România, pas important spre independenţa energetică. Trei milioane metri cubi de gaze se extrag zilnic din Marea Neagră VIDEO
0O zecime din consumul României de gaze va fi asigurat zilnic prin exploatarea zăcămintelor de gaze Ana şi Doina din Marea Neagră. Trei milioane de metri cubi de gaze intră în fiecare zi în sistemul naţional de transport prin Staţia de Tratare inaugurată la Vadu, judeţul Constanţa.
Inaugurarea Staţiei de Tratare de la Vadu este moment istoric, deosebit de important pentru independenţa energetică a României, au subliniat politicienii şi specialiştii prezenţi marţi, 28 iunie, la malul Mării Negre. Printr-o conductă care vine tocmai de la 126 de kilometri din larg ajung aici trei milioane de metri cubi de gaze în fiecare zi, ceea ce înseamnă peste un miliard de metri cubi pe an. Gazele sunt de foarte bună calitate, apreciază specialiştii Transgaz, cu un conţinut de metan de peste 90%.
Staţia de Tratare de la Vadu face parte din proiectul MGD, operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas (BSOG). Este complet automatizată şi coordonată dint-o cameră de comandă. Platforma Ana, de unde vin în acest moment gazele, este situată la 126 de kilometri în larg şi este controlată din aceeaşi cameră de comandă. Toţi parametrii instalaţiei şi platformei sunt controlaţi dintr-o singură încăpere, iar pe platformă se intervine uman doar în caz de necesitate.
„Este un moment istoric pentru industria energetică din România. Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre în ultimii 30 de ani. România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securităţii energetice într-un moment de cotitură în care Europa şi pieţele mondiale iau măsuri rapide pentru a-şi aproviziona cetăţenii şi economiile cu energie”, spune premierul Nicolae Ciucă.
Prezent la evenimentul inaugurării exploatării de gaze prin staţia de la Vadu, prim-ministrul a subliniat că ţara noastră va ajunge astfel să-şi asigure 90% din necesarul de consum de gaze.
„Această infrastructură creează o moştenire pentru România. În urmă cu zece ani am avut mulţi experţi care ne-au spus că nu vom reuşi, că este imposibil. La fel au fost mesajele primite şi de la unele ministere sau instituţii ale statului. Totuşi, iată-ne aici. A fost construit acest proiect în România, de către români, pentru români”, a declarat Mark Beacom, directorul general al BSOG.
Proiectul MGD
Printr-o conductă neagră, care iese din nisip, gazele intră în Staţia de Tratare, apoi merg într-un separator (se separă partea lichidă de cea gazoasă) şi sunt transportate în staţia de uscare, după care merg la staţia de fiscalizare şi intră în reţeaua naţională de transport a Transgazului.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995, în Marea Neagră. Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia, unde adâncimea apei este de 70 de metri.
Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina, conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana.
Staţia de Tratare de la Vadu foto: Călin Gavrilaş
O conductă submarină de 121 de kilometri asigură transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 kilometri de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate sunt livrate către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
În anul 2019, BSOG a finalizat etapa de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, a început fabricarea platformei de producţie Ana la şantierul naval din Agigea, a început lucrările de construcţii civile la STG şi a procurat echipamentele necesare.
În 2020 au fost realizate etape importante, inclusiv subtraversarea ţărmului prin foraj orizontal dirijat (HDD) cu conducta de gaze în zona Vadu. Această operaţiune a implicat forajul şi tragerea conductei de gaze pe sub plajă pe o portiune de 1,5 kilometri între şantierul de lucrări de pe uscat şi punctul de iesire din largul mării. Această subtraversare a ţărmului Mării Negre s-a realizat în premieră în România.
Momentul inaugurării staţiei de la Vadu foto: Călin Gavrilaş
Nu este cazul pentru măsuri speciale
Producţia de gaze care intră zilnic din perimetrul Ana şi Doina, trei milioane de metri cubi, reprezintă pentru România trei milioane de metri cubi mai puţin importaţi din alte ţări, arată Ion Sterian, directorul general Transgaz.
El a vorbit, în contextul inaugurării exploatării de la Vadu, despre faptul că fiecare furnizor de gaze din România are obligaţia de a înmagazina o anumită cotă.
„Vara, consumul de gaze în România este între 13-15 milioane de metri cubi pe zi. Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi pe zi. Avem înmagazinaţi azi 1,3 miliarde de metri cubi de gaze”, spune directorul Transgaz.
În acest moment, România produce 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi. „Romgazul a început să pună sonde în producţie din zăcământul Caragiale. Până la finalul anului, producţia Romgaz va creşte. La OMV Petrom s-a stabilizat producţia. Trebuie să fim optimişti, nu suntem în situaţia altor ţări care nu au producţie internă. Nu are rost să creăm panică”, adaugă Ion Sterian.
Directorul Transgaz arată că societatea naţională de transport a gazelor naturale este în negocieri avansate pentru import de gaze cu Azerbaidjan, cu Emiratele Arabe Unite şi cu compania de stat din Egipt.
Vă recomandăm să mai citiţi:
România începe producţia de gaze naturale extrase din Marea Neagră. Ce presupune proiectul MGD