Cum reducem riscul de accidente la drum lung urmând patru paşi simpli. Reglajele banale care ne salvează viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini conducători auto ştiu că multe accidente rutiere se produc din cauze aparent banale, dar care în realitate au o importanţă extrem de mare în siguranţa rutieră.

Multe accidente rutiere se produc din motive cărora şoferii nu le acordă o prea mare importanţă. Printre acestea se numără reglarea greşită a oglinzilor, dar şi ştergătorul de la lunetă care nu mai funcţionează şi căruia şoferul nu i-a dat o prea mare importanţă, astfel că vizibilitatea în spatele maşinii este mult diminuată. 

Dacă şoferul nu verifică periodic becurile de la stopuri, nu poate observa că ambele becuri s-au ars, iar conducătorii auto care merg în spatele său nu pot observa la timp când frânează, ceea ce îi expune la riscul producerii unui accident de circulaţie. Vă prezentăm mai jos câteva dintre cele mai importante cauze care produc accidente rutiere şi care de cele mai multe ori sunt ignorate de conducătorii auto.

Anvelopele

Deşi pare greu de crezut, mulţi şoferi consideră că anvelopele nu sunt foarte importante. Acest lucru este dovedit de faptul că mai bine de jumătate dintre proprietarii de maşini circulă cu pneuri uzate, de altă dimensiune decât cea care este prevăzută de producător, cu presiunea greşită sau cu cauciucuri de vară pentru sezonul rece sau invers.

”Şansele ca astfel de şoferi să fie implicaţi în accidente rutiere este foarte mare. Când anvelopele sunt prea uzate sau nu au presiunea corectă, distanţa de frânare se măreşte considerabil, lucru pe care şoferul îl află abia când este pus într-o situaţie limită şi când, de regulă, este mult prea târziu. Grosimea profilului la o anvelopă trebuie verificată constant, ca şi presiunea în pneuri. Dacă cauciucurile sunt bune, şoferul nu va putea doar să efectueze o frânare de urgenţă în condiţii de siguranţă, dar şi să realizeze o manevră de evitare a unui obstacol fără riscul de a derapa şi a ieşi cu maşina de pe carosabil”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Vizibilitatea

Pentru orice şofer, indiferent că este începător sau are ani de experienţă în spatele volanului, unul dintre cei mai importanţi factori este vizibilitatea. Ca să avem o vizibilitate perfectă, este necesar să ne ocupăm de câteva detalii cărora mulţi şoferi nu le acordă o prea mare importanţă.

De pildă, nu îşi spală constant maşina, iar dacă nu avem geamurile şi oglinzile exterioare curate, putem avea surprize de tot felul. De pildă, nu vom vedea un biciclist care circulă pe marginea drumului, o căruţă nesemnalizată sau o maşină care efectuează o depăşire riscantă, iar de aici până la producerea unui accident de circulaţie nu mai este decât un pas. Este important, de asemenea, să înlăturăm orice obstacol care ne-ar putea obtura vizibilitatea în spate, cum ar fi bagajele, şi să ne asigurăm că avem suficient lichid de parbriz pentru a avea parbrizul curat în permanenţă.

Recomandat este să renunţăm şi la accesoriile pe care le agăţăm de oglinda retrovizoare pentru că şi ele ne pot reduce vizibilitatea. Parbrizul trebuie să fie în stare bună, deoarece dacă are multe zgârieturi, vom avea surpriza neplăcută ca noaptea să avem parte de reflexii extrem de periculoase produse de lumina farurilor de la maşinile care vin din faţă.

Reglajele interioare

Mulţi conducători auto nu acordă o prea mare importanţă reglajelor interioare. Primul lucru pe care un şofer trebuie să îl facă când urcă în maşină este să se asigure că oglinzile exterioare şi cea retrovizoare, scaunul şi volanul sunt corect reglate. Nu sunt puţini şoferii care văd mai mult propria caroserie decât ce se întâmplă pe şosea pentru că şi-au reglat greşit oglinzile. Scaunul este  reglat prea în faţă sau în spate, iar de volan nici nu mai amintim.

”Scaunul şoferului trebuie astfel reglat încât să ţină mâinile pe volan îndoite, nu întinse. Nu trebuie să îl regleze ca să stea ca pe un fotoliu pentru că nu va vedea bine şoseaua. Volanul trebuie poziţionat astfel încât conducătorul auto să vadă ceasurile de bord, dar şi să îl poată învârti la 180 de grade fără să ia mâinile de pe acesta, deci trebuie să îi asigure o bună manevrabilitate”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Luminile autovehiculului

Luminile maşinii sunt, de asemenea, de o importanţă crucială în siguranţa rutieră. Nu degeaba a fost introdusă obligativitatea ca şoferii să circule cu luminile de drum aprinse în afara localităţilor, scopul fiind ca maşinile să fie mai vizibile şi pe timp de zi. Problemele apare când şoferii nu verifică constant dacă toate becurile de la faruri şi stopuri funcţionează.

”Toate luminile autovehiculului sunt la fel de importante. Vorbim de stopurile pe frână, proiectoarele de ceaţă, semnalizare şi faruri cu ambele faze. Se produc în prezent foarte multe accidente de circulaţie pentru că şoferii nu verifică dacă becurile de la stopurile pe frână mai funcţionează. Află acest lucru după ce provoacă caramboluri rutiere, pentru că şoferul care circula în spatele lui nu a văzut când a frânat deoarece becurile de la stopuri erau arse. Sunt lucruri care pot părea banale, dar care iată cât de importante sunt pentru a circula în siguranţă”, concluzionează Florin Marin Bogdan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite