Cum au ajuns pensionarii din Galaţi să îşi achite facturile de utilităţi la bibliotecă: „M-au învăţat ca pe un copil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La bibliotecă, pensionarii sunt ajutaţi să îşi schimbe contractele la utilităţi, sursa: BVAU
La bibliotecă, pensionarii sunt ajutaţi să îşi schimbe contractele la utilităţi, sursa: BVAU

Peste 700 de pensionari, şi nu numai, au venit la Biblioteca din Galaţi pentru a fi ajutaţi să îşi plătească on-line facturile, să se programeze la vaccinare sau să-şi scoată certificatul digital. În ultima perioadă, cerere mare este pentru schimbarea contractelor cu companiile de gaze şi electricitate.

În premieră, Biblioteca V.A. Urechia din Galaţi s-a transformat de la începutul anului în centru de asistenţă pentru cei care nu ştiu să lucreze online. Mai exact, pe lângă serviciile de împrumut la domiciliu şi de studiu în sălile de lectură, la sediul şi la filialele Bibliotecii V. A Urechia gălăţenii sunt intruiţi să folosească internetul pentru a-şi schimba contractele cu companiile de utilităţi sau să-şi plătească facturile.

„Este un program de succes, derulat împreună cu Consiliul Judeţean Galaţi. Este foarte bine primit de comunitate şi apreciat, iar asta ne bucură nespus. Ne-am dorit să venim din nou în sprijinul gălăţenilor, ceea ce am şi făcut. Seniorii au mare nevoie de îndrumare în utilizarea computerului, se simt mult mai în siguranţă asistaţi de colegele noastre, care le explică fiecare pas, cu multă răbdare. Datorită colegelor de la Referinţe electronice&internet, oamenii şi-au creat conturi pentru a-şi plăti online facturile la utilităţi, şi-au făcut programări pentru schimbarea actelor de identitate, dar nu numai”, ne-a declarat Corina Dobre, managerul Bibliotecii V.A Urechia.

De la lansarea proiectului, peste 700 de gălăţeni au venit să ceară ajutorul bibliotecarilor. Este şi cazul Victoriţei Stan, care a avut nevoie de o programarea la eliberarea cărţii de identitate, dar şi să-şi facă un cont pentru plata online a utilităţilor. 

„Să le dea Dumnezeu sănătate că au grijă de seniori. Mi-am plătit impozitul şi am făcut o programare pentru buletin. M-au învăţat ca pe un copil de clasa întâia. Cu multă răbdare. Au fost minunate doamnele de la bibliotecă”, spune Victoriţa Stan, o clientă a bibliotecii.

„Persoanele de vârsta a treia au fost extrem de recunoscătoare pentru ajutorul acordat de bibliotecă. Mai ales că o mare parte dintre aceştia au aflat cu această ocazie că în cadrul compartimentului dedicat pot veni să îşi rezolve şi alte probleme punctuale legate de serviciile accesibile online. Este vorba de realizarea şi folosirea de conturi online pentru utilităţile publice (telefonie, electricitate, gaz, apă), crearea de conturi de e-mail şi conturi pe platforme de socializare, instruire în folosirea propriilor dispozitive mobile, pentru folosirea platformei Ghiseul.ro (taxe şi impozite locale), programări online pentru eliberarea actelor de identitate alte situaţii legate de utilizarea calculatorului şi accesarea internetului. În funcţie de cunoştinţele pe care aceştia le deţineau în prealabil, solicitanţii au fost ajutaţi pe parcursul unor sesiuni de instruire scurte sau extinse, să deprindă sau să îşi formeze noi abilităţi în folosirea calculatoarelor şi a smartphone-urilor”, explică Camelia Toporaş, şef Serviciu Referinţe.
    Sursa: BVAU

pensionar

Proiectul bibliotecarilor gălăţeni s-a dovedit a fi un succes, exemplul lor fiind urmat şi de alte instituţii din ţară.

„Programul nostru a stârnit interesul şi altor colegi din ţară, în special în perioada în care îi ajutam pe gălăţeni să se înscrie în platforma pentru vaccinarea împotriva COVID-19, pentru a se programa pentru vaccin. Au fost colegi din alte oraşe care ne-au sunat pentru a afla mai multe despre acest proiect, voiau să afle cum procedăm, pentru că şi ei, la rândul lor, să preia această idee şi să o pună în practică”, explică Corina Dobre.

Împrumută cărţi fără să mai interacţioneze cu angajaţii

Un al proiect aflat în derulare la Biblioteca “V.A Urechia” este automatizarea activităţii instituţiei şi de securizare a fondului de carte. Astfel, cititorii vor putea să împrumute cărţi sau să le returneze fără a mai interacţiona cu bibliotecarii. Mai mult, cu noul sistem restituirea cărţilor se va putea face chiar şi noaptea. Valoarea totală a investiţiei este de peste 1,2 milioane lei.

“Odată cu implementarea acestor tehnologii, cititorii vor putea să împrumute cărţi sau să le returneze fără a mai interacţiona cu bibliotecarii. Mai mult, cu noul sistem restituirea cărţilor se va putea face la orice oră din zi şi din noapte. În plus, munca repetitivă va fi preluată de tehnologie. Va scădea foarte mult timpul de procesare a activităţilor de împrumut, restituire sau inventariere a cărţilor, va creşte gradul de securitate a documentelor, se vor identifica repede documentele amplasate greşit la raft”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

biblioteca

  Sursa: BVAU

Sistemul va cuprinde echipamente fixe şi mobile de citire şi scriere, sisteme de transmitere rapidă a datelor, terminale mobile pentru identificarea rapidă a cărţilor, poartă de acces şi sistem automat de împrumut sau de returnare a publicaţiilor.

Biblioteca "V.A Urechia" Galaţi deţine un fond de carte de peste 900.000 de volume.

 Vă recomandăm şi:

Prima bibliotecă din România care asigură facilităţi de acces complete pentru persoanele cu dizabilităţi

Cum a decis o bibliotecă să-i ajute pe studenţi şi pe cercetători să-şi facă lucrările stând, totuşi, acasă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite