Cazul care a răsculat lumea ţigănească: cum a ajuns DIICOT să ancheteze logodna dintre doi copii de 6 şi 8 ani din familii de romi. „Turnătorul” a fost bulibaşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit tradiţiei, baticul şi cele două codiţe reprezintă pierderea virginităţii. Foto: Facebook
Potrivit tradiţiei, baticul şi cele două codiţe reprezintă pierderea virginităţii. Foto: Facebook

Bulibaşa Vasilică Stănescu s-a înfuriat la culme după ce a aflat că o fetiţă de opt din Lieşti a fost logodită în urmă cu mai multe luni, cu un băiat de şase ani. Acesta a anunţat poliţia, iar cazul a fost preluat de DIICOT.

După scandalul izbucnit în urmă cu două săptămâni, în care regele autoproclamat al romilor, Daniel Cioabă, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu două copile din judeţul Galaţi, despre care spunea că sunt căsătorite, comunitatea ţiganilor din Lieşti este din nou în fierbere. De această dată, conflictul se dă între două familii care şi-au logodit copiii în urmă cu câteva luni.

„Am aflat de curând că o fetiţă a fost logodită şi am sunat la 112. Am vrut să le arăt autorităţilor că, dintre toţi romii, eu am curajul să spun adevărul. Nu vreau să mă ascund după perdea, este în avantajul copiilor. Cei care au fetiţe şi le logodesc, vor păţi ca Lămâia. Ei logodesc copiii de mici, de la vârsta de 5 - 6 ani, dar se înşeală singuri cu aurul lor. De obicei organizează un eveniment precum o nuntă, dar mai mic. În cazul de faţă nu a fost nuntă, s-a făcut un grătar”, a spus Vasilică Stănescu, bulibaşa din Lieşti.
 
„E ruşine mare că i s-a pus copilei batic pe cap”

„Fetiţa a fost luată de la grădiniţă, i s-au făcut două codiţe şi i s-a pus batic în cap. Acest lucru s-a întâmplat acum câteva luni. Părinţii celor doi copii nu se mai înţeleg acum şi aşa am aflat de poveste. Eu sunt foarte supărat, vineri seara am sunat la 112 şi am dus fata la poliţie. Cuscrul vrea acum 50 de galbeni de la părinţii fetiţei, dacă nu, îşi caută altă noră. E ruşine mare în comunitate că s-a râzgândit în privinţa logodnei. Eu îi cer scuze lui Cioabă, dar am ajuns la cuvântul lui. Îmi pare rău că am spus că îl dau în judecată. Am făcut stabor şi am hotărât că tatăl băiatului trebuie să îi dea familiei fetei 10 galbeni, ca să plătească ruşinea. E ruşine mare că i s-a pus copilei batic pe cap. Ţiganii să aibă grijă de fetiţele lor ca să nu păţească precum Lămâia”, a mai spus Vasilică Stănescu, bulibaşa din Lieşti.

Acesta este de părere că nunţile între copii trebuie să rămână în trecut şi a venit timpul pentru o schimbare.

Tatăl mirelui vrea altă noră

Mama copilei spune că înţelegerea pe care a avut-o cu cuscrii ei a fost încălcată.

„Fetiţa mea cea mică are opt ani. Cuscrul s-a dus să o ia de la grădiniţă fără să ştim şi apoi a dus-o la el în curte. Apoi mi-a spus să îi fac două codiţe şi să îi pun batic în cap deoarece e nora lui. Eu i-am zis că dacă se poate, să se căsătorească la 15, 18 ani. Am fost de acord, am mâncat şi băut la el, şi i-am spus că atunci când vine tatăl fetei mele, îi voi da şi 10 - 15 monede de aur. Fata a rămas la el, mai venea şi la mine de o spălam şi îi dădeam să mănânce, apoi iar se întorcea la băiat acasă. Fata mea a dormit cu mama şi sora mai mare a băiatului. De curând, cuscrul a venit la poartă la mine ca să îi dau 50 de galbeni şi să îi dau fata de tot, dacă nu, el nu mai ia fata deloc. La noi e ruşine mare dacă fata a avut batic pe cap şi două codiţe. Altul va zice că a fost deja măritată o dată şi nu o mai ia. Eu am fost dată la 14 ani cu 10 bucăţi de aur, e un obicei moştenit din bătrâni”, a explicat Lămâia, mama fetei.

În replică, părinţii mirelui spun că Lămâia a vrut să îşi vândă fata cu orice preţ.

„Nu am vrut fata, ne-a dat-o cu forţa. Ea a vrut aurul. Când or creşte copii mari, a spus că îmi dă 50 de bucăţi de aur, eu nu am avut nevoie de aceşti bani şi nici nu vreau fata ei” a spus Dan Stănescu, tatăl băiatului.

Acest scandal iscat între familiile celor doi minori este investigat de poliţişti. În cauză, oamenii legii au întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de minori. Cauza însă a fost preluată de DIICOT pentru cercetări mai amănunţite.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite