VIDEO Aventură ca-n filme pentru doi străini care au vrut să intre ilegal în România. Cum s-au jucat ei cu moartea

VIDEO Aventură ca-n filme pentru doi străini care au vrut să intre ilegal în România. Cum s-au jucat ei cu moartea

Momentul în care unul dintre migranţi este scos din ascunzătoare FOTO Poliţia de Frontieră

Transfugii au fost descoperiţi în vama Oancea, s-au ales cu dosare penale şi au fost internaţi în centrul de azilanţi de la Galaţi. În funcţie de evoluţia anchetei, ei ar putea primi drept de şedere în România sau ar putea fi expulzaţi în ţările de origine.

Aventura a doi transfugi ilegali s-a oprit brusc la Galaţi deşi, după socoteala lor, găsiseră o metodă bună - dar şi extrem de periculoasă - pentru a ajunge în Europa de vest.

Scenariul este cumva simplu. În data de 19 mai, în jurul orei 10.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, un bărbat de 36 de ani, cu dublă cetăţenie (română şi moldovenească). Valeriu Z. se afla la volanul unui autocar marca Scania, înmatriculat în Republica Moldova, care avea ca destinaţie Austria.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au descoperit, ascunse sub autocar, pe puntea din spate, două bărbaţi care nu deţineau documente de călătorie.

Aceştia stăteau într-un echilibru precar şi în condiţii cumplite, fiind expuşi curenţilor foarte puternici care se formează sub autocar, dar şi prafului şi noroiului. Practic, se poate spune că aventura lor a fost un adevărat pariu cu moartea, fiind greu de crezut că ar fi scăpat cu viaţă în ascunzătoare inedită, dacă nu ar fi fost prinşi la controlul de frontieră.

„În urma cercetărilor preliminare efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că cei doi sunt cetăţeni din Algeria şi Libia, în vârstă de 20, respectiv 25 de ani şi au declarat că s-au ascuns sub autocar cu intenţia de a ajunge în state din vestul Europei”, a declarat Mădălina Carp, de la Poliţia de Frontieră Galaţi.

Totodată, şoferul autocarului a declarat că nu avea cunoştinţă despre existenţa celor doi bărbaţi ascunşi sub mijlocul de transport pe care îl conducea.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat faţă de cei doi cetăţeni străini şi de trafic de migranţi faţă de şofer.

Cei doi bărbaţi au fost internaţi temporar în centrul de azilanţi de la Galaţi. În paralel cu ancheta penală se va efectua şi o anchetă a Oficiului pentru Migranţi, care are ca scop să stabilească dacă cei doi vor primi drept de şedere în România sau vor fi expulzaţi în ţările de origine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: