Adi de la Brad, guru al sectei Copiii Soarelui, arestat. Adeptele sale au rupt tăcerea. Ce le făcea fostul miner în numele „emancipării spirituale“

Adi de la Brad, guru al sectei Copiii Soarelui, arestat. Adeptele sale au rupt tăcerea. Ce le făcea fostul miner în numele „emancipării spirituale“

Ardelean Farcaş. Foto: arhiva personală. Copii Soarelui

Gurul „Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş, un fost miner care a pus bazele unei comunităţi izolate din zona Bradului, a fost arestat preventiv după ce fostele sale adepte l-au acuzat de abuzuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ardelean Farcaş (59 de ani), un aşa-zis guru al unei comunităţi izolate din zona Bradului, a fost reţinut de poliţişti, iar magistraţii au decis arestarea preventivă a bărbatului, pentru 30 de zile.

Copiii „Soarelui“ de pe moşia lui guru Adi de la Brad: fără şcoală şi medic, trataţi cu produse naturiste

YOGA la înălţime: Ardelean Farcaş, un fost miner din zona Bradului, predă Vipassana în vârful muntelui

Este anchetat pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Peştera Fiilor Luminii, plină de secrete întunecate. Aici a trăit Maitreya, gurul care a înfiorat România FOTO

VIDEO Scene uluitoare în Sarmizegetusa. Un superstar din Hobbitul, gol-puşcă, s-a dezlănţuit în templu: „Acest loc are atât de multă rezonanţă spirituală”

 

„În 26 aprilie 2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad. În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol). Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu a minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului român”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.


Ardelean Farcaş, reţinut de poliţişti. Foto arhivă personală A.F. / D.G.

În 24 mai, poliţiştii poliţiştii au pus în executare 14 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Brad şi a unor localităţi învecinate, la locuinţele lui Farcaş. „Percheziţiile domiciliare au fost efectuate în prezenţa reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Hunedoara, care au evaluat situaţia celor 23 minori prezenţi, la faţa locului fiind prezente şi două echipaje medicale, având în vedere faptul că în cadrul acestei comunităţi se aflau şi femei însărcinate”, a adăugat reprezentantul IPJ Hunedoara.
 

Secretele „Copiilor Soarelui”

Ardelean Farcaş, un fost miner, cu studii liceale, a înfiinţat în 1997 „Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa Copiii Soarelui. Pretinsul guru, citat într-un articol publicat de adevarul.ro în 2010, afirma că deţine tehnica respiraţiei pe care a învăţat-o de la mama sa. Şi că pragul taberei din vârf de munte i-a fost călcat de oameni importanţi, dornici să experimenteze tehnicile sale de meditaţie.

„Vin la mine politicieni, poliţişti, ziarişi şi preoţi. Toţi vor să participe la curs. Mulţi renunţă pentru că este foarte greu. Spre exemplu, în cele 10 zile cât durează cursul este interzisă orice formă de comunicare. Eu îi purific. Îi învăţ să se cunoască pe ei însuţi. Cine mă ascultă şi stăpâneşte tehnica va trăi sute de ani”, afirma acesta. Farcaş susţinea că îşi învaţă discipolii tehnicile de respiraţie Vipassana.


Munca pe moşia gurului. Sursa:  Facebook / Meditaţie Vipassana

Pe pagina de Internet a „Copiilor Soarelui”, asociaţia se mândreşte cu modul cum a evoluat de-a lungul timpului. „Şi uite-aşa, experimentând arta de a trăi zi de zi, s-a dezvoltat comunitatea noastră. De la mâna de oameni care a locuit aici la începutul începuturilor, în ziua de azi locuiesc în comunitate 70 de oameni, adulţi şi copii. Bineînţeles că totul gravitează în jurul meditaţiei, care ne susţine în tot ceea ce facem în viaţă noastră de gospodari din vârf de munte. Căci suntem oameni activi, şi bunul mers al comunităţîi se bazează în mare parte pe munca noastră în agricultură, construcţii, creşterea caprelor şi altele. De-a lungul timpului au trecut mii de oameni pe la noi, fiecare cu căutarea să de schimbare şi evoluţie şi nevoia de a se cunoaşte şi de a regăsi pacea şi armonia cu care au fost construiţi”, arată pagina asociaţiei.


Adi de la Brad. Arhiva personală.

Cei care ajung la Dumbrava de Sus trebuie ca în primele nouă zile să se dedice meditaţiei şi nu au voie să vorbească.

 

Acuzat de foştii discipoli

 

În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş ar fi supus pe unii dintre cursanţi.

„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia „Scena 9”. 


Locul unde erau cazaţi „Copiii soarelui”. Sursa: meditatie.ro

Mărturiile oamenilor citaţi în articol au dus la punerea sub învinuire a pretinsului lider spiritual.

Una dintre ele aparţine unei tinere care s-a alăturat comunităţii înfiinţate de Ardelean Farcaş în 2004, când avea 24 de ani.

„Tânăra îi spunea lui Adi de la Brad taica, pentru că era mult mai în vârstă decât ea şi pentru că îl vedea ca pe un părinte spiritual. Taica, însă, o hărţuia sexual. Îi punea mâna pe sâni şi pe fund fără voia ei şi o şantaja minţind-o că afecţiunea ginecologică pe care o avea se va înrăutăţi dacă nu va face sex cu el. În paralel, mai multe femei din comunitate o presau să se culce cu el, pentru că doar aşa se va vindeca, va evolua şi se va curăţa de karmă, la fel ca ele. La fel ca ceilalţi membri care munceau pe gratis în agricultură şi în întreţinerea centrului de meditaţie, Cristina era dependentă financiar şi emoţional în totalitate de Adi. Astfel, s-a simţit constrânsă să întreţină relaţii sexuale cu el ani la rând. Astăzi le numeşte „violuri consimţite”… Mai mulţi foşti membri susţin că Adi de la Brad le promite femeilor „evoluţia spirituală” şi unele privilegii în comunitate în schimbul contactului sexual””, arată autoarea articolului din „Scena 9”.


Locul unde erau cazaţi „Copiii soarelui”. Sursa: meditatie.ro

Bărbatul a negat acuzaţiile de abuz sexual.

„E incorect ce s-a spus. Nu e adevărat şi cine o spus să vină în faţă cu toţi oamenii, de faţă cu toţi. Minciunile astea îs grave, minciunile astea cineva o să suporte consecinţele. (...) Măi, la mine acasă dacă vrei să respecţi o disciplină o respecţi, dacă nu, sigur te vei răzbuna pe mine”, informa jurnalista de la „Scena 9”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele întunecate din munţii dacilor, care l-au înfiorat pe Ceauşescu. Ce au căutat aici nemţii şi sovieticii

VIDEO Feţele Albe, situl dacic distrus de români. Sex şi ritualuri bizare în ruinele de lângă Sarmizegetusa Regia

FOTO Florile magice rare din cetăţile dacice. Locurile tainice unde cresc iarba fiarelor şi mătrăguna

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările