Cea mai uşoară mâncare de vară. Cum faci dovleceii prăjiţi perfecţi, cât de groşi se taie şi ce pui în mujdei ca să fie delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dovleceii prăjiţi, un deliciu
Dovleceii prăjiţi, un deliciu

Bogat în fibre, potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. Vara, dovleceii pane sunt neplisiţi d epe mese. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Iată ce nota celebrul bucătar despre acest preparat:

 “Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei şi vinete rumenite în ulei, şi mujdei”.

Ingrediente:

2 kg dovlecei (sau vinete) atunci culeşi din grădină

1 blid de făină

1 ceaşcă de ulei

1 căpătână de usturoi

1 legătură de mărar

sare, piper

Mod preparare

Dovleceii şi vinetele se taie rondele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei

Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare

Mărarul verde se taie mărunt

Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite