Topinamburul, „cartoful” care taie foamea. Cum se consumă leguma care spală toxinele din corp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topinamburul, o legumă preţioasă pentru sănătate FOTO depozituldelegume.ro
Topinamburul, o legumă preţioasă pentru sănătate FOTO depozituldelegume.ro

I se mai spune măr-de-pământ, morcov-porcesc, nap porcesc sau pară-iernatică. Topinamburul are tuberculii asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul şi este recunoscut drept leguma care face senzaţie în curele de slăbire.

Ca plantă, topinamburul arată ca floarea-soarelui, cu care este rudă apropiată. Rizomii, partea preţioasă a plantei, sunt adesea folosiţi în industrie sau ca furaj, dar şi ca medicament, substanţele active din topinambur avînd rol în reglarea glicemiei, a colesterolului şi a microflorei digestive. 

Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.

 Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză. În afară de topinambur, inulina se găseşte în rădăcinile de cicoare, păpădie şi ale altor plante, dar în cantităţi mai mici.

Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sânge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici. Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri.

Ideal în curele de slăbire

"Principala calitate a topinamburului este că ne ţine în frâu apetitul. În ţările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzaţie, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc în curele de slăbire au obţinut rezultate evidente şi durabile. Tuberculii de topinambur sunt indicaţi persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare", explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie. 

Faima topinamburului ţine de puterea acestuia de a scădea apetitul, fiind ideal în curele de slăbit.  În cadrul unor cercetări recente, specialiştii germani au constatat că pacienţii care iau topinambur slăbesc cu 40% mai mult decât cei care încearcă alte regimuri. Explicaţia pe care au dat-o pacienţii care luaseră această plantă medicinală a fost simplă: „Nu ne-a mai fost atât de foame!“.

De două ori mai mult zahăr decât sfecla

Industrial, din tuberculii de topinambur se obţine alcool. Din suc se produce un concentrat de fructoză (40%), care este întrebuinţat pentru îndulcirea băuturilor, siropurilor, gemurilor, dulceţurilor, umpluturilor pentru bomboane, destinate bolnavilor de diabet zaharat şi cu dereglări ale metabolismului. Se mai prepară siropuri alimentare şi curative. Ca înlocuitor al zahărului, topinamburul este o materie primă promiţătoare. Un hectar de topinambur dă până la 12 tone de zahăr, adică de două ori mai mult decât un hectar de sfeclă de zahăr. Topinamburul e una dintre cele mai bune plante furajere. Contribuie la sporirea cantităţii de lapte la vaci şi la creşterea în greutate a animalelor tinere.

Cum se găteşte?

Ca şi în cazul cartofilor, tuberculii de topinambur se pot consuma fierţi, în salate, prăjiţi, piure, sau cruzi răzuiţi în salate cu alte rădăcinoase sau sub formă de suc.

Piure de topinambur.Tuberculii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb timp de 25 de minute. Se scurg de apă şi se zdrobesc, după care se pot adăuga 2-3 linguri de smântână şi sare după gust. Piureul rezultat se poate sevi ca şi garnitură.

Supa cremă de topinambur. Se curăţă de coajă un tubercul de aproximativ 100 de grame, se înăbuşă într-o lingură de ulei şi două de apă, împreună cu o linguriţă de curry şi una de miere. Se toarnă peste aproape 750 ml supă de legume sau de pasăre şi dupa aproapre 10 minute de când a început să fiarbă se adaugă 250 ml de smântână. Tot amestecul se fierbe pentru aproape 30 de minute. La final, se potriveşte gustul de sare, se presară pătrunjel proaspăt tocat şi se poate servi.

Chipsuri din topinambur. Tuberculii de topinambur se curăţă de coajă, se spală şi se taie în rondele subţiri, după care se pun în apa rece cu sare şi puţin oţet. În acest timp, pregăteşte o tigaie în care încingi ulei. Rondelele se scurg bine de apă şi se tamponează cu hârtie absorbantă. Se prăjesc rapid în uleiul încins până devin aurii. Se aşază pe hârtie absorbantă pentru a se înlătura surplusul de ulei.

 

Vă mai recomandăm şi:

 

Starea jalnică în care au ajuns viile unei cunoscute podgorii româneşti. „Îmi vine să plâng când mă uit“

 

Expert, despre imunizare: „E şocant câţi oameni nevaccinaţi sunt în România în mediul rural”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite