Programe "out of the box", pentru calculatoare, realizate de un informatician român și recomandate de "lifehacker"
0Informaticianul orădean Horațiu Tănescu a realizat sute de programe pentru calculator, pe care le pune acum la dispoziția utilizatorilor, gratuit, prin intermediul site-ului http://www.hellogramming.com/. Horațiu este cofondatorul firmei EAST Technologies, cea care vinde softuri destinate ștergerii datelor din calculatoare unor instituții ca Armata Statelor Unite ale Americii sau Organizația Națiunilor Unite.
Programele au fost realizate de Horațiu încă de pe vremea când era elev de liceu. Majoritatea din pasiunea pentru programare, nu neapărat pentru că aveau o utilitate importantă. Programele au rămas însă nefolosite, până acum, când orădeanul s-a decis să le scoată și să le pună pe un blog, de unde pot fi accesate gratuit de oricine. "Sunt programe "out of the box", adică realizate în afara tiparelor obișnuite. Fiind făcute din pasiune, au fost realizate foarte atent", a spus Eugen Malița, partenerul informaticianului orădean. Horațiu a lansat deocamdată două programe.
Doi informaticieni români creează softuri care protejează informaţiile secrete ale Armatei Statelor Unite şi ONU
Despre CinemaDrape
Unul dintre ele te ajută să te concentrezi, atunci când lucrezi la calculator, pe un singur lucru. "Pe internet, toată lumea încearcă să-ți atragă atenția, cu reclame, cu tot felul de lucruri. Toată lumea se luptă pentru o clipă din atenția ta și astfel nu poți fi eficient. Utilitarul ăsta te ajută să te concentrezi pe o singură zonă", a explicat Eugen Malița utilitatea programului.
"CinemaDrape este un program cu care puteți lucra fără să fiți deranjați. Mai exact, CinemaDrape înnegrește ecranul, lăsând doar partea care vă interesează vizibilă. De asemenea, se poate seta culoarea și opacitatea "perdelei", a scris Bolgu' lu' Kaz3. "Poate aveţi un monitor gigantic şi lucraţi cu aplicaţiile pe o parte din ecran. Iar restul vă deranjează. CinemaDrape este o aplicaţie ce vă poate ajuta. Şi cum puteam să sar peste ea când e făcută de un român? Aplicaţia vine atât cu instalator (de preferat dacă credeţi că o veţi folosi pe termen lung, pentru că include scurtături din taste) cât şi în versiune portabilă. Aceasta din urmă e numai bună pentru teste. Dacă instalaţi programul, atunci aplicaţia se "trezeşte" cu Ctrl+F12 (la alegere); dacă mergeţi pe portabil lansaţi programul când aveţi nevoie de el. Implicit se întunecă o parte din ecran, dar partea vizibilă poate fi redimensionată după nevoie. Dacă negrul vă deprimă ;) puteţi schimba culoarea la "perdea" şi chiar şi transparenţa (a doua captură de mai sus). Daţi un click dreapta pe zona creată de CinemaDrape şi vedeţi ce opţiuni sunt acolo. A! Ca să ieşiţi din modul "cu perdea" apăsaţi Escape", zice una dintre recomandările făcute de utilizatorii programului.
Programul InjuredPixels
Cel de-al doilea program te ajută să verifici dacă monitoarele LCD au puncte moarte. "Astăzi vă prezint un program foarte simplu și foarte folositor. Acesta se numește InjuredPixels și fără niciun fel de instalare vă puteți verifica monitorul de pixeli morți. Pixeli morți, adică pixeli care nu mai funcționează sau sunt defecți ... aaa și mai puteți verifica cât de curat este monitorul. Nu trebuie decât să îl porniți și să selectați culoarea de început și dupa aceea cu click dreapta să modificați culorile. În caz că vreți să ieșiți apăsați Q", a scris "A profund blog ..." despre InjuredPixels.
REŢETA SUCCESULUI Vând softuri pentru Armata Statelor Unite
Programe gratuite
Sunt peste o sută de astfel de programe. Și nu sunt create cu cercetare de marketing, sunt create din plăcerea de a programa. "De fapt nu e un blog propriu-zis, e un site pe care public programele care le-am scris din plăcere, de-a lungul timpului. Deocamdată sunt două publicate, însă pas cu pas o să pun și restul zecilor care în acest moment stau la mine pe hard disk. Deci nu e blog, e mai mult filozofia îmbunătățirilor, a adăugirilor pas cu pas, Kaizen, a japonezilor ", a explicat informaticianul orădean demersul lui.
"Cu atât mai mult e mai interesant când există mult feedback pozitiv la aceste programe, având în vedere că sunt simple și sunt create după intuiție și din pasiunea de a scrie programe. Se pare că a crea o existență pentru un mini-program gen InjuredPixels, cu îmbunătățiri, versiuni noi și apoi oameni scriind despre el, poate să aibă un farmec mai aparte decât în cazul unui program mult mai serios și complex", a spus creatorul programelor.
Recomandate de site-uri celebre
Cea mai mare satisfacție a lui Horațiu este că programele lui au primit până acum recenzii foarte bune, pe site-uri importante în domeniu, cum ar fi "lifehacker" sau "Softpedia". Până în acest moment, pe site-ul Hellogramming sunt postat 146 de citate din articole și recomandări făcute de utilizatorii de pe site-uri de specialitate, ale acestor prime două programe. "Ce e interesant e că despre programe au scris nume serioase, cum ar fi Lifehacker, faimosul blog de software și productivitate, cu multe milioane de cititori lunari, The Washington Post, cel mai vechi și mare ziar din capitala SUA, COMPUTER BILD, cea mai mare revistă europeană de mobile și calculatoare, Web User, cea mai vândută revistă britanică de Internet, Computer Enthusiasts Magazine, revista de calculatoare cu cel mai mare tiraj în China", a spus informaticianul.
Revision3, populara rețea de televiziune Internet din San Francisco, cu peste 50 de milioane de vizionări lunare, a prezentat unul dintre programe (CinemaDrape) în emisiunea lor Tekzilla.
"Nu am visat niciodată că lifekacker o să vorbească despre un program făcut de mine. Am o plăcere să văd care sunt ecourile după ce postez astfel de programe" Horațiu Tănescu, informatician
Utilizatori în întreaga lume
Recomandări pentru programele realizate de Horațiu Tănescu au apărut și în cele mai populare reviste de calculatoare din Germania, Turcia sau Polonia. Însă despre programele lui au aflat utilizatori din Argentina, Belgia, Brazilia, Cile, China, Croația, Republica Dominicană, El Salvador, Franța, Germania, Greecia, India, Indonezia, Italia, Japonie, Coreea, Olanda, Filipine, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Sri Lanka, Taiwan, Tailanda, Turcia, Marea Britanie, etc.
"Mai mult, există fondatori de companii IT care recomandă programele pe Twitter sau utilizatori care consideră că, de exemplu, facilitatea oferită de CinemaDrape le folosește atât de mult încât doresc să fie inclusă direct în sistemul de operare Linux, utilizatori care caută ceva similar pe calculatoarele Mac sau alte companii de software, care până vor integra facilități similare în produsele lor, recomandă CinemaDrape utilizatorilor lor. Lucruri de genul acesta mă bucură în special pentru că simt că, puțin câte puțin, ce programez din plăcere pot să ajute și, pe "felia" lor, să determine uneori pași înainte", a mai spous Horațiu Tănescu.
Horațiu Tănescu a pus în 1997, alături de orădeanul Eugen Malița, bazele firmei EAST Technologies, care acum vinde softuri destinate ștergerii datelor din calculatoare, unor instituții ca Armata Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Apărare al SUA, Organizația Națiunilor Unite, Procuratura Statelor Unite, dar și unor agenții federale care nu pot fi nominalizate din motive de securitate. Este singura firmă din România care produce astfel de programe și printre primele din lume.