Investitorul suedez de la mina Băița nu are cu ce să-i plătească pe minerii protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedezul acuză guvernul român că nu și-a respectat partea de contract, în ceea ce privește transferul de proprietăți, fapt ce îngreunează găsirea unui nou investitor.

Dă CLICK aici pentru o fotogalerie de la mina Băița

Per Goran Carlsson, reprezentantul unicului asociat Dacian Mining, de la Mineral Mining - titularul licenţei de exploatare minieră în perimetrul Băiţa Bihor, este în ultimele faze de negociere cu un nou posibil investitor, pentru mina de molibden unde lucrează 171 de salariați, neplătiți de mai bine de două luni. „Am preluat de la guvernul român o afacere neprofitabilă, pentru care am plătit opt milioane de dolari. Principalul investitor s-a retras fiindcă nu s-a respectat contractul de cumpărare. Nu s-a făcut transferul de proprietăți, așa cum se stabilise prin contract", a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea, Per Goran Carlsson. Acesta a precizat că găsirea unui nou investitor este îngreunată de transferul incomplet de proprietate asupra minei de molibden de la Băița. Gavrilă Ghilea, prefectul de Bihor, a promis că va verifica modul în care s-a realizat privatizarea minei, în 2008.

Cei 80 de mineri care au petrecut, până la închiderea ediției, 48 de ore, blocați în subteran, se tem că vor rămâne fără un loc de muncă sau ajutor de șomaj. „Tot ce vrem este să se repornească producția. Venim la muncă și dacă ne dau 70 la sută din sumele datorate", a spus Alexandru Iștoc, liderul de sindicat. Daciana Nica, director coordonator adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AFOFM) Bihor, nu crede că minerii ar trebui să se îngrijoreze. „Chiar dacă firma nu și-a plătit contirbuțiile, ei pot beneficia de ajutor șomaj, dacă societatea este în faliment, reorganizare sau executare silită", a spus Nica. De la data de 10 februarie, angajatorul i-a trimis în concediu de odihnă pe toți salariații din mină, însă aceștia nu și-au semnat actele de concediu. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a dispus angajatorului achitarea imediată a drepturilor salariale restante.

„Nu știu când le voi putea plăti salariile celor de la mină", Per Goran Carlsson

150.000 de euro

Este suma datorată de către investitorul suedez, celor 171 de salariați de la Mineral Mining

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite