Istoria arestării lui Francesco Schiavone, boss-ul Camorra pierdut de iubirea pentru o bârlădeancă. Povestea a ajuns subiect într-un best-seller internaţional

Istoria arestării lui Francesco Schiavone, boss-ul Camorra pierdut de iubirea pentru o bârlădeancă. Povestea a ajuns subiect într-un best-seller internaţional

Bossul din Camorra prins cu ajutorul unei românce a fost condamnat pentru mai multe crime

Una dintre cele mai spectaculoase reţineri a unui şef din sindicatul de crimă organizată Camorra, ce acţionează în sudul Italiei, are ca protagonistă o tânără din România. Întâmplarea este relatată într-un roman de succes scris de italianul Roberto Saviano, după publicarea căruia autorul a fost plasat sub supravegherea Poliţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunoscută de români mai ales din filmele cu mafioţi sau din cărţile ce descriu crima organizată, celebra reţea infracţională Camorra a avut rădăcini şi în România.

O româncă se află în spatele capturării unuia dintre cei mai importanţi membri ai acestui clan, Francesco Schiavone, zis Cicciariello, plasat la mijlocul anilor 2000 în topul celor mai căutaţi 30 de mafioţi italieni.

Schiavone, dat în urmărire internaţională pentru trei crime, trei sechestre de persoană, nouă tentative de crimă, dar şi alte infacţiuni, a fost prins din cauza slăbiciunii pe care a avut-o pentru amanta sa din România: o bârlădeancă care, în 2004, în anul capturarii spectaculoase, avea 25 de ani.

Scriitorul Roberto Saviano (foto jos) descrie în cartea sa, "Gomora", filmul capturării lui Schiavone.  

“L-au prins în timp ce plecase la cumpărături cu iubita lui româncă, Luiza Botez, în vârstă de douăzeci şi cinci de ani. Cicciariello se dădea drept un oarecare Antonio şi apărea ca un simplu om de afaceri italian, în vârstă de 51 de ani. Iubita lui se pare că intuise că ceva nu era în regulă cu viaţa lui Cicciariello, dat fiindcă Luiza, ca să meargă la el, la Krosno, lângă Cracovia, în Polonia, făcuse cu trenul o călătorie întortocheată, pentru a-i pune pe piste greşite pe eventualii urmăritori poliţişti.

O călătorie cu diferite etape; au fost pe urmele ei de-a lungul a trei frontiere şi apoi au urmărit-o cu maşina până la periferia oraşului polonez. Pe Cicciariello l-au oprit la casa unui supermarket, îşi tăiase mustăţile, îşi întinsese părul creţ, slăbise. Se transferase în Ungaria, dar continua să se întâlnească cu iubita lui în Polonia.

Deţinea afaceri enorme, avea crescătorii de animale, cumpărase pământuri pentru construcţii, trata cu oamenii de afaceri autohtoni. Reprezentantul italian al SECI, Centrul Europei Sudorientale Împotriva Criminalităţii Transfrontaliere, făcuse public faptul că Schiavone şi oamenii săi mergeau adesea în România şi demaraseră afaceri importante în oraşul Bârlad (în estul ţării), Sinaia (centru), Cluj (vest), dar şi pe litoralul Mării Negre. Cicciariello Schiavone avea două amante: în afară de Luiza Botez, o mai avea şi pe Cristina Coremanciau, de asemenea româncă.

La Casale, ştirea arestării, „datorită unei femei”, a ajuns ca o bătaie de joc la adresa boss-ului. Un ziar local anunţa, ca şi cum ar fi vrut să-l ia în tărbacă, „Cicciariello arestat împreună cu amanta”. În realitate, cele două amante erau manageri în toată regula, care gestionaseră, în numele lui Cicciariello, investiţiile boss-ului din Polonia şi România, devenind fundamentale pentru afacerile acestuia”, scrie Saviano în cartea devenită best-seller internaţional. După publicarea ei, Saviano a fost plasat sub escorta poliţiei din cauza ameninţărilor primite din partea membrilor Camorra.

Mărturia româncei

Luiza Botez a rămas în Cluj după ce iubitul ei a fost capturat, iar mafioţii italieni au crezut la acea vreme că românca ar fi colaborat cu poliţiştii în acţiunea de capturare a lui Schiavone. Botez a fost inclusă în programul de protecţie a martorilor, dând mărturie în dosarul amantului.

În 2004, într-un interviu acordat publicaţiei "Clujeanul", Botez a relatat cum a ajuns să aibă o relaţie cu unul dintre cei mai temuţi mafioţi ai Italiei moderne.

“L-am cunoscut anul trecut, în mai, la Bârlad, prin intermediul unui prieten şi n-am ştiut nici o clipă că este căutat de Poliţie. De fapt, nici n-am ştiut că îl cheamă Francesco Schiavone, nicidecum că este, aşa cum am aflat mai târziu, unul dintre capii Mafiei. El mi-a spus că se numeşte Antonio Diana. Aşa l-am cunoscut şi niciodată nu i-am văzut actele de identitate”, a povestit Luiza Botez, pentru sursa citată.

Ea a adăugat că “l-am iubit din prima clipă şi încă îl iubesc. Poate nu la fel ca până acum, fiindcă, după cele aflate, îl văd altfel. Mi-am facut planuri, chiar mă gândeam că mă voi căsători cu el.”

Schiavone a fost condamnat pe viaţă şi se află şi în prezent este deţinut în condiţii speciale, în Italia. Despre Luiza Botez nu s-a mai ştiut nimic după ce iubitul său a fost capturat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: