Controversele închiderii minelor Lonea şi Lupeni: „Pot avea loc explozii şi focuri cu consecinţe grave pe durata procesului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrare în Mina Lupeni. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.
Intrare în Mina Lupeni. FOTO: ADEVĂRUL. Daniel Guţă.

Minele Lupeni şi Lonea îşi vor înceta activitatea de exploatare la sfârşitul anului 2018. Apropierea termenului de închidere a celor două mine de cărbune din Valea Jiului creează tot mai multe controverse.

Până în 31 decembrie 2018, activitatea de exploatare în minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului va trebui oprită, conform Deciziei 787/2010 Uniunii Europene asumată de statul român. Pe lângă consecinţele economice asupra Văii Jiului, închiderea celor două exploatări miniere nu este lipsită de riscuri.

„În prezent, 89 la sută din producţia exploatată la Minele Lupeni şi Lonea se extrage prin metoda cu banc submniat pentru straturi groase. În cazul opririi exploatării fără epuizarea rezervei deschise, la contactul porţiunilor de zăcământ cu tendinţă de autoaprindere din spaţiul exploatat se pot produce focuri sau explozii cu consecinţe grave pe durata procesului de închidere”, susţine parlamentarul Ilie Toma, într-o interpelare în care solicită, împreună cu alţi parlamentari din Hunedoara, prelungirea activităţii de exploatare minieră la cele două mine cel puţin până în anul 2024.

Pericol de explozie
Potrivit studiilor realizate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Pentru Securitatea Mineră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) cărbunele din straturile exploatabile este inflamabil, cu tendinţă de autoaprindere, ceea ce impune exrtragerea rezervei de cărbune cu pierderi cât mai reduse. Metodele de exploatare utilizată, cu prăbuşire totală, au condus la măcinarea şi fisurarea rocilor din acoperişul straturilor, permiţând în contextul unei inundări rapide, fenomen care s-ar produce în condiţiile în care nu s-ar respecta tehnologia de închidere etapiată, în retrageremigrarea facilă şi rapidă a gazului metan în cantităţi mari spre suprafaţă, de asemenea cu pericol de autoaprindere, se arată în interpelarea deputatului.

„Din punct de vedere al protecţiei şi exploatării naţionale a zăcământului, sucursalele miniere ca operatori minieri, titulari ai licenţelor de concesiune pentru exploatare, trebuie să extragă toate rezervele deschise şi pregătite, în scopul prevenirii efectelor distructive care pot să apară în urma unor posibile explozii datorate acumulărilor necontrolate de gaze, dar şi al eliminării riscurilor de autoaprindere a cărbunelui. În caz contrar, efectele cauzate de neextragerea integrală sunt imprevizibile şi pot surveni oricând, cu implicaţii greu de anticipat atât în ceea ce priveşte zăcământul, dar şi legat de personalul muncitor”, se arată în documentul prezentat de parlamentar.

Vor prelungirea activităţii minelor

Durata de exploatare care asigură epuizarea rezervelor deschise este de 10,6 ani pentru E.M. Lonea şi 8,2 ani pentru E.M. Lupeni. Prevenirea apariţiei fenomenelor nedorite se poate realiza în primul rând prin continuarea exploatării până la epuizarea rezervelor deschise, lucru care poate fi realizat într-un timp rezonabil. Conform unui studiu realizat de INSEMEX, stratul de cărbune din perimetrul E.M. Lupeni este clasificat în categoria cărbuni cu risc grad la autoaprindere, iar în cazul Lonea, stratul de cărbune este clasificat în categoria cărbunilor autoinflamabili cu tendinţă pronunţată de autoaprindere. Închiderea obiectivelor miniere conduce la efecte negative din punct de vedere economic, 30 la sută din forţa de muncă ocupată în această regiune provenind din minerit. Producţia estimată a se realiza la cele două mine, în cazul prelungirii activităţii de exploatare până în anul 2024 este de 2.258.500 tone, 7.626 mii Gcal, se arată în interpelarea parlamentarului.  

Ministerul Energiei informa recent că închiderea celor două unităţi miniere trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu se respectă procedura de închidere a minelor.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Tragedie în Mina Lupeni: tavanul galeriei s-a prăbuşit peste doi mineri. Unul dintre ortaci a murit în subteran

VIDEO Cine este minerul mort în galeria din Lupeni: Iuliu Codlean avea trei copii. „Vestea că a plecat din viaţa noastră ne-a şocat. Cuvintele sunt de prisos”

VIDEO Scene dramatice la Mina Lupeni: „Minerii blocaţi în galeria surpată se aud strigând şi bătând în metale”. Salvatorii au ajuns la primii doi mineri blocaţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite