Află sfaturile profesioniştilor despre cum să-ţi alegi binoclul de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Binoclul este un accesoriu extrem de important Foto: Adevărul
Binoclul este un accesoriu extrem de important Foto: Adevărul

Trebuie spus de la bun început că nu există un binoclu universal pentru vânătoare. Fiecare vânat şi metodă de vânătoare au particularităţile lor, şi de aceea nu există o soluţie standard.

Fiecare binoclu este definit de o combinaţie de două cifre - de exemplu 10 x 40; 12 x 60; etc. Prima cifră din această codificare reprezintă gradul de mărire al obiectelor şi poate avea valori cuprinse între 4 şi 30 - chiar şi 40. A doua cifră determină mărimea câmpului vizual şi ne arată marimea porţiunii de teren care vă va fi mărită şi aratată prin lentile. Mărimea câmpului vizual are valori cuprinse, în general, între 20 - 60.
Practic - trebuie să spunem că se deosebesc, funcţie de aceste cifre, mai multe feluri de binocluri:

-binoclu spot - acestea sunt binocluri care măresc relativ mult - dar numai zone mici, de detaliu. Codificarea acestor binocluri spot - este în general de genul 20 x 25; 30 x 30; etc. Foarte putin folosite în ţara noastră - ele fac parte din arsenalul celor care fac pândă la vizuina, sau care aşteaptă trecerea animalului printr-un anume loc, bine definit.

-binoclu de pădure pentru goană - aceste binocluri au un grad de mărire mic ( în general 4-8 ) dar oferă un câmp vizual relativ generos ( 40-50 ). La pădure într-o vânătoare la goană nu este necesară o apropiere foarte mare a obiectelor - deoarece copacii, tufişurile şi în general vegetaţia are un rol foarte mare asupra clarităţii imaginii aduse prea aproape. În plus zgomotul vănatului în goana, este un semnal suficient de puternic care indică direcţia şi viteza cu care vânatul se apropie. În schimb, tocmai datorită numeroaselor obstacole vegetative din pădure, este necesar ca binoclul să aibă un câmp vizual larg - care să poată face încadrarea corespunzatoare şi rapidă a zonei de cercetat.

-binoclu de teren - sau "militare" - sunt binocluri care au ambele cifre spre maxim - şi oferă atât un grad de apropiere foarte bun (20-30) dar şi un câmp vizual foarte larg - minim 60. Aceste binocluri pot fi folosite la câmpie, la vânătoarea la goană ( iepure, mistreţ, etc ) dar şi la pădure ( cerb de selecţie ) sau la capră neagră.
 
-“binocluri universale" - sunt binoclurile care fac parte din categoria 10 sau 12 x 40-60. Ele sunt cele mai folosite de către majoritatea vânătorilor "nespecializaţi" - şi oferă grade de apropiere satisfacătoare proiectate pe niste câmpuri vizuale apreciabile. Se folosesc cu succes la vânătoarea de ţap - dar se pot comporta satisfăcător şi la majoritatea vânătorilor la câmpie, baltă sau chiar şi la capră neagră sau urs la observator.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite