Delicatesă de post: borş de ştevie cu legume. Bucătarii explică de ce ingredientul principal este ultimul care trebuie adăugat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Borşul de ştevie cu legume este preparat de mulţi ani pe meleagurile noastre, însă secretul preparatului nu stă în ingrediente, pentru că unele chiar pot să lipsească, ci în ordinea în care trebuie adăugate acestea şi în modul de pregătire.

Borşul de ştevie cu legume se pregăteşte în toate zonele ţării, cu mici modificări de ingrediente, în funcţie de specificul zonei respective. Partea interesantă este că, dacă din diverse motive nu aveţi păstârnac sau ţelină, ca să dăm doar două exemple, nu se va modifica simţitor gustul mâncării. De asemenea, nimeni nu vă va împiedica, dacă nu mai sunteţi în post, să puneţi carne în borşul de ştevie.

Ingrediente:

-Ştevie-3 legături;

-Ceapă-2 bucăţi;

-Ardei gras-o bucată;

-Morcov-2 bucăţi;

-Ţelină-o bucată mică;

-Păstârnac-o bucată;

-Cartofi-5 bucăţi;

-Orez-100 de grame;

-Ouă-2 bucăţi;

-Borş-1,5-2 litri;

-Păstă de tomate-2 linguri;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Leuştean-o legătură;

-Sare.

Legumele se adaugă la un interval de trei minute una de cealaltă

Mai întâi, vom curăţa legumele, iar în paralel vom pune orezul la umflat în apă rece, astfel încât pregătirea preparatului să nu ne ia prea mult timp. Borşul de ştevie cu legume este gata în maxim două ore de la momentul când ne-am apucat de treabă şi până când am dat jos oala de pe foc.

Se curăţă apoi ştevia şi se pun trei litri de apă la fiert cu puţină sare. Curăţăm apoi morcovul, ceapa, păstârnacul şi ardeiul, iar ştevia o fierbem timp de un minut şi o lăsăm puţin la răcorit. O tăiem apoi în bucăţi mari, punem puţin ulei în oala în care vom prepara ciorba şi călim legumele pe care le-am curăţat.

Adăugarea legumelor în oală se va face la un interval de trei minute una de cealaltă, cu precizarea că ultima legumă adăugată va fi cartoful. Se va acoperi apoi conţinutul cu doi litri de apă şi se pune la fiert 10-15 minute, ca să dea în fiert şi să se întrepătrundă aromele. Se adaugă ulterior orezul, lăsat anterior la înmuiat în apă rece, şi sare, după gust.

După 20-30 de minute de fierbere, se adaugă pasta de tomate, iar borşul va fi pus separat la fiert. După ce borşul dă în clocot, mai este lăsat pe foc maxim un minut. ”Verificăm cartofii şi celelalte legume puse la fiert. După ce s-a pus pasta de tomate, se adaugă borşul şi ştevia, definim gustul final prin două, trei ouă, pe care le batem ca pentru omletă şi dregem ciorba. Tocăm mărunt leuşteanul şi îl adăugăm, după ce a am închis focul”, explică maestrul de artă culinară Nichi Mărăcine.

Ştevia se adaugă la final pentru că altfel s-ar face praf în oală, din cauza temperaturii ridicate. Se poate pune la final şi puţin cimbru, se lasă câteva minute şi se scoate, după gustul fiecăruia. Borşul de ştevie cu legume se poate servi cu pâine sau mămăligă şi ardei iute, de asemenea, după gust. Vara, preparatul se serveşte rece. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite