Biserica Ortodoxă ridicată de românii din Italia. Arhitectura este inspirată din Coloana lui Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme  FOTO Alina Batcu
Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme  FOTO Alina Batcu

Oreste Ruggiero, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi italieni, cu o legătură aparte cu România, a făcut proiectul de extindere a unei clădiri care era folosită ca depozit comercial, transformând-o într-o biserică pentru cultul creştin ortodox român din Montecatini Terme.

Prin dăruire, unitate, aceleaşi principii, acelaşi dor de casă şi aceeaşi credinţă, comunitatea de români din Montecatini Terme, Italia, a făcut din nimic loc sfânt. În locul în care se află astăzi Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme era o magazie. 

Iniţiativa i-a aparţinut părintelui Tulan Matei-Ioan, ieşean de origine, care a pus bazele Bisericii Ortodoxe Române din Montecatini Terme, Italia. Un depozit care acum a devenit acasă pentru comunitatea de români din Italia. Un refugiu, un loc în care îşi găsesc liniştea românii care, din varii motive, au fost nevoiţi să plece din ţară.

Nu a fost simplu nici pentru părintele Tulan Matei-Ioan, nici pentru românii care în timpul liber mergeau, lucrau şi ajutau la ridicarea bisericii. Dar au făcut-o cu sufletul. 

Duminică, 27 martie, o parte din comunitatea românilor din Italia s-a adunat la slujba care pare a fi făcută într-o biserică de acasă. În jur se vorbeşte limba română, părintele slujeşte în limba română, iar creştinii: copii, mame, bunici, taţi, fraţi, prieteni, deşi din locuri diferite ale României, se găsesc, se roagă şi trăiesc aceleaşi emoţii acolo, în Montecatini Terme. 

Biserica Italia

FOTO Alina Batcu

Coloana fără sfârşit şi aprecierea fără graniţe

Dincolo de comunitatea de români implicată, legătura pe care o are Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme cu România este una cu totul specială. Arhitectura bisericii este inspirată şi din Coloana fără sfârşit a marelui artist Constantin Brâncuşi.

Mai exact, Oreste Ruggiero, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi italieni, cu o legătură aparte cu România a făcut proiectul de extindere a unei clădiri care era folosită ca depozit comercial, transformând-o într-o biserică pentru cultul creştin ortodox român din Montecatini Terme.

Prin această provocare, arhitectul a avut ocazia să îşi reamintească de relaţia sa cu România şi să aprofundeze gândirea unor personalităţi importante ale culturii şi artei româneşti, precum Mircea Eliade şi Constantin Brâncuşi.

„Dumnealui (arhitectul Oreste Ruggiero) a împletit atât de frumos arta, cultura şi tradiţia noastră religioasă, încât dintr-o magazie a făcut un loc special, un loc în care noi ne regăsim şi pe care îl numim acasă. I-a dat şi o unicitate acestui loc: a reuşit să îmbine elemente din operele lui Constantin Brâncuşi în această Biserică”, spune Părintele Tulan Matei-Ioan, paroh la „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme. 

Biserica Italia

FOTO Alina Batcu

„M-a fascinat şi povestea lui Constantin Brâncuşi, aprofundând gândirea sa filosofică şi mistică, întocmai ca atunci când am investigat relaţia lui pariziană cu Amedeo Modigliani, la fel de celebru, care exprimă dialogul creator cu Brâncuşi atat în sculpturile sale cât şi în opera sa picturală. Această relaţie şi ceea ce s-a realizat de pe urma ei este un exemplu foarte actual într-o lume globală în care, chiar şi în lumea artei şi a culturii, nu există solidaritate, respect şi reciprocitate intelectuală. Povestea celor doi artişti, dar şi a unităţii artelor de la începutul anilor 1900, ar trebui să devină exemple în această epoca a antagonismelor şi egoismului”, mărturiseşte arhitectul Oreste Ruggiero. 

ileana popovici

Arhitectul Oreste Ruggiero şi actriţa Ileana Popovici  FOTO Alina Batcu

    

Vineri, 25 martie, în cadrul evenimentului  Annunciazione & Infinito, organizat în inima oraşului Montecatini Terme, a avut loc donaţia oficială a lucrărilor inspirate din Coloana fără sfârşit a marelui artist român şi realizate special pentru Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme. 

„Încercarea mea de a găsi o zonă potrivită în municipiile în imprejurimile localităţii în care părintele Matei înfiinţare cu curaj şi mult spirit o biserică într-un depozit de artizanat închiriat, în ciuda multor promisiuni şi laude pentru iniţiativă, nu s-a găsit nici o soluţie concretă. Atunci părintele Matei, dând dovadă de mare putere şi credinţă în ceva ce este mai presus de el şi de noi toţi, dar şi de încredere în credincioşii săi, m-a pus în faţa noutăţii: cumpărase spaţiul închiriat şi intenţiona să il transforme, funcţional şi estetic, într-o adevărată Biserică în slujba comunităţii ortodoxe române din zonă”, a completat arhitectul. 

lucrari

FOTO Alina Batcu

Lucrările la Biserica Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Pelaghia” din Montecatini Terme continuă. Odată ce vor fi finalizate, se va putea observa cum silueta Coloanei infinitului a lui Brâncuşi individualizează pereţii exteriori ai bisericii din regiunea Toscana.

Biserica Italia

FOTO Alina Batcu

Vă recomandăm să citiţi şi:

Armele care ar îngenunchea definitiv economia Rusiei şi ar trimite-o în Evul Mediu. „Ar fi devastatoare pentru ei, dar şi pentru UE“

Hermann Oberth, savantul născut la Sibiu care a ajutat NASA să ducă primii oameni pe Lună. Schiţele sale, folosite în celebrul Star Trek VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite