Romanian Dads, expoziţia despre provocarea de a fi părinte, deschisă la Muzeul Municipal în perioada 14-31 mai

Romanian Dads, expoziţia despre provocarea de a fi părinte, deschisă la Muzeul Municipal în perioada 14-31 mai

Expoziţia cu fotografii ale taţilor îngrijind copii va fi deschisă şi la Călăraşi FOTO Primăria Călăraşi

“Romanian Dads” , o expoziţie despre provocarea de a fi un părinte implicat şi despre egalitatea între sexe, este prezentată, în premieră, la Călăraşi de către Ambasada Suediei la Bucureşti. Expoziţia este găzduită de Muzeul Municipal Călăraşi între 14 şi 31 mai 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Expoziţia Romanian Dads a luat naştere în 2018 în urma unui concurs foto organizat de Ambasada Suediei pe parcursul lunilor martie şi aprilie. Taţi care au fost în concediu de îngrijire a copilului sau taţi care petrec foarte mult timp alături de copii lor şi participă la activităţile din rutina lui zilnică - hrănit, îmbrăcat, spălat, culcat, etc. - au înscris în concurs fotografii care evidenţiază imaginea universal valabilă de părinte iubitor, indiferent că vorbim despre mamă sau tată.
 
Printre cei 68 de taţi care au împărtăşit experienţele unice, de părinte care şi-a asumat cu mult entuziasm responsabilităţi în egală măsură cu mama, s-au aflat şi 9 taţi care au avut curajul să treacă peste stereotipurile privind rolul tradiţional al părinţilor şi, pentru diferite perioade de timp, de la o lună la doi ani, au ales să fie părintele care este în concediu de îngrijire copil. Toţi taţii participanţi la concurs au declarat că momentele petrecute alături de copilul sau copii lor sunt de neegalat.
 
Cu toate că societatea românească continuă să fie una de tip patriarhal, iar creşterea copilului a fost şi este în mod tradiţional răspunderea femeilor, în special imediat după naştere, tot mai mulţi taţi au început să înţeleagă importanţa implicării în creşterea şi educarea copiilor, atât pentru beneficiile pe care le au aceşti copii, cât şi pentru dezvoltarea unor relaţii strânse cu ei.
 
Mentalităţile au început să se schimbe, femeile devin parteneri activi în viaţa socială, politică, profesională, iar bărbaţii sunt din ce în ce mai prezenţi în creşterea şi educarea copiilor.
 
Pentru că schimbarea mentalităţii este un proces îndelungat şi care începe de pe băncile şcolii, la deschiderea expoziţiei la Muzeul Minicipal Călăraşi din 14 mai au fost invitaţi să participe şi liceeni din Călăraşi. Începând cu ora 11:00, bloggerul Alex Zamfir, autor al cărţii ”Cel mai bun tată” şi realizator al emisiunii Itsy Bitsy ”Taţi în dialog”, le va împărtăşi din experienţa lui de tată şi va răspunde întrebărilor acestora, precum şi a celorlalţi participanţi la eveniment.
 
Vernisajul expoziţiei a avut loc pentru prima dată în data de 22 mai 2018 la ARCUB Gabroveni în Bucureşti şi a fost precedat de dezbateri privind rolul bărbaţilor ca taţi şi parteneri într-o societate echilibrată, în ceea ce priveşte egalitatea între sexe şi rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradiţional, paternal. 
 
Expoziţia va fi deschisă pentru public între 14 şi 31 mai 2019, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: