Ce soartă va avea Furnalul din Govâjdia, monumentul legendar lăsat de izbelişte. Turnul Eiffel ar fi fost ridicat cu fonta realizată în furnalul hunedorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnalul legendar din Govâjdia, vechi de peste două secole, a fost lăsat neatins în ultimul deceniu, în aşteptarea unor investiţii în reabilitarea sa. Primarul din Ghelari, comună care a intabulat monumentul istoric aflat la limita dintre Ghelari şi Lelese, susţine că în curând soarta acestuia se va schimba.

„Furnalul de la Govăjdia, astăzi dezafectat, a fost construit în 1806. La vremea lui s-a numărat printre cele mai mari şi mai moderne furnale din Europa. Fonta fabricată aici a fost utilizată la piesele de rezistenţă din structura Turnului Eiffel”. Astfel este descris pe pagina de internet a Primăriei Ghelari, principalul loc de atracţie turistică al comunei din Ţinutul Pădurenilor.

De mai mulţi ani, autorităţile susţin că aşteaptă finanţări pentru un proiect care va pune în valoare monumentul istoric legendar.

Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari, a declarat că termenul la care administraţia locală va primi un răspuns de la Ministerul Dezvoltării privind proiectul de reabilitare a Furnalului din Govâjdia s-a prelungit. Soarta investiţiei estimate la circa un milion de euro trebuia să fie decisă până la sfârşitul lunii martie, decizia ministerului privind restaurarea furnalului şi înfiinţarea unui muzeu al fierului nu a fost încă luată, spune Ioan Bulbucan. Dacă Ministerul Dezvoltării nu va acorda finanţare pentru proiectul Primăriei Ghelari, autorităţile din comună vor căuta alte surse de finanţare pentru proiectul lor. Până când planurile lor vor fi puse în aplicare, monumentul istoric din Govâjda îi va întâmpina pe turişti într-o atmosferă sumbră.

Satul se află într-una din văile din Ţinutul Pădurenilor şi a păstrat o tradiţie îndelungată a mineritului. În trecut, în apropierea localităţii au funcţionat mai multe mine de fier şi cariere de talc şi dolomită, dar cel mai reprezentativ monument pentru istoria acestor locuri a fost furnalul de la marginea satului. Monumentul industrial a fost ridicat începând din anul 1806, la confluenţa pâraielor Runc şi Nădrab.

image

Istoria de 200 de ani a furnalului
A fost inaugurat în 1810, iar pe faţada clădirii furnalului a fost aşezată o placă memorială cu inscripţia „Augusto Imperante Francisco I. exstructum 1810”. Investiţia a contribuit la dezvoltarea economică a zonei, chiar dacă furnalul nu a fost rentabil decât pentru câţiva ani. În acele vremuri, Govăjdia şi Hunedoara aveau să fie legate de una din primele linii de cale ferată îngustă din Transilvania, iar furnalul a ajuns, în ciuda problemelor cu care se confruntau proprietarii lui, un reper al industriei Hunedoarei. Furnalul era prezentat lumii la una dintre cele mai mari expoziţii din secolul al XIX-lea, Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel. Vechiul furnal de la Govâjdia şi-a încetat activitatea definitiv în 1924. A rămas în grija localnicilor, iar din anul 2000 a intrat pe lista monumentelor istorice. La fel ca în anii regimului comunist şi după 1990, furnalul a fost propus pentru a fi transformat într-un muzeu. În ultimii ani, a fost lăsat de izbelişte de autorităţi şi a suferit mai multe distrugeri. Hoţii de fier au furat rămăşiţele metalice din incinta monumentului istoric, iar toate zidurile sale au devenit panouri naturale pentru mâzgălituri. Doar voluntarii din Hunedoara şi din satele din zonă s-au ocupat, de mai multe ori de ecologizarea incintei monumentului.

image

Vă recomandăm şi:

10 monumente istorice călcate în picioare de vandali: soarta tristă a locurilor de poveste neglijate în ultimii ani

Peste 500 de monumente istorice de categoriile A şi B, dar şi unele dintre cele mai importante pentru istoria poporului român, se află în Hunedoara. Lăsate de izbelişte, multe dintre ele au fost batjocorite şi vandalizate, fără ca autorităţile să mai ia măsuri împotriva celor care au provocat distrugeri.

FOTO Locurile fantomă din Hunedoara: castelele, cetăţile şi bisericile monument, ruinate de nepăsarea autorităţilor

Zeci de monumente de patrimoniu din judeţul Hunedoara s-au ruinat treptat, în ultimii ani, pentru că autorităţile locale nu au avut fonduri pentru a le restaura, iar statul român nu şi-a arătat interesul pentru ele. Unele dintre acestea au ajuns adevărate clădiri fantomă, chiar dacă oamenii din zona unde se află le consideră „branduri locale”.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia

Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite