De la 1 aprilie se scumpeşte biletul la transportul în comun. Cât vor costa abonamentele şi ce scutiri se dau

De la 1 aprilie se scumpeşte biletul la transportul în comun. Cât vor costa abonamentele şi ce scutiri se dau

Se modifică doar preţul, nu şi condiţiile de transport FOTO Arhiva Adevărul

Primăria justifică majorarea de preţ prin faptul că societatea publică de transport din Galaţi, Transurb SA, are pierderi foarte mari din activitatea curentă. Costul real al unei călătorii este 4 lei, diferenţa fiind suportată de la bugetul local.

Ştiri pe aceeaşi temă

Veşti proaste pe gălăţeni. Începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul unei călătorii cu un mijloc de transport al Transurb SA Galaţi va fi de 2 lei, faţă de 1,5 lei, cât este acum.  

Decizia a fost luată de Consiliul Local marţi, 28 martie, printr-o hotărâre care mai prevede şi modificarea tarifelor pentru abonamentele subvenţionate parţial de primărie şi destinate pensionarilor, elevilor, studenţilor şi categoriilor defavorizate.

Astfel, costul pentru un abonament pe o linie va fi de numai 1 leu pe lună pentru elevi şi studenţi. „Este un cost simbolic, însă esenţial pentru o evidenţă mai precisă asupra subvenţiilor pe care municipalitatea le acordă”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Pentru pensionari , subvenţia se va acorda pe praguri de venit, după cum urmează:

- pentru persoanele cu pensia mai mică de 1.450 de lei, abonamentul pe o linie va costa 1 leu pe lună 

- pentru persoanele cu pensia cuprinsă între 1.451 de lei şi 2.000 de lei – reducerea pentru costul abonamentului/o linie/lună este de 75% 

- pentru persoanele cu pensia cuprinsă între 2.000 de lei şi 2.500 de lei – reducerea pentru costul abonamentului/o linie/lună este de 50%. 

Este de menţionat că persoanele cu pensia peste 2.500 de lei nu vor mai primi nicio scutire (până acum aveau gratuitate pe toate liniile), ci  vor plăti integral costul abonamentului pentru transportul în comun.

Primarul municipiului Galaţi declarat că a decis să elimine şi obiceiul practicat până acum de Primărie şi de toate societăţile din subordinea CL Galaţi (cu excepţia SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi) care beneficiau de abonamente gratuite pe Transurb pentru toţi angajaţii, indiferent dacă aceştia circulau sau nu cu Transurb. 

„Am constatat, de exemplu, că mulţi din angajaţii primăriei  nici nu folosesc Transurb. Mi se pare ciudat ca la un salariu de 4.000 sau 7.000 de lei să nu-ţi permiţi să dai 100 de lei pe un abonament lunar, ţine de bun simţ. Înţeleg să foloseşti abonamentul de serviciu, cât eşti la treabă, dar să te duci la 10 noaptea în vizită nu e grija primăriei. Aşa că fiecare societate va trebui să-şi fixeze un număr de abonamente pentru angajaţii care merg pe teren. În cadrul Primăriei vor fi 80 de abonamente nenominale, ele vor fi luate şi predate la terminarea programului de muncă. Acelaşi lucru îl vor face toţi angajaţii societăţilor din subordinea Primăriei”, a declarat Pucheanu.

Pentru persoanele fizice care nu beneficiază de reduceri, abonamentul nominal, lunar, valabil pe o linie va costa 50 de lei. Acelaşi tip de abonament va costa 30 de lei pentru o jumătate de lună şi 18 lei pentru o săptămână.

Pentru un abonament nominal lunar valabil pe două linii, tariful este de 75 de lei. Pentru o  jumătate de lună, tariful este de 50 de lei, iar pentru unul de o săptămână - 30 de lei.

Un abonament nominal de o zi, valabil pe toate liniile, costă 10 lei, iar unul pe şapte zile şi toate liniile - 25 de lei. Un abonament nominal lunar, valabil pe toate liniile, cotă 90 de lei.

Cele mai scumpe vor fi abonamentele nominale pe toate liniile, valabile pe şase luni şi un an, care vor costa 450 de lei, respectiv 900 de lei.

citeste totul despre: