Prima „şarjă” de roşii din 2021 în cel mai mare bazin legumicol din Moldova. De ce a întârziat trufandaua

Prima „şarjă” de roşii din 2021 în cel mai mare bazin legumicol din Moldova. De ce a întârziat trufandaua

FOTO C.M.

Legumicultorii din Matca, judeţul Galaţi, au scos la vânzare prima producţie de roşii de anul acesta. Cu  o întârziere de două săptămâni din cauza vremii capricioase, produsele legumicultorilor, devenite celebre în toată ţara, se găsesc acum pe piaţă.

Fermierii din Matca sunt renumiţi în toată ţară pentru roşiile pe care le cultivă. Pentru Costică Chicoş, legumele reprezintă principala sursă de venit. Anul acesta a cultivat în solarii roşii şi castraveţi, iar acum culege roadele muncii. 

În piaţa din localitatea Matca, acolo unde legumicultorul îşi vinde produsele, preţurile fluctuează de la o zi la alta: de la 9 lei kilogramul de roşii până la 4 lei.

„Dacă în prima zi, kilogramul de roşii s-a vândut cu 9 lei, acum a scăzut la 4 lei. Preţurile scad de la o zi la alta. Azi e patru lei, mâine o să mai scadă. Noi am ieşit, din păcate, târziu cu roşiile anul acesta”, spune Costică Chicoş. 

Agricultorul se aştepta la o producţie 20 de tone de roşii, însă din cauza vremii producţia se va înjumătăţi acum. Evident, şi profitul va fi afectat considerabil.

Producţia este slabă de tot, din cauza vremii. A fost frig, nu a fost deloc soare, iar roşia nu s-a dezvoltat cum trebuie. În mod normal ar fi trebuit să culeg patru kilograme pe plantă, acum culeg doar două kilograme de roşii. Am 15 ari cultivate roşii şi ar fi trebuit, potrivit calculelor, să obţin undeva la 20 de tone. Acum toată producţia va fi la jumătate”, susţine legumicultorul.

Chiar dacă sunt roşii româneşti, intermediarii le preferă pe cele din import şi aşteaptă ca preţurile la cele autohtone să scadă şi mai mult.

„Nu mai sunt tiruri aşa cum erau în alţi ani. Intermediarii aşteaptă să scadă şi mai mult preţul. O să văd cum merge piaţa zilele următoare. Dacă preţurile vot tot scădea, mă gândesc că să plec cu ele la Braşov. Acolo sunt căutate şi apreciate roşiile de Matca”, spune legumicultorul.FOTO C. M. 

Matca este cel mai mare bazin legumicol din Moldova cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Vă recomandăm şi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările