Balize pe lac pentru stabilirea graniţei dintre Vrancea şi Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barajul de la Movileni, disputat atât de vrânceni, cât şi de gălăţeni
Barajul de la Movileni, disputat atât de vrânceni, cât şi de gălăţeni

Protocoalele de delimitare a unităţilor administrativ teritoriale nu pot fi semnate nici cu Covasna, din cauză că proprietarii de terenuri de aici revendică câteva mii de hectare de păduri.

Campania derulată la nivelul întregii ţări, pentru stabilirea hotarelor administrative între judeţe, provoacă destule probleme autorităţilor locale în stabilirea unor relaţii de bună vecinătate.

Din acest punct de vedere judeţul Vrancea îşi dispută hotarele administrative cu două judeţe vecine, Galaţi şi Covasna.

În ce priveşte situaţia privind stabilirea graniţelor dintre Vrancea şi Galaţi, prefecţii celor două judeţe nu au dorit să cedeze în ruptul capului un teritoriu pe care şi-l revendică fiecare dintre judeţ, interesul fiind resursele energetice pe care le oferă râul Siret.

„Este vorba despre barajul de la Movileni, o investiţie apărută după 1990 şi nu există nicio hartă din care să reiasă graniţa administrativă. Cum nici Galaţiul, nici noi nu vrem să renunţăm la lac, am convenit cu prefectul de acolo să punem balize şi graniţa va fi la mijlocul lacului. Am văzut aşa ceva şi în America şi este singura soluţie pe care o avem", a declarat prefectul de Vrancea Cătălin Popescu.

Munţii Vrancei, în litigiu

O situaţie delicată este şi stabilirea hotarelor administrative dintre Vrancea şi judeţul Covasna. Etnicii maghiari din trei localităţi covăsnene revendică o serie de suprafeţe de teren aflate pe teritoriul Vrancei.

Este vorba despre aproximativ 4.000 de hectare de pădure aflate în proprietatea obştenilor din comuna Tulnici, despre care covăsnenii spun că le aparţin.

Din această cauză, primarii din Breţcu, Zagon şi Ojdula, toate din Covasna, nu au vrut să semneze protocoalele de delimitare a hotarelor administrative, deşi la nivelul Oficiilor de Cadastru ale celor două judeţe lucrurile au fost lămurite.

„Noi spunem că graniţa este creasta muntelui, ei spun că munţii Vrancei sunt munţi ungureşti. Este un proces pe rol de vreo 20 de ani, în care partea ungurească a apelat la casa de avocatură Stoica. Este clar că cei din Covasna nu vor accepta să semneze această graniţă care este creasta muntelui", a mai precizat prefectul Cătălin Popescu.

Potrivit şefului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea, normele în vigoare spun că dacă există un litigiu se va merge pe soluţia pe care o dă oficiul de cadastru.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite