Localitate din Vâlcea, terorizată de urşi: patru atacuri şi tot atâtea vite ucise, iar alte două animale, rănite

Localitate din Vâlcea, terorizată de urşi: patru atacuri şi tot atâtea vite ucise, iar alte două animale, rănite

Vacă omorâtă de un urs în Sălătrucel Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul

De vineri încoace, 10 iunie, mai multe vaci au fost rănite sau omorâte într-o localitate de la poalele Masivului Cozia, din judeţul Vâlcea. Ultimul atac a fost raportat miercuri, 15 iunie.

În mai puţin de o săptămână, localnicii din Sălătrucel - Vâlcea au fost avertizaţi prin mai multe mesaje Ro-Alert de prezenţa animalelor sălbatice pe raza localităţii. Urşii nu doar că au fost văzuţi în zonă, dar au şi ucis până miercuri inclusiv, 15 iunie, patru vite şi au rănit alte două bovine.

„De vineri până astăzi, au fost primite patru apeluri prin intermediul 112, fiind semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Şerbăneşti, Păteşti, Sălătrucel şi Seaca, din judeţul Vâlcea. Jandarmii au fost solicitaţi să intervină pentru îndepărtarea animalelor sălbatice, care s-au comportat agresiv şi au lăsat pagube în gospodăriile în care au intrat. Din fericire, nu au fost rănite persoane, iar cu această ocazie, vă reamintim să anunţaţi imediat prin 112 prezenţa urşilor în zonele locuite, nu încercaţi să-i alungaţi, să-i hrăniţi sau să vă apropiaţi cu scopul de a-i filma sau fotografia”, atrag atenţia reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vâlcea, prin purtătorul de cuvânt George Tacăle.
 
„În perioada minivacanţei de Rusalii au fost emise, trei mesaje RO-ALERT, ca urmare a prezenţei animalelor sălbatice periculoase (urs pe uliţele localităţii Sălătrucel). O altă sesizare a fost făcută miercuri, 15 iunie, tot din localitatea Sălătrucel, sat Seaca (la graniţa cu localitatea Berislăveşti). A fost alocat un echipaj Smurd de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea. A fost emis mesaj RO Alert. Animalul a atacat o vacă aflată pe islazul comunal. În toate cazurile au fost atacate animale de talie mare (bovine). Pe această cale, le mulţumim cetăţenilor pentru receptivitatea de care au dat dovadă, respectând regulile de prevenire a unor situaţii de urgenţă”, a menţionat şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, Octavian Fulger.
 
Bovină omorâtă de un urs în Sălătrucel Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul
 

Localnicii, speriaţi de animalele sălbatice şi de mesajele RO - Alert

 
Prima sesizare a fost făcută vineri seara, 10 iunie, după ora 22:00. Un localnic din satul Sălătrucel a sunat la 112 pentru a anunţa că un urs i-a atacat gospodăria şi i-a ucis un viţel. La faţa locului a fost direcţionat un echipaj mobil din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vâlcea, dar şi paznicul fondului de vânătoare pe raza căruia a avut loc atacul. Totodată, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a emis un Ro-Alert şi a trimis în zonă un echipaj SMURD. La sosirea forţelor, ursul nu se mai afla în zonă. A doua zi, reprezentanţii Primăriei au luat cadavrul viţelului şi l-au îngropat.
 
Al doilea apel la 112 a venit sâmbătă dimineaţa, 11 iunie, în jurul orei 07:00, din partea unui localnic din satul Şerbăneşti. Acesta a anunţat că în noaptea anterioară, unul sau mai mulţi urşi i-a / i-au ucis o viţică şi i-a / i-au rănit o vacă. Din nou, s-au deplasat în zonă patru jandarmi şi restul forţelor din partea ISU şi Ocolul Silvic, dar animalul sau animalele sălbatice nu au mai fost găsite în zonă. S-a urmat aceeaşi procedură.
 
Bovină omorâtă de un urs în Sălătrucel Vâlcea Foto Daciana Stoica - Adevărul
 
Următorul atac a fost dat duminică seara, 12 iunie, în jurul orei 19:00, pe raza satului Păteşti. Doar că de această dată proprietarul a menţionat că vaca se afla într-o pădure din apropiere, la păscut. 
 
Ultima sesizare a fost făcută miercuri, 15 iunie. Un localnic din satul Seaca, de la graniţa comunelor Sălătrucel şi Berislăveşti a anunţat din nou autorităţilor prezenţa unui urs care a atacat o vacă în jurul amiezii, aflată pe islazul comunal. A fost alocat un echipaj Smurd de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea şi a fost emis iarăşi un mesaj RO Alert.
 

Vă mai recomandăm şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările