Secretele tochiturii care a făcut ocolul lumii. Reţeta lu' tanti Florica din Bărăganul interbelic, gătită în Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Săndulache(stânga), nepoata cârciumarului Tudorică decu din Bărăgan Foto:bucataras.ro
Nicoleta Săndulache(stânga), nepoata cârciumarului Tudorică decu din Bărăgan Foto:bucataras.ro

O reţetă de tochitură, care făcea furori în Bărăganul interbelic, pregătită cu măiestrie de tanti Florica, bucătăreasă la restaurantul „Butoiul roşu“ din Alexeni, a făcut înconjurul lumii. Reteţa preparatului delicios a fost gătită la emisiunea gastronomică TV „Viviana en tu Coccina” în Costa Rica, dar şi la Bucharest Food Festival, după ce a fost preluată de o profesionistă în ale bucătăriei.

Nicoleta Săndulache, membră a comunităţii Gustos.ro şi blogger culinar a dus mai departe reţeta care umplea de clienţi restaurantul pe care bunicul său l-a deschis în inima Bărăganului, în perioda interbelică şi unde gătea o tochitură senzaţională, nimeni alta decât tanti Florica. O bucătăreasă iscusită din mâinile căreia ieşeau mâncăruri cum nimeni nu mai făcea în tot Bărăganul.

Povestea tochiturii care a cucerit mii de oameni este una fascinantă, iar modul de preparea şi ingredientele folosite dovedesc îndemânarea bucătăresei. Tanti Florica a făcut celebru numele restauranului, iar bărăgănenii soseau curioşi la cârciumă să guste din vestitul fel de mâncare. Nicoleta Săndulache deapănă pe blogul său culinar povestea tochiturii pe care o găteşte cu drag, cu gândul la iubiţii săi bunici şi la vremurile de altădată.

Butoiul roşu, cârciuma faimoasă din perioada interbelică

Tochitura lu’ tanti Florica este o reţetă specifică din zonă Câmpiei Române (Bărăgan) şi ne poartă în timp în perioada interbelică, aproximativ între anii 1925-1928, când la 60 de km de Bucureşti, la Urziceni făcea furori cârciuma “Butoiul roşu”, faimoasă în epocă.Proprietarii localului, Ana şi Tudorică Decu, bunicii Nicoletei Săndulache, oameni destoinici şi gospodari, deschiseseră restaurantul cu gândul să-i ospătăze pe drumeţii obosiţi. La scurt timp, afacerea s-a dovedit una de success, deoarece cârciuma era mereu plină, iar tochitura cu mămăliguţă gătită de tanti Florica, din Alexeni, îi cucerise pe toţi.

calarasi tudorica bun

Punea şi dragoste în bucate

Toată facerea fusese bine gândită. “Ambiţios, Tudorică a angajat femei care mai de care mai pricepute în pregătirea retetelor, iar drumeţul obosit după drumul lung îşi ungea gâtlejul cu minunata licoare a prunilor şi se înfrupta dintr-o tochitură cu mămăliguta aburindă făcuta de tanti Florica(din Alexeni) care, punea în bucate şi multă dragoste.

calarasi tochitura

Aşa se face ca această tochitură cerea o carafă din vinul casei şi mergea şi un dulce, o minunată plăcintă de mere.

calarasi tochitura

Când se aşezau la masă, tanti Florica făcea şi ea parte din familie, servind cu toţii masa în odaia mare; ce mândra era tanti Florica…”, scrie Nicoleta Săndulache pe blog-ul său, adăugând: Cu aceasta reţetă i-am delectat şi pe prietenii mei din Costa Rica, cand am pregătit acest preparat în cadrul emisiuni gastronomice TV "Viviana en tu Coccina”.

Iată ce ingrediente folosea tanti Florica pentru tochitură(timp de preparare 60 de minute):
•    300 grame de carne de viţel
•    300 grame carne de porc
•    4-5 căţei de usturoi zdrobiţi,
•    200 de grame şuncă ţărănească
•    300 de grame cârnaţi afumaţi
•    75-100 g pastă de tomate
•    1 pahar de vin rosu
•    sare / piper după gust
•    cimbru
•    150 g de telemea
•    ouă pentru fiecare mesean, cate un ou(ochi)
•    ardei iuţi
•    pentru mămăliga: apă, sare, mălai
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Au găsit reţeta succesului. Afaceri cu produse bio după reţete biblice şi magazin de fiţe cu carne franţuzească

FOTO Afacere de 7,5 milioane de euro: un român din Bărăgan a găsit reţeta să scoată bani din pâine bio, făcută ca la bunica

Livada cu autoservire, în care clienţii îşi culeg singuri fructele eco

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite