Războiul directorilor de şcoli cu Ministerul Educaţiei. Mărul discordiei: concursul din octombrie pentru ocuparea funcţiilor de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii de şcoli care au fost numiţi cu delegaţie acuză timpul foarte scurt pe care îl au la dispoziţie pentru a pregăti concursul din octombrie

Tot mai mulţi directori de şcoli au început să ia atitudine faţă de decizia Ministerului Educaţiei, din prima zi de şcoală, de a fi organizate în luna octombrie concursurile pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli.

Concursul cu teste grilă va avea loc pe 12 octombrie, sub formă de examen naţional, cu subiecte unice, elaborate de MEN, iar evaluarea cv-urilor candidaţilor va avea loc în perioada 17octombrie-17 noiembrie.

Cerinţele de concurs, cu termene fixe, i-a nemulţumit pe unii aspiranţi la funcţia de director, care consideră că nu există suficient timp pentru pregătirea unui astfel de examen naţional.

Directorul Şcolii Ion Basgan, Tiberiu Dima, i-a scris ministrului Educaţiei un memoriu în care îi cere să reanalizeze metodologia de concurs.

"Mă numesc Tiberiu Dima, sunt profesor de fizică şi Director al Şcolii Gimnaziale “Ion Basgan“ din Focşani. Am exercitat această funcţie în perioada 2004-2014, când am promovat două concursuri de Director, în 2004 şi 2008. Înainte de a participa la concurs, am fost ales director interimar, prin vot secret, de către cancelaria şcolii, fapt ce constituie un motiv de mândrie, dar şi o mare responsabilitate faţă de Şcoală. Din 2009 nu s-au mai organizat concursuri pentru funcţia de Director, iar în 2014, după 10 ani de muncă şi de luptă cu birocraţia, am decis să închei activitatea managerială.
La solicitarea părinţilor şi a colegilor, care au considerat că am avut o contribuţie la construirea unui climat armonios şi stimulativ, propice muncii didactice, care a dus la creştere prestigiului Şcolii Gimnaziale “Ion Basgan“, cea mai mare din judeţul Vrancea, am decis să particip la un nou concurs. În calitate de candidat, vă semnalez câteva aspecte legate de organizatea acestuia:
1. Perioada propusă pentru depunerea documentelor, 13 septembrie – 2 octombrie,  e prea scurtă, având în vedere că,  realizarea unui PDI  necesită o lună. Chiar şi actualizarea presupune obţinerea unor date statistice, informaţii despre profesori şi un dialog cu consilierii locali pentru structurarea unui plan operaţional, iar, toate acestea durează mai mult de 20 zile. În această perioadă se organizează, încă, activităţile şcolii. Concursurile anterioare erau organizate în noiembrie şi, din experienţă, consider că era suficient timp, ceea ce reducea presiunea psihică asupra candidaţilor. Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre reducerea presiunii psihice asupra elevilor, referitor la amploarea şi durata temelor pentru acasă. Sunt de acord şi promovez acest principiu de mult timp, dar şi profesorii, şi chiar directorii, au nevoie de acest confort psihic, pentru rezultate de calitate.
2. Se modifică forma documentelor. Am un C.V. în format european şi constat că metodologia solicită un alt format, cu capitole noi. O nouă redactare a acestui document necesită ceva timp.
3. Aproape toate cerinţele legate de C.V sunt identice cu cele de la evaluarea dosarelor pentru experţi în management educaţional. Din moment ce toţi candidaţii trebuie să facă parte din corpul experţilor în management educaţional, de ce se mai evalueaă încă odată dosarul? Relevant în acest examen este planul de management.
4. Noul C.V. solicită certificate de competenţe lingvistice şi digitale. Avem documente doveditoare ale acestor competenţe, dar neprevăzute în C.V.-ul din metodologie, cu toate că era mai bine să fie testate decât să se ceară noi hârtii. De unde putem obţine aceste certificate în 20 zile? Filologii sunt favorizaţi prin faptul că au o limbă străină pe diplomă, dar cei ce am absolvit alte facultăţi, cu colocvii la o limbă modernă, nu primim niciun punctaj la competenţe lingvistice. Oare, exact acele hârtii fac un bun manager de şcoală?
5. Din cele 3 cărţi specificate în bibliografie, am reuşit să găsesc una, pentru celelate două e nevoie de un anumit timp.
6. Documentele se transmit digital pe o platformă până pe 2 octombrie, dacă platforma nu se blochează, şi nu se poate lăsa acest lucru pe ultima zi, astfel, perioada de realizare a lor e mai mică de 20 zile.

Din respect pentru Educaţie, care se realizează prin exemple, nu prin vorbe, şi pentru iniţiativele lăudabile pe care le propuneţi, vă rog să analizaţi metodologia de concurs şi să dispuneţi acele măsuri care să elimine senzaţia de pripă şi să ducă la organizarea unui concurs serios.
Măsurile pe care le propuneţi pentru reducerea birocraţiei în şcoli sunt apreciate de toţi colegii mei şi, de aceea, vă semnalez aceste aspecte, prin care formalul poate să domine fondul, în procesul de selecţie a managerilor şcolari",
este memoriul trimis de profoserul Tiberiu Dima ministrului de resort.

Ce spun profesorii din Vrancea despre creştea salariilor: Nu au fost măriri, ci mă(celă)riri

Ministrul Educaţiei, criticat dur pentru reprogramarea examenului de definitivat: „Am crezut că este o glumă deplasată“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite