este iniţiatorul proiectului FOTO CRISTIAN FRANŢ
Doctorul Pavel Chirilă este iniţiatorul proiectului FOTO CRISTIAN FRANŢ

De ce eşti trist popor al Învierii? sau cum vrea doctorul Pavel Chirilă să-i înveţe pe bolnavi să calce pe moarte

Mărunţel, cu părul alb şi îmbrăcăminte modestă, dar cu linişte în glas, dacă nu-l cunoşti eşti ispitit să crezi că ai în faţă unul dintre ţăranii simplii de la Slatina Nera. Abia când îl priveşti în ochi realizezi că ai de a face cu un om plin de viaţă, un luptător pentru viaţă şi unul dintre cei mai mari medici ai zilelor noastre.

Doctorul Pavel Chirilă, nu este numai un luptător pentru viaţă ci, mai degrabă, un învingător al morţii. Zeci de suflete ajunse pe mâna doctorului au reuşit să biruiască moartea, fie că au răpus boala şi şi-au continuat viaţa, fie că au fost răpuşi de boală, dar au murit cu conştiinţa Învierii, cu faţa luminată şi înţelegând că moartea nu este decât o trecere spre Înviere. Dârzenia de luptător cu moartea o are din familie, părinţii şi rudele fiind aspru persecutate şi prigonite de comunişti, devenind adevăraţi mucenici. 

Ţinutul îngerilor

Născut la Slatina Nera şi ajuns un doctor de renume, ce s-a impus în lupta cu cancerul, Pavel Chirilă a ales să ducă lupta cu acest „prieten al morţii“ acasă, la Slatina Nera. Ctitorul mânăstirii de aici, doctorul a plănuit să ridice şi prima clinică de recuperare oncologică, tot pe aceste locuri. După construcţia mânăstirii, sătenii spun că parcă locul cu pricina ar fi invadat de îngeri. Îngeri cu ajutorul cărora doctorul Chirilă vrea să redea speranţa de viaţă bolnavilor de cancer, cu predilecţie celor care au aflat că au această boală. „Acesta este cel mai dificil moment, când află că au cancer. Acum au cea mai mare nevoie de ajutor, nu în faza terminală. Ori noi tocmai asta dorim să-i învăţăm, să lupte cu boala“ explică doctorul Chirilă.

Fundaţia Sfânta Irina

Fundaţia Sfânta Irina a inaugurat marţi, 25 septembrie 2012, în localitatea Slatina-Nera din judeţul Caraş-Severin, lucrările de construcţie a Clinicii Nera – Centrul pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.

Centrul va fi destinat bolnavilor aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului. Aceştia vor beneficia de o cură de 14 zile, pe durata căreia li se vor asigura servicii de psihoterapie, fizioterapie, kinetoterapie, dietoterapie, educare pentru menţinerea unui stil corect de viaţă. Întrucât cercetarea este unul dintre principalele scopuri ale înfiinţării centrului, acesta va include un departament axat pe evaluarea metodelor de recuperare, dar şi unul dedicat depistării precoce a cancerului. Amplasată în Valea Nerei, într-o zonă ferită de poluare şi organizată ca o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial, clinica este programată să îşi deschidă porţile la finalul primului trimestru din 2014.

„Lupta împotriva cancerului începe înainte ca această boală să invadeze organismul. Construim Clinica Nera pentru a-i asista pe cei care au trecut de primele tratamente pe drumul înspre însănătoşire, cât şi pentru a-i ajuta să înveţe obiceiuri noi de viaţă, care să le anuleze posibilitatea de recidivă. De asemenea, activitatea de cercetare care se va desfăşura în cadrul centrului ne va fi de un real folos în a înţelege mai bine prin ce trec bolnavii de cancer şi cum putem să-i ajutăm să trăiască”, a spus dr. Pavel Chirilă.

În România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, acţionând pe multiple planuri, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Favorizată de atitudinea de resemnare a suferindului, boala se dezvoltă cu rapiditate, câştigând, de multe ori, un război dureros pentru bolnav şi familia acestuia. O treime dintre cei care află ca au cancer sunt însă cazuri cu şanse reale de supravieţuire. De aceea, Clinica Nera va pune la dispoziţia bolnavilor toate condiţiile pentru ca aceştia să îşi regăsească speranţa şi resursele pentru a lupta pentru viaţa lor. Clinica Nera este un proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de aproximativ 4,5 milioane de euro, 70% din această sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

De ce la Slatina Nera?

Motivul este dublu: Slatina Nera este locul natal al doctorului Chirilă dar este situat şi în Vestul ţării. „Harta incidenţei cancerului indică zona de Vest a ţării ca având cele mai mari valori de îmbolnăvire“ explică doctorul. Dar au fost mult mai mulţi aliaţi care au adus clinica aici, pe „pământul îngerilor“. „Primăria Sasca Montană a concesionat gratuit toată suprafaţa de teren necesară construcţiei. Este un detaliu important. Apoi zona este foarte pură şi extrem de puţin spre deloc poluată. Adăugăm că este în apropierea Rezervaţiei Cheile Nerei – Beuşniţa, o altă zonă extrem de pură şi nepoluată“ spune doctorul Chirilă. 

Nu fără importanţă a fost şi locaşul monastic de aici. La mănăstire sunt peste 62 de măicuţe, care ar dori să facă voluntariat în clinică. Şi dacă mai spunem că 10 măicuţe sunt licenţiate în psihologie, 14 au calificarea de asistent medical şi două au chiar doctoratul în medicină înţelegem că doctorul Chirilă pune mare bază în ajutorul monahal!

Cum va arăta o clinică de cercetare oncologică

Până în prezent, în România nu există nici un centru de recuperare oncologică. Construirea primei Clinici de Recuperare Oncologica din Romania este o sansa pe care Fundatia Sfanta Irina lupta sa o ofere bolnavilor de cancer in stadiu incipient, intr-un efort de a gasi o solutie in fata unui sistem de sanatate deficitar.

Îngrijirea post-tratament este vitală, pentru că:

Organismul uman are nevoie de întărire, revitalizare şi readaptare în urma tratamentului aleopat. Pacienţii diagnosticaţi cu cancer sunt afectaţi din punct de vedere psihic de şocul că boala lor nu ar putea fi tratata şi dezvoltă depresii, care îngreunează tratamentul oncologic. Clinica va putea ajuta să trăiască peste 1.000 de bolnavi în fiecare an. „Clinica va avea 42 de locuri, iar bolnavii vor face o cură de sanatorizare de 14 zile, deci vom reuşi să recuperăm undeva la 1000 de pacienţi pe an. Aici vor afla despre un stil de viaţă corect, o alimentaţie anti cancer şi vor avea parte de o recuperare psihopatologică. Am prieteni psihologi de acest tip în Italia şi care sunt dispuşi să facă cursuri de iniţiere pentru noi“ explică doctorul-ctitor.  

Clinica Nera va oferi ingrijire post-tratament bolnavilor de cancer in stadii incipiente si va incorpora si un departament de cercetare pentru preventia si depistarea precoce a cancerului.

Costuri şi finanţări

În anul 2010, pentru construcţia Clinicii Nera, s-a depus un proiect de finanţare în cadrul POSCCE Axa Prioritară 2 – Competitivitate prin CDI, Operaţiunea 2.3.2. Contractul, în valoare totală de aproximativ 4.5 milioane euro, a fost semnat în august 2011, pentru o finanţare de aproape 70% din valoarea eligibilă, pentru restul fiind necesar aportul Fundaţiei Sfânta Irina. „Până acum fundaţia a reuşit strângerea unei sume de 260.000 de euro din cei aproape 1 milion necesară pentru cofinanţarea proiectului“ suntem informaţi de către biroul de presă al Fundaţiei Sfânta Irina. Cu toate că au fost făcute spoturi video şi numere scurte de sms, societatea civilă nu s-a implicat prea mult în susţinerea proiectului. „Suntem pregătiţi să facem şi un împrumut bancar dacă este nevoie, nu vom da înapoi“ spune cu dârzenie doctorul Chirilă.

Costurile implicate de realizare a investiţiei se ridica la 15.717.640 RON, fără TVA. Proiectul are aprobata o finanţare în valoare de 9.380.751,10 RON (adica 2.202 mil EUR), iar contribuţia Fundaţiei este de 30% din totalul proiectului, respectiv suma de 6.337.079 RON (sau 1.487,5 mil. EUR), la care se adaugă valoarea TVA-ului de aproximativ 885.027 EUR.

Despre Fundatia Sfanta Irina

Fondată în anul 1998 de către un grup de medici (cadre universitare, cercetători, rezidenţi şi specialişti), Fundaţia „Sfânta Irina” are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care sunt bolnavi de cancer. Fundaţia „Sfânta Irina” este ca o a doua familie pentru bolnavii de cancer, căci, odată întâlniţi aceşti oameni minunaţi care au fondat-o, speranţa într-un viitor mai bun este redată celor aflaţi în suferinţă. Printre obiectivele fundaţiei, se numără: reducerea discriminării la care sunt supuşi bolnavii de cancer aflaţi în stadiile avansate ale bolii; reducerea marginalizării familiilor bolnavilor; degrevarea serviciilor medicale de oncologie.

În anul 2006, Fundaţia „Sfânta Irina” a construit Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” pentru a ajuta bolnavii de cancer în stadiu avansat, familia acestora şi comunitatea din care fac parte. În cadrul acestui centru se acordă asistenţă medicală, socială, psihologică şi spirituală, atât bolnavilor, cât şi familiilor acestora. Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina” este amplasat în oraşul Voluntari, la doar 2 km de Bucureşti şi este dotat cu 8 rezerve cu câte 2 paturi fiecare. În cei 4 ani de funcţionare de până acum, în cadrul clinicii au fost asistaţi aproximativ 2.000 de bolnavi de cancer.

Pentru a ajuta şi bolnavii de cancer aflaţi în stadiile incipiente ale bolii, Fundaţia „Sfânta Irina” a demarat proiectul de construcţie a Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.

Cercetarea in prevenţia si depistarea precoce a cancerului este vitala, pentru ca: • Susţine dezvoltarea terapiilor auxiliare tratamentului medical; • Investeşte in educarea comportamentelor preventive – adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi a unei mentalităţi pozitive reprezintă o bariera in calea tuturor bolilor. • Centrul va fi ridicat in Valea Nerei, in localitatea Slatina-Nera din judeţul Caraş Severin.  • Construcţia a demarat în luna septembrie 2012, iar proiectul este proiectat să fie finalizat la sfârşitul primului trimestru din 2014.  • Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial şi va avea 42 de saloane, pacienţii urmând a fi găzduiţi în saloane cu 1 pat.
Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite