Originea expresiei „războiul nervilor“. Personajul care a inventat-o a avut rolul determinant în ascensiunea lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Feldmareşalul Paul Hindenburg
Feldmareşalul Paul Hindenburg

Expresia provine din perioada Primului Război Mondial, când situaţia militară din Europa era extrem de complicată.

Expresia îşi are originea într-un interviu acordat în anul 1914, la începutul Primului Război Mondial, de feldmareşal german Paul Hindenburg corespondentului ziarului vienez „Neue Freie Presse“.

Hindenburg, cel care după aproape două decenii avea să-l aducă în funcţia de cancelar al Germeniei pe Adolf Hitler, în 1933, deschizând drumul spre una dintre cele mai detestabile dictaturi din istorie, declara ziaristului Paul Goldmann că: „Deocamdată războiul cu Rusia e o chestie de nervi. Dacă Germania şi Austro-Ungaria vor avea nervi tari care să reziste – şi vor rezista – vom învinge”.

Deşi previziunea nu s-a adeverit, expresia „războiul nervilor” a făcut carieră în epocă. 

Şi astăzi, evenimentele internaţionale din unele perioade readuc în actualitate această expresie prin întreţinerea de relaţii politice încordate sau prin pregătiri războinice care ţin nervii sub presiune.

“Războiul nervilor din Crimeea s-a transformat în agresiune oficială contra Ucrainei!”, este titlul folosit de analistul militar Ion Petrescu, bloger Adevărul, pentru a descrie  situaţia din Ucraina, în anul 2014, subiect important pentru securitatea regională.

Cu alte cuvinte, expresia se traduce ca fiind o stare de încordare, de tensiune provocată de acţiuni politice, cu scopul de a crea un climat favorabil înarmărilor şi agresiunilor militare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite