Palatul Culturii, gaura neagră din Iaşi. Restaurarea clădirii-simbol a oraşului înghite o avere şi va fi gata abia în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de restaurare de la Palatul Culturii din Iaşi au început în 2008 şi au înghiţit, doar până acum, 10,7 milioane de euro, cu 3,5 milioane în plus faţă de contractul iniţial. Oficialităţile locale au dat publicităţii şi motivele noii întârzieri.

Oficialii de la Ministerul Culturii recent au anunţat că urmează să semneze un nou contract pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a Palatului Culturii din Iaşi. Partea finală a lucrărilor este evaluată la 15,8 milioane de euro, bani care vor fi acoperiţi, în cea mai mare parte, dintr-un credit extern contractat de minister, în subordinea căruia se află clădirea-simbol a Iaşiului.

Firma căreia i s-a atribuit contractul este Iasicon, aceeaşi care s-a ocupat de lucrări şi până acum, cu întârzieri uriaşe. Lucrările au început în 2008 şi trebuiau să fie finalizate în 15 luni, cu 7,1 milioane de euro. Ulterior, la începutul lui 2011, oficialii guvernamentali au anunţat că suplimentează contractul cu încă 3,5 milioane de euro, necesari lucrărilor de restaurare a fostei Curţi Domneşti a Moldovei, a cărei ruine au fost descoperite la temelia palatului.

În mai 2012, şantierul a fost sistat complet, deoarece responsabilii au raportat că sunt necesare "lucrări majore de conservare" şi că trebuie un nou contract, în valoare de 15,8 milioane de euro.

În ultimii doi ani, s-a căutat un nou constructor care să execute restul lucrărilor. În cele din urmă, noul contract a fost semnat tot de Iasicon, dar Palatul Culturii nu poate fi redeschis mai devreme de 2018, din cauză că lucrările sunt complexe, spun oficialii. 

„Imediat după rectificarea bugetară, ministrul Culturii va semna contractului şi constructorii vor începe lu­crările. Rectificarea bugetara va fi în iulie şi urmează să fie alocaţi banii în integralitate pentru Turnul cu ceas şi zona adiacentă Turnului central, partea Bibliotecii Gheorghe Asa­­chi, însemnând de la consolidare şi la acoperiş, plus faţadele, Sala Voievozilor, toate elementele de arhitectură artistică“, a declarat Lăcrămioara Stra­tulat, directorul Complexului Muzeal Moldova pentru ziaruldeiasi.ro.

Palatul Culturii, fostul palat administrativ din Iaşi, conceput atât pentru funcţionarea instanţelor de judecată, cât şi pentru instituţiile de admnistraţie, a început în 1906, în vremea regelui Carol I, şi s-a încheiat abia în 1925, spre sfârşitul domniei regelui Ferdinand I. La vremea respectivă, şantierul fără sfârşit a cauzat, la fel ca şi acum, controverse, acuzaţii de fraudă şi de lipsă de interes din partea politicienilor locali.

Mai puteţi citi:

Lucrările lui Salvador Dali şi Joan Miro, expuse timp de opt săptămâni la Palatul Culturii. O expoziţie similară a mai avut loc în România acum 20 de ani

Un scandal uriaş din urmă cu 100 de ani. Palatul Culturii - "o matahală clădită într-un pretins stil gotic". Parlamentarii de Iaşi, desfiinţaţi de presa locală

Proiectul de consolidare a Palatului Culturii din Iaşi, blocat după patru ani de şantier

Palatul Culturii, restaurat la suprapreţ. Clădirea-simbol a Iaşiului înghite în plus 3,5 milioane de euro

Turnul central al Palatului Culturii din Iaşi, tăiat de la finanţare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite