Sfârâiala dobrogeană, un preparat tradiţional puţin cunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfârâială dobrogeană Foto: www.bedo.ro
Sfârâială dobrogeană Foto: www.bedo.ro

Sfârâiala dobrogeană vine să completeze pastrama de berbecuţ, pentru că foloseşte organele interne ale animalului într-un mod similar cu cel care se aplică pentru pregătirea drobului de miel.

Sfârâiala dobrogeană se consumă, de regulă, în perioada de toamnă pentru că atunci se sacrifică animalele pentru a se pregăti pastrama, organele interne ale acestora fiind folosite pentru pregătirea preparatului.

”De Paşti, se pregăteşte drobul de miel, dar nu acelaşi lucru se întâmplă şi după ce se sacrifică berbecuţul pentru a se realiza pastrama, pentru că mulţi aleg să arunce organele interne. Acestea pot fi însă folosite pentru pregătirea unui preparat foarte gustos şi săţios”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente pentru opt porţii:

-Organele interne de la un berbecuţ (aproximativ două kilograme);

-Carne de la coadă şi de la gât;

-Unt-un pachet de 250 de grame;

-Ceapă-trei bucăţi;

-Sare şi piper;

-Foi de dafin-două bucăţi;

-Smântână-200 de grame.

După ce se curăţăm organele interne ale berbecuţului, fiind vorba de rinichi, inimă, ficat şi splină, acestea vor fi tăiate, sărate şi lăsate cam aproximativ o oră la rece. Între timp, curăţăm ceapa şi o tocăm mărunt, punând-o apoi la înmuiat într-un ceaun unde am pus un pachet de unt.

Vom adăuga apoi carnea de berbecuţ şi organele interne de la acesta, sotându-le în untul din ceaun timp de 40-45 de minute. În timpul prăjirii se va adăuga piper după gust, foile de dafin şi în ultimele 15-20 de minute de tratament termic vom pune şi smântâna.

”Spre finalul prăjirii se verifică dacă rinichii, ficatul şi celelalte organe interne s-au pătruns bine, dar şi dacă au căpătat aroma dată de foile de dafin, piper şi smântână. Foile de dafin se pun pentru a mai diminua gustul de oaie al preparatului”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

În paralel cu sfârâiala dobrogeană, pregătim şi o mămăligă mai tare, iar după ce aceasta este gata, o aşezăm pe un fund de lemn, facem o gaură în mijloc şi răsturnăm preparatul. În funcţie de gust, putem servi sfârâiala dobrogeană după ce am presărat deasupra puţină brânză sărată. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite