Piteşti: Biserica „Fecioarei Maria, însărcinată", lăsată să se degradeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierdem cea mai veche frescă românească, unică în Europa şi chiar în lume pentru că nu se găsesc bani de renovare

Biserica Domnească, unul dintre cele mai importante monumente ale neamului, este în pericol. Icoane murale unice sunt curinse de igrasie şi abia se mai „agaţă" de pereţii unui edificiu ridicat în secolul al XVI-lea.

Ceea ce se întâmplă acum cu Biserica Domnească „Sfântul Nicolae" poate să distrugă fresca definitiv şi fără posibilitatea refacerii ei. „Nu exagerez când spun că putem oricând pierde oricând şi definitiv această frescă de secol XIV. Eu îmi doresc să o pot arăta în original şi nepoţilor mei", spune Florin Scărlătescu, directorul Muzeului de Istorie Curtea de Argeş.

Lăcaş de cult salvat de Iorga

În 1920, când se punea problema demolării şi ştergerii din istoria neamului românesc a acestui edificiu inegalabil, graţie primului ministru al vremii, Nicolae Iorga, monumentul a fost salvat şi îl vedem azi aşa cum a fost.

„Daţi un leu pentru Ateneu!" a fost sloganul sub care multe edificii istorice şi-au găsit salvarea atunci. Locuitorii din Cetatea Basarabilor s-au opus demolării bisericii şi au contribuit la păstrarea monumentului în sine.

„Însuşi Prinţul Charles, la ceas de seară, a ales, dintre atâtea alte vestigii ale neamului românesc, să viziteze Cetatea de Scaun a Basarabilor, respectiv Biserica Domnească «Sfântul Nicolae»", povesteşte muzeograful Elena Teodorescu.

Distrusă în zilele noastre

Astăzi, fresca ce o înfăţişează pe Fecioara Maria însărcinată stă să se dezlipească de pe ziduri şi să fie veşnic pierdută.

„Una dintre icoanele absolut unice în lume este cea în care e ilustrată scena biblică a Fecioarei Maria, de dinainte de naşterea lui Iisus. Pictată în partea superioară a peretului drept al bisericii, icoana o ilustrează pe Fecioară susţinându-şi cu mâna sarcina vizibil avansată", spune Elena Teodorescu.

„Monumentul este pe lista UNESCO, mai erau lucrări de făcut, dar banii încă nu au venit. Trebuia achiziţionată o trapă de aerisire prin acoperiş, din Franţa, dar nu s-a mai ajuns până acolo. Partea cea mai importantă, sistemul de ventilaţie, nu a mai fost făcut", explică Florin Scărlătescu.

S-au terminat banii între timp, sau cel puţin banii pentru aşa ceva, iar în ziduri a pătruns adânc igrasia.

„Ministerul şi-a luat mâna de pe noi, deşi am făcut numeroase adrese prin care prezentam situaţia actuală a monumentului. Fresca efectiv se distruge, s-a format igrasie, iar cei de la Arhiepiscopie a venit şi au bătut cuie, au agăţat prosoape şi a făcut şanţuri în zidul cu frescă de scol XIV!", spune, revoltat, Florin Scărlătescu.

Cei care iubesc acest loc şi ceea ce reprezintă el pentru popor suferă intens fiind spectatori neputincioşi ai degradării zilnice. „Am devenit barometrul viu al nefericirii locului", mărturiseşte Elena Teodorescu, actualmente „scosă" la pensie din cauza disponibilizărilor sistemului bugetar.

CASETĂ

Ce pierdem dacă nu va fi revovată biserica

Icoanele zugrăvite pe bătrânii pereţi ai Bisericii Domneşti sunt unice în lume. De la Fecioara Maria, purtând în pântec pe Fiul Lui Dumnezeu, sau povestea episodic reprezentată a Sfintei Filofteia, şi până la Bogatul care arde în flăcările iadului sau Iisus cărându-şi crucea pe muntele Golgota, aceste imagini impresionează prin modul inedit şi unic de reprezentare. Cea mai importantă este imaginea umanizată a Fecioarei, care apare ca o femeie care îşi poartă sarcina cu oarecare greutate. „Meşterul care a zugrăvit această icoană a găsit o modalitate absolut originală de a sensibiliza privitorul, prin ilustrarea clară a ideii de maternitate şi feminitate, ambele sub auspiciile unui umanism izbitor spune Elena Teodorescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite