Cum pregăteşti plantele din locuinţă pentru iarnă - secretele specialiştilor de la Staţiunea Experimentală Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA www.vwmin.org
SURSA www.vwmin.org

Nu numai oamenii şi animalele resimt efectele iernii, ci şi plantele, inclusiv cele de apartament. Puţini ştiu însă că florile sau arbuştii din ghivece suferă dacă nu sunt depozitate în spaţii luminoase, la temperaturi şi condiţii de umiditate potrivite. De aceea, horticultorii le recomandă celor care deţin plante de apartament să studieze foarte atent caracteristicile fiecărei specii.

Florile şi arbuştii de interior au limite diferite de rezistenţă la factorii de vegetaţie, spun specialiştii în horticultură. De aceea, unele plante au nevoie de pregătiri mai atente pentru iernat, fiind mai pretenţioase în ceea ce priveşte condiţiile ambientale.

Doctorul în horticultură Costel Vânătoru, de la Staţiunea Experimentală Buzău, recomandă ca măsură de bază pentru păstrarea plantelor pe perioada iernii mutarea la adăpost a ghivecelor de pe balcoane, pervazurile exterioare ale ferestrelor sau din grădinile caselor. 

Locul pentru iernat trebuie şi el identificat cu grijă, ca să nu dăuneze plantei, iar criteriul cel mai important de care trebuie ţinut cont este temperatura interioară. 

”Plantele au cerinţe diferite faţă de factorii de vegetaţie. Unele rezistă mai bine la temperaturi scăzute însă multe dintre ele sunt foarte sensibile la temperaturi scăzute, sunt cele numite plante termofile. Acestea pot suferi foarte mult şi pot pieri. Majoritatea plantelor de apartament nu suportă îngheţul. Sub 12 grade Celsius, intră în suferinţă majoritatea, chiar şi cele cunoscută cu o mai mare toleranţă la frig. E bine ca în locul de păstrare a plantelor de apartament să fie peste 18 grade Celsius şi să nu scadă. Ele chiar dacă nu mor imediat suferă un şoc termic, un stres care face ca planta să nu se mai dezvolte armonios”, spune Costel Vânătoru.

image

Spaţiul în care trebuie depozitate plantele pe durata iernii trebuie să fie cât mai puţin umbrite, pentru a nu dăuna procesului de vegetaţie. 

”Trebuie avut în vedere două lucruri, anume tipul de plantă, dacă este sensibilă la frig sau rezistă mai bine şi, al doilea, asigurarea luminii optime. În perioada aceasta, sigur, durata de strălucire a soarelui se micşorează, ziua se micşorează, iar lumina deficitară la fel poate influenţa drastic unele plante. Deficienţa de lumină provoacă subţierea plantei, creează tulpini sau lăstari foarte subţiri, iar într-un final acele plante se pot frânge, pot pieri. Florile acestea de apartament sunt diverse, de la muşcată, până la ficus, filodendron. Trebuie ţinut cont de cerinţele fiecărei specii. Deficitul unui factor de vegetaţie afectează armonia, dezvoltarea normală a plantei, şi poate să o facă să sufere ori să ducă la pieire”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Asigurarea condiţiilor de temperatură şi luminozitate nu este însă suficientă, setul de măsuri benefice plantelor în perioada sezonului rece fiind mult mai complex. De exemplu, spune Costel Vânătoru, plantele trebuie udate cu măsură, în funcţie de temperatura sau lumina din cameră, specie şi tipul solului în care este fixată rădăcina.

”Udatul se reglează în funcţie de temperatura interioară. Trebuie ştiut că temperatura ridicată din interior grăbeşte evaporarea şi automat udatul trebuie făcut mai des. Oricum, nu se recomandă udatul zilnic. De asemenea, dacă lumina e deficitară, se scade un pic şi cantitatea de apă pentru evitarea unui dezechilibru şi mai mare. Contează foarte mult substratul în care se dezvoltă rădăcinile plantelor. Foarte multe flori care se vând acum şi sunt crescute în apartamente au foarte multă turbă. Ne dăm seama că e turbă şi nu pământ atunci când planta este uşoară, pentru că turba este ca un burete. Trebuie ştiut că ghivecele acestea pierd repede apă. Turba are capacitatea de reţinere a unei mari cantităţi de apă dar o şi pierde repede şi atunci trebuie văzut ce pământ, ce suport este în ghiveci. La acestea, udatul se face mai des”, spune Costel Vânătoru.

Şi ghivecele cu pământ trebuie atent îngrijite, pentru a întreţine o plantă sănătoasă în perioada sezonului rece când ea este mai vulnerabilă decât în celelalte sezoane. 

”Excesul de apă poate duce la îmbolnăvirea sistemului radicular pentru că plantele prin intermediul rădăcinilor absorb apa şi substanţele minerale din sol. Puţini ştiu că plantele, la nivelul sistemului radicular, şi respiră. De aceea noi prăşim plantele. Şi acestea din ghivece mai trebuie din când în când prăşite, cu un micuţ plantator, afânate, pentru că dacă se tasează solul rădăcinile sunt asfixiate. Aţi văzut că pe câmp unde bălteşte apa plantele se ofilesc şi mor. Este aceeaşi explicaţie”, explică horticultorul buzoian. 

image

Toate regulile pentru protejarea plantelor de interior nu sunt standardizate, spune Costel Vânătoru, ci sunt recomandate în funcţie de specie. 

”De exemplu violetele de Parma, cele care acum înfloresc frumos, în perioada de iarnă, nu se udă în ghiveci, ci în farfurioară, jos. Filodendronul care face nişte rădăcini aeriene are şi el pretenţiile sale. Foarte mulţi au tendinţa să taie acele rădăcini însă ele trebuie păstrate deoarece aşa absoarbe vaporii de apă din aer dar şi respiră.  Păstrarea sănătoasă a lor presupune şi combaterea dăunătorilor foarte mici, precum păianjeni, afidele, musculiţa apă, care pot şubrezi planta”, spune Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Experimentală Buzău.

                                         FOTO: Costel Vânătoru este cercetător la Staţiunea Experimentală Buzău

buzau

Principalele recomandări:

Nu udaţi prea mult 

Creşteţi umiditatea 

Planta nu trebuie să fie plasată într-o zonă prea rece sau prea caldă 

Evitaţi curenţii de aer rece 

Verificaţi infestarea cu dăunători 

Asiguraţi-vă că planta are suficientă lumină

Iată câteva dintre cele mai comune plante de interior şi sfaturi pentru îngrijirea lor: 

Trandafirul în ghiveci

Pentru că trandafirii iubesc lumina, trebuie poziţionaţi undeva în dreptul ferestrei, spre sud sau est, unde pot beneficia de câteva ore de soare direct, 5 sau 6, cel mai bine dimineaţa, când nu dogoreşte prea tare. Solul ideal pentru aceşti trandafiri pitici este cel cu pH neutru (= 7). De asemenea, trandafirul are nevoie de multă lumină şi o umiditate ridicată a solului. 

Cyclamen

Este o plantă de apartament care preferă răcoarea, adică temperaturi între 10 şi 20°C. Vara hibernează, căzându-i toate frunzele, însă toamna ciclul de creştere se reia, pentru ca iarna şi primăvara timpuriu să fie înflorită.

Camelia

Este o plantă perenă, ideal a fi crescută în locuri umbroase şi răcoroase. Solul necesită udare permanentă cu apă fără calcar. Se plantează la sfârşitul verii, întrucât înfloreşte numai în sezonul rece.

Orhidee Phalaenopsis

Este o plantă tropicală ale cărei inflorescenţe durează aproximativ 3 luni, cu condiţia să stea într-un loc luminos, însă nu bătută de soare direct, şi să fie udată la 7 - 10 zile. Ghiveciul poate să nu fie schimbat pe o perioadă de până la 2 ani.

Aloe Vera

Plantă suculentă ce creşte mai ales în interior, însă poate fi scoasă afară dacă nu mai sunt condiţii de îngheţ. Plantarea se face într-un ghiveci cu drenaj bun, într-un amestec de turbă şi nisip, udându-se rar. Poate creşte până la un metru înălţime şi înfloreşte pe timp de vară.

Cactuşi

Plantă perenă de apartament, care însă vara poate fi ţinută şi la exterior, întrucât preferă soarele direct, abundent, fiind necesară plantarea într-un amestec de nisip şi pământ. Nu îi prieşte umezeala. Iarna nu trebuie udată mai mult de o dată pe lună. Rădăcinile cactuşilor şi ale plantelor suculente se dezvoltă mai mult pe orizontală decât în adâncime, de aceea au nevoie de ghivece scunde şi largi.

Azaleea

Nu se udă cu apă rece! Va creşte mai încet şi îi vor îngălbeni frunzele! Azaleei nu îi place calcarul din apa de la robinet. Trebuie folosite ghivece largi pentru ca rădăcinile să se dezvolte optim.

Gerbera

Gerbera iubeşte soarele şi locurile aerisite, fiind necesară udarea cu generozitate în perioada de înflorire, care are loc din vară până în toamnă.

Primula obconica

Această plantă anuală de apartament înfl oreşte la sfârşitul iernii şi începutul primăverii şi creşte până la 40 de centimetri înălţime şi 25 centimetri diametru. Temperaturile prielnice sunt între 10 şi 24°C.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite