Zece greşeli pe care le fac hipertensivii, pericol uriaş. Medic: Nu te doare, lucrează până te ucide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La pacienţii cu probleme, medicamentele prescrise de medic ţin sub control valorile tensiunii arteriale fOTO Shutterstock
La pacienţii cu probleme, medicamentele prescrise de medic ţin sub control valorile tensiunii arteriale fOTO Shutterstock

Un medic din România atrage atenţia pacienţilor care suferă de hipertensiune ce greşeli majore să nu facă în timpul tratamentului. Dr. Otilia Ţigănaş a povestit pe blogul său, pe înţelesul tuturor de ce nu trebuie întrerupt brusc tratamentul sau de ce nu e bine să luam pastile ca ale vecinei.

Iată greşeli frecvente care se fac în tratamentul hipertensiunii arteriale. De către pacienţi. 

1. A lua tabletele doar când „creşte tensiunea”. Un fel de „la nevoie”. GREŞIT!! 

Tratamentul medicamentos al hipertensiunii se administrează constant, mărunt, zilnic, cam la aceleaşi ore. E ca spălatul dimineaţa. Când nu te speli doar dacă eşti murdar pe faţă, după ce te controlezi în oglindă, ci te speli din reflex/obişnuinţă, conştiincios, zi de zi. 

2. „N-am luat azi tabletele, fiindcă ţin post şi n-am vrut să le iau pe stomacul gol!” GREŞIT!! N-ai treabă nici cu postul şi nici cu stomacul gol/sau plin. Înghiţi boabele fără pauze, atunci când trebuie şi gata. PUNCT. Şi nu mă face să repet. Haha 

3. „N-am luat azi tabletele, ştiind că vin la medic, ca să vedem adevărul. Cum e tensiuna mea fără pilule.” GREŞIT!! Tocmai că vrem să vedem cum e tensiunea ta cu pilulele pe care ţi le-am recomandat la ultima la ultima vizită!  Dacă în ziua venirii la cabinet n-ai luat pilulele, ne derutezi total.

4. „Nu vreau să încep cu boabe pentru tensiune, fiindcă apoi devin dependent de ele şi nu le mai pot opri”. GREŞIT!! 

Boabele pentru tensiune sunt în avantajul corpului tău, nu-s ţigară sau pileală sau heroină. Fac bine, nu rău. Dacă-s folosite corect.

5. „Tot iau boabele astea de şase luni, dar nu mă simt deloc mai bine.” Boabele nu ţi le-am dat ca să te simţi mai bine, ci ca să nu faci infarct, paralizie, sau să ajungi – cu vremea – să nu poţi urca trei trepte, fiindcă te sufoci obosit. 

Tratamentul medicamentos al hipertensiunii PREVINE complicaţiile, nu-ţi induc stare de bine. De altfel, hipertensiunea e parşivă: nu te doare, nu te împunge, nu te zvârcoleşte. Numai` lucrează tăcut, ca rugina, până te ucide. Eii, de-ar fi ea– tensiunea mare – ca o carie la măsea. Cum am fugi noi la doctor, urgent! 

6. „Nu-s prea multe boabele? Mai bine daţi-mi una singură şi tare!” Nu, nu-s prea multe, e ca la salata beuf. Câte puţin din mai multe legume atent dozate, e mai gustos decât un morcov tare. Tare şi singur. Nu există „tare” sau „slab”, lucru valabil şi la antibiotice. Există doar schemă potrivită, sau nu.

7. „Mi-au dat la Timişoara, la cardiologie, tabletele astea şi nu vreau în ruptul capului să schimb ceva!”. GREŞIT! Schema de tratament în cardiologie,(incluzând hipertensiunea), este una mobilă. Nu-i bătută-n cuie!! Ea se ajusetează în timp, în funcţie de rezultate, de ecoul în alt organe (cum ar fi rinichiul, vasele, sau constantele biologice din sânge), şi de efectele adverse. Vrei musai Timişoara? Nu-ţi plac eu? Nu-i bai. Du-te periodic acolo, atunci, pentru evaluare, numa` nu sta cu anii blocat în aceeaşi schemă extrem de delicată.

8. „N-am mai luat tablete, le-am oprit, fiindcă tensiune era bună.” GREŞ deja LA FOC AUTOMAT!! -Tocmai fiindcă era bună, nu trebuia oprit. -Dintr-o schemă cardiologică, nu toate tabletele sunt „pentru tensiune”. Deci sigur ai oprit şi ce nu trebuia. -Dacă se justifică reducerea unor doze, asta nu se face brusc, oprind totul, ci progresiv, răbdător, în timp. În parteneriat cu medicul tău.

9. „Am o tensiuneeee! Aşa-i de mare, că nici un medic n-a putut s-o scadă!” Sigur… există-n literatura de specialitate sintagma: „hipertensiune arterială esenţială rezistentă la tratament”. În deceniile mele de cabinet, eu încă n-am prins „o din asta”. Şi toată ziua numa` asta fac: tratamentul hipertensiunii arteriale....

Din acest motiv, prefer să cred că o „hipertensiune rezistentă la tratament” este vina a cel puţin uneia dintre părţile cuplului medic-pacient. În general, a pacientului. Care nu ia boabele – deşi zice că el ia, care confundă pastilele din cutii, care se mută din doctor în doctor la fiecare puseu hipertensiv (adică creştere a tensiunii) şi mereu o ia de la zero cu câte unul, şi… când să fie bine… iară mere la altul… etc. 

10. „Am luat boabe ca ale vecinei, că şi ea are tensiune, ba o mai înţeapă în piept, şi se simte tare bine cu ele!”. GREŞIT!! Schema de tratament cardiologic este extrem de fină şi complicată. Acu` n-om fi noi toţi tâmpiţi, medicii, să citim tone de materiale, ghiduri, studii, să stăm cu orele la simpozioane pe subiect, când totul e atât de simplu: iei ce ia şi vecina, şi gata-i lucrarea. Aşadar. Tratamentul prelungit, corect cardiologic, se face la indicaţia medicului....

Dr. Otilia Ţigănaş este medic de familie în Arad, şi cunoscut prozator, iar pe blogul său, otiliatiganas.ro, povesteşte cu umor diverse situaţii medicale.

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV Amiral american: „Ne putem aştepta la conflicte între Rusia şi aliaţii NATO din cauza bogăţiilor din Marea Neagră”

Cine sunt „fiicele Kremlinului”: privilegiate, bogate şi răvăşitoare, dar lipsite de voce politică

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite