Dezvăluire tulburătoare: romii din Galaţi îşi vând copiii ca pe cartofi, pentru a avea bani din care să trăiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alarmant este şi că Protecţia Copilului Galaţi a recunoscut că legile statului român nu se prea aplică în comunităţile de romi, deoarece liderii respectivelor comunităţi nu permit accesul reprezentanţilor instituţiei.

Ia amploare scandalul izbucnit în legătură cu faptul că în comunităţile de romi din judeţul Galaţi s-ar practica, ca în Evul Mediu, vânzarea copiilor în scop de căsătorie, contra unor cantităţi importante de aur.

Vă reamintim că totul a pornit de la declaraţia făcută pe Facebook de auto-intitulatul rege Cioabă, care a criticat faptul că romii gălăţeni (mai exact cei din comuna Lieşti) încă mai practică acest obicei barbar, care este interzis, de altfel, de legile româneşti.

Ulterior, reprezentanţii romilor gălăţeni au negat cu vehemenţă că ar exista astfel de situaţii, iar bulibaşa din Lieşti, Vasilică Stănescu, a declarat chiar că nu-l recunoaşte pe Cioabă ca rege al romilor.

Interesant este că, la doar patru zile distanţă, bulibaşa Stănescu şi-a revizuit complet atitudinea, reclamând la Poliţie un astfel de caz, întâmplat chiar în comunitatea de care răspunde: o copilă de opt ani fusese vândută ca mireasă pentru un băieţel de şase ani, totul contra sumei de 40 de monezi din aur. Şi poate că nu s-ar fi aflat niciodată despre asta dacă familia fetei nu ar fi încercat să mărească miza la 50 de galbeni, ceea de a declanşat un conflict.

Tranzacţia cu iz de negustorie de sclavi este în prezent anchetată de DIICOT, sub aspectul săvârşirii mai multor fapte penale, printre care şi cea de trafic de minori.

Legea românească nu se aplică-n ţigănie?

Urmare a acestui scandal, consiliera pe problema romilor din cadrul Prefecturii Galaţi, Viorica Gotu, a organizat o întâlnire cu bulibaşii şi mediatorii sociali din judeţ, eveniment la care au fost invitaţi şi reprezentanţii instituţiilor care asigură legalitatea în diverse domenii.

Foarte interesant este că inclusiv reprezentanţii romilor recunosc că tranzacţiile de copii au ieşit din zona tradiţiei şi au ajuns un fel de afacere. O negustorie de sclavi care are ca scop asigurarea traiului celor care-şi vând progeniturile.

„Copii au devenit monedă de schimb. Adică nu am ce mânca, dar am un copil sau un nepot, îl dau în familia bogatului, ca să îmi mai dea şi mie una, alta. Şi, după aia, mă duc să îi mai cer nu ştiu ce, mă mai duc o dată, iar ăla se supără şi de aici pornesc toate neînţelegerile. O să spuneţi că astea sunt tradiţiile, obiceiurile. Ei bine, nu. Şi eu am o vârstă, iar pe timpurile noastre nu era aşa. Totul pleacă de la o prostie, de la faptul că vor să aibă ei cu ce trăi. Ca atare, nu mai putem accepta aşa ceva. Dacă dăm un singur exemplu în comunităţile romilor, cu siguranţă alţii nu vor mai face", a explicat Viorica Gotu.

Chiar dacă Viorica Gotu a avut o atitudine pro-legalitate, avertizând că nu va tolera căsătoriile între minori şi va anunţa autorităţile pentru ca părinţii care fac astfel de lucruri să fie traşi la răspundere, din dezbaterile ulterioare a rezultat cu totul altceva, respectiv că în comunităţile de romi din judeţul Galaţi legea românească se aplică doar dacă sunt de acord liderii etniei.

Degetul pe rană l-a pus directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Ciprian Groza care, cu totul surprinzător, a recunoscut că instituţia pe care o conduce a aplicat legea în comunităţile de romi doar dacă a primit acceptul de la bulibaşi.

„S-a ajuns aici datorită unor tradiţii de-ale dumneavoastră, pe care le-aţi tot acoperit ani de zile. Pentru că noi nu am putut intra în comunitate, aşa cum ar fi trebuit, s-a ajuns la această situaţie şi, probabil, în viitor se va ajunge la altele mult mai grave. Trebuie să ne lăsaţi să ne facem treaba şi trebuie să înţelegeţi că aceste cutume sunt depăşite, pentru că altfel vor izbucni şi alte conflicte. Noi monitorizăm toate comunităţile de romi, dar suntem neputincioşi în faţa unei comunităţi închise. De aceea vă cer să discutaţi mai temeinic cu liderii lor, să le explicaţi care le sunt îndatoririle şi care este legea în România”, a declarat Ciprian Groza.

Oarecum ciudată a fost şi concluzia întâlnirii, dat fiind că deşi toată lumea a fost de acord că vânzarea copiilor şi căsătoriile între minori trebuie să înceteze, nimeni nu a promis celor de la Protecţia Copilului că va permite anchete sociale „la sânge” în  comunităţile rome.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite