Care sunt cei mai mari duşmani ai somnului şi ce trebuie să facem pentru a avea nopţi liniştite, fără insomnii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnul care nu ne satură, o mare problemă
Somnul care nu ne satură, o mare problemă

Se întâmplă deseori să te simţi obosit, indiferent de cât de mult ai dormi. La fel de des se poate întâmpla să ai nopţi în care nu dormi nici măcar un minut. Specialiştii explică ce trebuie să facem în cazul insomniilor, dar şi dacă ne simţim epuizaţi oricât de mult am dormi.

Somnul joacă un rol important pe tot parcursul vieţii noastre pentru o bună stare de sănătate. Studiile au demonstrat că un somn calitativ ajută la o sănătate mintală şi fizică. „În momentul în care dormim corpul lucrează pentru a susţine funcţionarea sănătoasă a creierului, dar şi pentru a menţine sănătatea fizică. Iar în cazul copiiilor şi adolescenţilor, somnul este esenţial pentru dezvoltarea lor”, ne-a declarat psihologul Carmen Rusu. Nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, media de opt ore de somn pe noapte fiind cea recomandată de specialişti. Sunt însă persoane care sunt capabile să funcţioneze după un somn de mai puţin de şase ore, iar altele care nu îşi pot începe activităţile zilnice dacă nu s-au odihnit zece ore. Oricum ar fi, este important să dormim suficient pentru că: 

  • somnul ajută la funcţionarea corespunzătoare a creierului. În timp ce dormim, creierul se pregăteşte pentru următoarea zi. Astfel, prin somn, se creează noi căi care ne ajută să învăţă şi să ne amintim informaţii
  • un somn calitativ îmbunătăţeşte capacitatea de învăţare şi abilităţile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajută să luăm decizii, să fim creativi şi să avem o bună putere de concentrare
  • somnul este deosebit de important pentru sănătatea fizică. Somnul ajută la vindecarea şi regenerarea inimii şi a vaselor de sânge
  • prin somn, se menţine o balanţă echilibrată între hormonii care oferă senzaţie de foamete şi hormonii care oferă senzaţia de saţietate. Când nu dormim suficient, creşte nivelul de grelină şi scade nivelul de leptină şi astfel, ne simţim cu mult mai înfometaţi decât atunci când suntem bine odihniţi


Dar ce se întâmplă când nu reuşeşti să te odihneşti cum trebuie. „ Lipsa de somn afectează în multe moduri capacitatea oamenilor de a funcţiona în parametri normali. Principalele semne sunt iritabilitatea, angoasele, proasta dispoziţie şi lipsa de atenţie. Iar dacă perioada în care suferă de insomnii se prelungeşte, aceste persoane pot fi observate ca fiind mai lente în vorbire, cu tulburări de memorie şi incapacitate de a soluţiona sarcinile de zi cu zi”, ne-a declarat psihologul Carmen Rusu.

Sunt medicamentele o soluţie?

Prelungirea perioadei în care te lupţi cu insomniile poate deveni rapid un semnal de alarmă. Pentru specialişti indică clar că persoana se confruntă cu o afecţiune de tip fizic sau emoţional, care se poate agrava dacă nu se intervine. Somniferul pare în acest caz o soluţie la îndemână. “Este adevărat că ideea de a apela la o pastilă care să-ţi ia problemele cu mâna este foarte tentantă şi greu de refuzat. Trebuie avut mare grijă însă pentru că există riscul dependenţei. Se poate folosi doar în cazurile de forţă majoră. Este important de subliniat că aşa nu se tratează cauza, ci doar efectul. Tratamentul potrivit este stabilit doar de specialist”, ne-a declarat Carmen Rusu.

În spatele stării permanente de oboseală, se pot afla probleme de sănătate sau obiceiuri nesănătoase care fac parte din stilul nostru de viaţă, fără a le conştientiza importanţa. Iată câteva dintre ele:

Nu faci sport când eşti obosit. Cel mai probabil probabil, atunci când eşti obosit nu eşti dispus să faci exerciţii fizice, pentru că ai impresia că vei obosi şi mai mult. Un studiu din cadrul Universităţii Georgia a arătat că participanţii (adulţi sedentari) care au adoptat un program de 20 de minute de exerciţii pe zi, 3 zile pe săptămână, după 6 săptămâni s-au simţit mai puţin obosiţi ca înainte şi mai plini de energie, potrivit site-urilor de specialitate. Exerciţiile fizice regulate îmbunătăţesc rezistenţa fizică, funcţionarea sistemului cardiovascular şi furnizează mai mult oxigen întregului organism, făcându-l să beneficieze de mai multă energie.

Nu bei suficientă apă. Deshidratarea provoacă reducerea volumului sangvin, lucru care îngroaşă sângele. Prin urmare, inima pompează cu mai multă dificultate, ceea ce înseamnă că oxigenul şi nutrienţii ajung cu o viteză mai mică la ţesuturi şi organe, sabotând în felul acesta nivelul de energie.

Ai o carenţă de fier. Carenţa de fier afectează în mod special femeile, mai ales în perioada fertilă, dar nu sunt scutiţi nici bărbaţii. Carenţa de fier se traduce într-o stare permanentă de somnolenţă, oboseală, lipsă de energie sau irascibilitate. Pentru a o evita, se recomandă alimentele bogate în fier şi cele în vitamina C, care contribuie la absorbţia şi asimilarea fierului.

Eşti perfecţionist. Persoanele perfecţioniste tind să lucreze mai mult şi mai asiduu decât celelalte, pentru a-şi atinge scopurile fixate, care, de cele mai multe ori, sunt nerealiste. Neatingerea acestora duce la un simţământ de frustrare, insatisfacţie sau stres, care privează de odihnă adecvată.

Consumi junk food. Produsele junk food conţin cantităţi mari de zaharuri şi carbohidraţi simpli, care contribuie la creşterea rapidă a glicemiei, oferind o doză semnificativă de energie într-un timp foarte scurt. Însă, imediat ce glicemia scade, te simţi extrem de obosit; creşterile şi scăderile repetate ale nivelului de glicemie provoacă oboseală.

Foloseşti dispozitive digitale înainte de culcare. Lumina acestor dispozitive îţi poate tulbura ritmul circadian, prin reducerea nivelului de melatonină. Experţii recomandă evitarea folosirii dispozitivelor tehnologice cu cel puţin 2 ore înainte de culcare.

“Ideea conform căreia exista un timp fix, valabil pentru oricine, care trebuie alocat somnului, este doar o prejudecată. Ca şi în cazul nevoii de a ne hrăni, dispoziţiile şi re­zistenţa noastră variază de la unii la ceilalţi. Conform ultimelor informaţii, recordul privind cel mai scurt timp suficient şi eficient pentru a dormi este de trei ore şi jumătate”, ne-a declarat specialistul. În schimb, sunt câteva sfaturi de care puteţi ţine cont pentru a vă bucura de un somn liniştitor.

  • Nu mânca inainte de culcare. Este, de altfel, şi nesănătos pentru digestie
  • Evită alcoolul, cafeaua, tutunul când te hotăreşti să dormi pentru că au rol excitant
  • Dacă eşti o persoană sensibilă nu te expune unor experienţe emoţionale prea puternice înainte să te culci, cum ar fi filmele de groază sau filmele triste
  • Camera unde te vei culca trebuie să fie aerisită
  • Nu folosi culori agresive în decorarea dormitorului.
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite