Big Brother împotriva vandalilor care fură sau distrug simbolurile comunităţii maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile tot mai dese de distrugere a plăcuţelor bilingve au dus la soluţii extreme. Reprezentanţii comunităţii maghiare propun montarea unor reflectoare şi camere video, pentru a rezolva problemele vandalizărilor etnice.

Plăcuţa cu numele poetului maghiar Attila József, de lângă statuia care îl reprezintă pe artistul cu origini româneşti, din parcul Petofi Sandor, a fost vandalizată. „Sculptorul Wagner Nando, născut în Oradea, a realizat o statuie a poetului. Plăcuţa pe care era scris numele acestuia a dispărut”, a spus astăzi Szabo Odon, reprezentantul comunităţii maghiare din Oradea.


Diplomat, Szabo Odon spune că dispariţia plăcuţelor, majoritatea din bronz, ar putea fi legată de criza economică şi de nivelul ridicat de sărăcie, nu neapărat de conflicte etnice. Szabo Odon a amintit de plăcuţa comemorativă în cinstea toboşarului legendarei trupe Metropol, Raduly Bela, care a fost furată de pe strada Sucevei.


Atacuri controversate


De asemenea, placa montată la împlinirea unui secol de la construirea Podului Intelectualilor, în limbile maghiară şi română, a dispărut, la numai câteva luni de la inaugurare. Tibor Garucza, preşedintele Comisiei pentru Cultură a Consiliului Judeţean Bihor, a spus că a discutat cu conducerea poliţiei bihorene pentru a găsi soluţii şi a se pune capăt vandalizărilor. „La filarmonică, a fost furată plăcuţa pe care era scris, şi în limba maghiară, numele instituţiei. La câţiva metri distanţă, se află şi acum placa Şcolii Populare de Artă Francisc Hubic, scrisă în limba română”, a spus astăzi Tiber Garucza.


Potrivit informaţiilor primite de la Sorin Secară, ofiţer de presă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, încă nu au fost înregistrate plângeri din partea comunităţii maghiare.

Voi propune Consiliului Local montarea unor camere de supraveghere. Nu este o investiţie mare.
Szabo Odon, comunitatea maghiară

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite