Fotografie de război care dă fiori: faleza Cazinoului din Constanţa, înfăşurată în sârmă ghimpată

Fotografie de război care dă fiori: faleza Cazinoului din Constanţa, înfăşurată în sârmă ghimpată

Imagine de colecţie FOTO Arhivă Pascale Roibu

O fotografie de epocă, cu un soldat neamţ care priveşte marea de pe faleza Cazinoului, descoperă o clipă de linişte într-o lume cuprinsă de război. Fotografia datează din anul 1943.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un scafandru constănţean, Pascale Roibu, pasionat de Constanţa de altădată, a cumpărat de pe internet mai multe imagini pe care nemţii le-au găsit prin cufere vechi sau prin albume uitate şi le-au scos la licitaţie. Printre ele se află şi fotografia unui soldat neamţ care priveşte marea de pe faleza bătrânului Cazino. Imaginea de arhivă datează din anul 1943.

Balustrada este înfăşurată cu sârmă ghimpată, care trebuia să apere coasta României de invazia ruşilor de pe apă. Fotografia este unică în felul ei. În ciuda vremurilor tulburi, oamenii îşi văd mai departe de viaţa lor şi unii chiar se plimbă pe faleză.

În anul 1943, atunci când a fost realizată fotografia, ţara noastră era aliată cu Germania. „Autoritate asupra litoralului avea România. Exista atunci Comandamentul Portului, unitate care se ocupa de problemele apărării. Până în bătaia puştii, adică până la linia orizontului, apărarea litoralului era în sarcina Diviziei a 9-a Mărăşeşti, iar apoi a Marinei Regale“, ne explică prof. univ. dr Valentin Ciorbea.

Trupele aliate ale nemţilor însă supravegheau, la rândul lor, întreaga zonă de coastă.

Constanţa era unul dintre punctele-cheie pentru germani. La malul mării se afla concentrată o mare parte a flotei şi a trupelor de uscat şi tot aici funcţiona Comandamentul Serviciului de Informaţii German pentru întreaga Peninsulă Balcanică.

Trupele nemţeşti au fost prezente la Constanţa până pe data de 25 august 1944. Apoi, au scufundat navele şi s-au retras prin Bulgaria.

Piaţa Ovidiu în timpul ocupaţiei germane FOTO Arhivă Florin Cicoş

Vă mai recomandăm:

Ultimul supravieţuitor din „coşciugul de fier“. Uimitorul contraamiral român care a scufundat distrugătorul Moskva şi a asediat Sevastopolul

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanţa, clădirea cu trei fundaţii, unde se destrămau vieţi într-o clipită. De ce se zice că simbolul oraşului este bântuit

Firme din toată ţara s-au înscris în cursa pentru renovarea Cazinoului din Constanţa. Lucrările vor începe în primăvară

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările