Parc acvatic din Călimăneşti, pus la dispoziţia unor copii sportivi, refugiaţi din Kiev şi Harkov FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi ucraineni în campusul şcolar din Călimăneşti - Vâlcea Foto captură video
Refugiaţi ucraineni în campusul şcolar din Călimăneşti - Vâlcea Foto captură video

Campusul şcolar al Liceului Tehnologic de Turism din Călimăneşti - Vâlcea găzduieşte de la finele acestei săptămâni zeci de refugiaţi ucraineni: copii, în marea lor majoritate, însoţiţi de mame.

Este vorba despre 25 de copii şi 14 adulţi, cu toţii provenind din cele mai mari oraşe ale Ucrainei: Kiev şi Harkov. 

Au ajuns în staţiunea balneară vâlceană graţie sportului pe care-l practică, micuţii fiind activi în cadrul unui club de fotbal.

GALERIE FOTO CU REFUGIAŢII UCRAINENI DIN CĂLIMĂNEŞTI - VÂLCEA ŞI FACILITĂŢILE ACORDATE

Autorităţile le-au pus la dispoziţie, pe lângă cazare şi masă în cadrul campusului şcolar din Călimăneşti, şi acces liber la o serie de dotări sportive pentru a se antrena: terenurile de sport şi sala de forţă ale liceului gazdă, precum şi centrul de relaxare din cadrul Aqua Park-ului „Mirajul Oltului” şi terenurile de sport de lângă debarcaderul de pe Olt din satul Jiblea.

„Încercăm să le fim de ajutor, fără să-i hărţuim”

„Vor putea beneficia de tot ce înseamnă dotare sportivă a oraşului, de toate bazele sportive. Nu am discutat încă dacă vor avea acces gratuit şi la piscinele parcului acvatic, dar, dacă va fi nevoie, nu cred că vor fi probleme”, a menţionat pentru „Adevărul” primarul staţiunii Călimăneşti, Florinel Constantinescu. 

Zeci de copii însoţiţi de mame şi alte rude s-au refugiat în campusul şcolar din staţiunea balneară Călimăneşti - Vâlcea

Din grupul de 42 de persoane refugiate din care au ajuns în Vâlcea, o familie - o mamă cu doi copii - a plecat încă din prima zi, în Germania, la rude. Restul şi-a arătat interesul de a rămâne în staţiunea de pe malul Oltului până la încetarea războiului din Ucraina.

„Deocamdată, şi ei sunt la început, într-o ţară nouă, locaţie nouă... S-au adaptat destul de bine şi de rapid. Dar sunt mai mult între ei, probabil şi din cauza barierelor lingvistice şi a traumelor comune... Uşor - uşor se vor adapta. Au fost şi în oraş însoţiţi de un reprezentant al Primăriei, li s-a cumpărat ce au mai avut nevoie, încercăm să fim de ajutor, fără să-i hărţuim prea mult, pentru că sunt ei destul de supăraţi”, a mai declarat edilul. 

„Sperăm să ne întoarcem acasă, să nu cedăm în faţa lui Putin, să ne reclădim viaţa”

Trei dintre refugiaţi, spre exemplu, sunt fraţi - doi băieţi şi o fată. Au venit însoţiţi de o mătuşă, fiind nevoiţi să-şi părăsească părinţii - tatăl fiind mobilizat pe front, iar mama pentru că lucrează în cadrul Poliţiei Kiev nu a putut pleca de la datorie. 

„A fost înspăimântător să auzim zgomotele produse de bombe, rachete... Ne-am lăsat părinţii şi am plecat cu mătuşa noastră. Cum nu avem alte rude prin străinătate, vom rămâne aici, graţie federaţiei de fotbal care a oferit această şansă (cazarea din Călimăneşti - n.r.) fraţilor mei mai mici, ambii sportivi”, a povestit o adolescentă din Ucraina.

Mama altor copii a mărturisit că nu a avut nici o altă şansă decât să plece, după ce întregul oraş, Hatkov, a fost atacat de trupele ruseşti, dar şi-a exprimat speranţa că într-o bună ziua se va putea întoarce pentru a reface din temelii tot ce a fost distrus, recunoscând că ceea ce simte faţă de ruşi este un sentiment de ură pură: „Oraşul nostru a fost distrus de armata rusească. Ne-au bombardat, în timp ce dormeam, şcolile, spitalele, casele, au ucis mame şi copii... Sperăm acum ca războiul să se termine cât mai repede, să ne putem întoarce acasă şi să ne reclădim casele şi vieţile şi să arătăm lumii întregi că suntem un popor puternic şi că nu cedăm în faţa lui Putin... Asociaţia de fotbal din Ucraina şi România a oferit posibilitatea copiilor noştri de a veni în acest loc”, a povestit ucraineanca din Harkov.

Antrenament în România şi şcoală online cu profesorii din Ucraina

Conducerea liceului în al cărei internat au fost cazaţi micuţii ucraineni şi mamele acestora s-a mobilizat încă din prima zi cu ajutorul elevilor vorbitori de limba engleză care s-au oferit voluntari pentru a se putea înţelege cu refugiaţii. Le-au cerut acestora să le spună de ce anume duc lipsă pentru a face o listă cu necesarul de îmbrăcăminte şi încălţăminte: „Au avut nevoie de treninguri, adidaşi, lucruri de acest gen, ei fiind sportivi... Au fost vizitaţi în prima zi de la sosire de autorităţi locale şi judeţene care şi-au declarat sprijinul şi le-au adus celor mici şi dulciuri. Adulţii sunt speriaţi, dar cei mici s-au integrat destul de bine şi s-au acomodat rapid cu ajutorul voluntarilor noştri. Nu ştim cât timp vor rămâne la noi, probabil până la încetarea războiului”, au menţionat reprezentanţii liceului.

„Deocamdată nu şi-au exprimat şi alte cerinţe. Tot ce au avut nevoie am acoperit noi. Dar cum perioada în care vor fi cazaţi la noi va fi mai lungă probabil în timp va fi nevoie de ajutor. Au oferit donaţii şi profesorii din şcoală, şi copii din comunitate şi cei din cadrul Clubului Rotary Vâlcea... Deocamdată nu sunt probleme. Au fost întrebaţi dacă doresc să continue şcoala aici şi au spus că fac cursuri online cu profesorii din Ucraina. Din câte cunosc folosesc telefoanele personale. A vorbit cu ei şi directorul Şcolii Gimnaziale Şerban Vodă Cantacuzino din oraş, ei fiind în mare parte elevi de gimnaziu, dar deocamdată nu sunt interesaţi să renunţe la sistemul lor de învăţământ. Dacă vor solicita le vom oferi şi tablete”, a mai precizat primarul staţiunii.

Campusul şcolar din Călimăneşti pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni 110 locuri de cazare, din care până acum au fost ocupate mai puţin de jumătate. Acesta a fost reabilitat în 2016, după nouă ani de tergiversări.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Refugiaţii ucraineni preferă să stea la persoane fizice şi hoteluri din Vâlcea, decât în adăposturile oficiale

Problemele ucrainenilor ajunşi la Vâlcea şi ale autorităţilor legate de adăposturi. „Ne bucurăm că mai există şi oameni buni pe lumea asta” FOTO VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite