Armatei române i s-a interzis să defileze la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand în Oradea. „E o decizie mizerabilă şi delirantă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost dezvelită la Oradea  Foto: Ovi D. Pop
Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost dezvelită la Oradea  Foto: Ovi D. Pop

Reprezentanţii Armatei Române au anunţat, joi, 23 mai, cu o oră înainte de începerea festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea, că nu mai participă, viceprimarul Oradei susţinând că Armatei Române, care confirmase prezenţa, i s-a interzis să participe la eveniment, printr-o decizie "mizerabilă şi delirantă".

La festivităţile din Piaţa Unirii ar fi trebuit să participe militari ai Garnizoanei Oradea dar şi reprezentanţii altor instituţii precum ISU şi Jandarmerie, fanfara aparţinând Şcolii Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Toate armele au anunţat, însă, cu o oră înainte de eveniment, că nu vor mai veni.

Prima care a contramandat a fost fanfara Şcolii "Avram Iancu", apoi militarii Centrului 54 Comunicaţii Oradea şi militarii Brigăzii 81 din Bistriţa, cei din urmă având plănuite două recitaluri cu muzică militară. Toţi au invocat că ar fi angrenaţi în alte festivităţi.

"Suntem convinşi că decizia nu este a instituţiei militare, faţă de care îmi exprim mereu consideraţia şi sentimentele de preţuire. Există toate premisele să credem că decizia este una politică, mizerabilă şi delirantă, doar pentru că Oradea are un primar liberal, pentru că orădenii ştiu sa facă diferenţa şi pentru că patriotismul in PNL nu este unul de faţadă şi nici ipocrit", a scris viceprimarul Florin Birta pe pagina sa de Facebook, subliniind că "despre eveniment se ştia de două luni".

Bănuiala edilului este că decizia de boicotare a evenimentelor de la Oradea nu a fost una locală. "În afară de ministrul Apărării, cine poate să dea ordine să nu se părăsească garnizoana? Să nu uităm că, totuşi, ministrul Apărării este PSD-ist".

manifestari

 Foto: Ovi D. Pop

De la evenimente au lipsit şi reprezentanţii PSD şi ALDE, inclusiv cei de la conducerea instituţiilor descentralizate.

Manifestările din centrul oraşului, la care s-au strâns între 250 şi 300 de orădeni, s-au rezumat la dezvelirea şi sfinţirea statuii lui Ferdinand şi la discursurile invitaţilor, al Principelui Radu, istoricului Nicolae Noica şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, cel din urmă vizibil emoţionat. 

statuie

Edilul Oradei le-a mulţumit orădenilor care, în ciuda ploii, s-au strâns în Piaţa Unirii, principelui Radu, istoricului Nicolae Noica, episcopilor - ortodox şi greco - catolic, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea, care „sunt ca şi acum 100 de ani, gazdele simbolice ale oaspeţilor noştri de atunci şi de astăzi”, sculptorului statuii, Florin Condre, atelierului care a turnat statuia, dar şi celor care s-au implicat şi au transportat gratuit statuia la Oradea. 

"Armata celestă defilează astăzi"

"Cred că este normal ca atunci când faci o piaţă, când faci un pod, să poţi să-i atribui o denumire, să poţi să pui o statuie care înseamnă un ax central al oraşului. Eu cred că este normal că dacă această piaţă se numeşte Piaţa Unirii - şi acum 100 de ani Regele Ferdinand a adus România celor doi episcopi şi lui Iuliu Maniu, prin generalul Traian Moşoiu şi prin Armata Română, atunci în această axă istorică nu putea să nu rămână Regele Ferdinand. De aceea este aici, în centrul oraşului nostru, chiar dacă astăzi unii se bucură de nişte mici răutăţi”, a explicat Bolojan, referindu-se la absenţa militarilor de la eveniment. 

În lacrimi şi cu vocea gâtuită de emoţie, edilul a ţinut să precizeze, totuşi, că orădenii nu trebuie să fie supăraţi pe armată şi că în locul militarilor de azi, în centrul oraşului defilează armata celestă în frunte cu Moşoiu. 

"Oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, o statuie care ne aminteşte de România europeană, de România demnă, de România valorilor. Şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi. Ostaşii generalului Moşoiu îi vedeţi acolo, ei defilează! Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe armata română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează", a spus primarul aplaudat îndelung de orădeni. 

image

Edilul a adăugat că evenimentele dedicate Centenarului vor continua, la Oradea, în octombrie, cu aniversarea a 100 ani de la înfiinţarea primului liceu românesc în Transilvania, actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdu. 

„În 5 octombrie va fi următorul eveniment. Primul liceu românesc, înfiinţat de Consiliul Diligent al Transilvaniei, a fost actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdul. În 5 octombrie, vom sărbători încă o dată, amplasând statuia lui Emanuil Gojdu în perimetrul liceului şi sunând adunarea celor care au terminat acel liceu. La mulţi ani, Oradea, la Mulţi ani, România, Dumnezeu să aibă în pază ţara noastră. Doamne ajută!”, a încheiat edilul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite