Canicula se alungă de la mănăstire cu ambulanţa privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre clujenii care s-au săturat să aştepte clasica Salvare, se numără 24 de călugăriţe de la Mănăstirea Maicii Domnului Canicula din utlima vrema a dus la creşterea numărului de apeluri la Albulanţele private cu 30%. Călugăriţele de la Mănăstirea Maicii Domnului şi.au făcut abonament la un astfel de serviciu.

Canicula din ultimele zile a dus la creşterea numărului de apeluri la Urgenţe. Cei care s-au săturat să aştepte după Ambulanţele  „de stat“, au ales varianta serviciului privat de Urgenţe. „Numărul solicitărilor a crescut cu 30%. Avem 10-12 solicitări pe zi”, a declarat medicul Carmen Diaconescu, de la Prompt Urg.

Persoanele care îşi permit să plătească 150-200 de lei pe lună, beneficiază de consultaţii la domiciliu, tratament perfuzabil şi transport asistat medical. Pacienţii ideali pentru astfel de servicii sunt vârstnicii, care au nevoie de monitorizare şi de supraveghere, în timp ce ambulanţele din serviciile publice se deplasează doar în caz de urgenţe.

Ambulanţe de 70.000 de euro

În Cluj-Napoca, s-au înfiinţat, până acum, mai multe servicii de Ambulanţă privată. Unul dintre ele este Prompt Urg, ce deţine şapte maşini echipate, fiecare în valoare de 70.000 de euro, şi personal medical calificat. Pe lângă serviciile prestate în baza contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), aceştia oferă consultaţii şi transport contra-cost.

Surorile de la mănăstire preferă ambulanţa privată

Printre clienţii care beneficiază de un astfel de contract sunt surorile catolice de la Mănăstirea Maicii Domnului, de pe strada Fagului.

 Fiind în mare parte femei în vârstă, acestea preferă să plătească pentru a beneficia de toată atenţia medicilor. „Înainte de a apela la ei, prin 2008, când chemam Ambulanţa, venea după 2-3 ore. De asemenea, este foarte neplăcut să te duci în serviciul de urgenţă şi să te plaseze acolo”, a spus sora superioară Alice Mirela Crihălmeanu.

Medicii de la Prompt Urg le vizitează pe surorile catolice o dată la două săptămâni. „De obicei luăm tensiunea celor mai în vârstă, ori le facem o electrocardiogramă. Stăm o oră, o oră jumate atunci când necesită să punem şi o perfuzie”, explică medicul specialist Ramona Teocan.

„Femeile în vârstă sunt reticente să meargă la spital”, completează sora Crihălmeanu, care spune că serviciile ambulanţei private sunt mai potrivite pentru călugăriţele de la mănăstire.

„Avem câţiva pacienţi care au cumpărat pachetul nostru medical. Este mai ieftin şi mai eficient decât dacă ar apela la un consult la o clinică de specialitate. Mai mult, noi avem, un protocol cu cei de la Urgenţe, iar atunci când este vorba de o urgenţă majoră, preiau ei cazul”, explică medicul Carmen Diaconescu, directorul medical Prompt Urg.

250 de intervenţii lunar

Prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, serviciul privat de ambulanţă efectuează în jur de 250 de consultaţii lunar, care sunt gratuite pentru asiguraţii medical. Totuşi, sistemul privat este defavorizat faţă de cel public, chiar dacă normele de funcţionare şi evaluarea se aplică la fel, cred reprezentanţii acestuia. „Nu putem contracta decât strict externarea pacienţilor la domiciliu, nu avem voie să transportăm sânge de exemplu”, explică medicul Carmen Diaconescu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite