Cum se pregăteşte la Iaşi vizita Papei: „Organizarea e cel puţin la nivelul unui demnitar de talia preşedintelui SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita Papei Francisc la Iaşi a fost discutată marţi, 26 martie, în cadrul unei întâlniri între Petru Gherghel, episcopul catolic de Iaşi, Preasfinţitul Aurel Percă, episcopul auxiliar, Daniel Iacobuţ, organizatorul pe partea liturgică, Mihai Chirica, primarul Iaşului, şi Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Papa Francis va ajunge în capital Moldovei pe 1 iunie, la ora 17.25, cu elicopterul de la Bacău, care va ateriza pe aeroport. Acesta va fi adus cu o maşină acoperită la Episcopia Romano-Catolică, unde le va oferi credincioşilor prima binecuvântare. Apoi, de pe pietonalul Ştefan cel Mare, Papa va merge cu papamobilul către scena din faţa Palatului Culturii.

Organizatorii au pus la punct mai multe detalii legate de cele două ore pe care papa le va petrece la Iaşi, care au în vedere blocarea mai multor părţi din oraş, reorganizarea transportului, securizarea oraşului, dar şi organizarea unei scene speciale, unice, în centrul căreia va sta scaunul Sfântului Părinte, precum şi invitaţii acestuia, corul, dar şi bătrâni şi tineri ieşeni.  

Pentru că se anunţă prezenţa unui număr mare de oameni, organizatorii spun că vor lua în calcul asigurarea unor trenuri şi autocare pentru transportul celor împrejurimi către capitala Moldovei. De asemenea, transportul în comun din oraş va fi reorganizat pe culoare care să permită crearea unor treceri speciale pe care cele 150 de autobuze puse la dispoziţie de Primăriei să aducă pelerinii de la Gară, la Palatul Culturii. Autorităţile au decis şi închiderea zonei central, dar şi a Splaiului, care va fi folosit pentru parcare. Pentru pelerinii care nu au găsit locuri de cazare în Iaşi, Primăria va amenaja şi o zonă special de camping. 

Imagine indisponibilă

Conform primarului Mihai Chirica, măsurile de securitate vor fi foarte stricte, iar printre acestea s-a numărat deja şi verificarea şi securizarea pasajelor subterane şi a reţelelor de apă. În ziua evenimentului, accesul mulţimii nu va fi restricţionat, ci controlat.

„Sanctitatea Sa va avea cel puţin o dublă ipostază aici: va veni în calitate de preşedinte de stat şi în calitate de conducător al celei mai mari structuri de cult la nivel mondial. Măsurile organizatorice sunt extreme. Toată organizarea va fi cel puţin la nivelul unui demnitar de talia preşedintelui SUA sau Rusiei”, a precizat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Mulţimea va putea să-l urmărească pe Papa Francisc şi pe cele 30 de ecrane mari de transmisie video cu sonorizare, ce vor fi amplasate atât în zona centrală, dar şi din parcurile mai mari din cartierele ieşene. Pentru siguranţă, organizatorii au dispus amplasarea a 5 kilometri de garduri de protecţie, o parte urmând să fie produse chiar de către municipalitate. 

Imagine indisponibilă

„Această vizită epocală vine la 20 de ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România, la Bucureşti. Este un vis al nostru, un vis al tuturor, pentru a ne bucura împreună cu pastorul bisericii noastre, nu doar noi, cei din Biserica Catolică, ci toţi din întreaga ţară şi tot poporul nostru. Sigur, totul are loc sub o umbrelă, cea a Maicii Domnului, care este pentru toţi aceeaşi şi care stă în mijlocul grădinii noastre, România fiind numită de Papa Ioan Paul al II-lea Grădina Maicii Domnului”, a declarat Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop catolic de Iaşi.

Municipalitatea estimează că la eveniment vor participa aproximativ 150.000 de oameni, atât din Episcopia Romano-Catolică, dar şi reprezentanţi ai celorlalte culte din ţară şi din Republica Moldova, Ucraina şi Polonia.

Citiţi şi:

Papa Francisc este aşteptat la Iaşi de  30.000 de catolici. „Avem în vedere suplimentarea unor trenuri“

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite