FOTO VIDEO Americanii de la publicaţia „Huffington Post“ au inclus Strada Sforii în topul celor mai înguste alei din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri. Strada Sforii din Braşov este considerată cea mai îngustă „uliţă" din Europa de Est, motiv pentru care a devenit obiectiv turistic.

Publicaţia americană menţionează că numele de strada Sforii se potriveşte perfect şi că în punctul cel mai îngust aleea chiar pare ca un cordon. The Huffington Post mai scrie că deja celebra stradă deschide poarta către vechiul Braşov şi a fost construită iniţial ca o cale de acces pentru pompieri. În articol mai sunt ilustrate străzi foarte înguste din Germania, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA şi  China.

Şi celebrul ghid turistic Michelin i-a acordat o stea Străzii Sforii, distincţie ce înseamnă că merită vizitată. Strada a fost lăsată mult timp în paragină, iar primele renovări au avut loc în 1998 cu sprijinul unui sportiv braşovean revenit acasă din America. Dan Oprea a fost nemuţumit de cum arăta străduţa şi a pus umărul la reabilitarea sa. „Am scris un proiect şi am reuşit să obţin finanţare de la Fundaţia Regelului Baudouin, din Belgia. Am obţinut vreo 8.000 de dolari şi am reuşit să-mi indeplinesc dorinţa aceasta de suflet“, îşi aminteşte Dan Oprea.

Puţini ştiu că strada Sforii are o istorie de câteva secole. A fost atestată documentar în secolul XVII şi reflectă tendinţele de urbanizare ale Braşovului medieval. Mult timp a fost folosită doar ca şi cale de acces de face legătura între străzile Porta Şchei şi Cerbului. Marea reabilitare a venit în anul 2003. A fost schimbat pavajul şi s-au refăcut pereţii clădirilor. Strada şi-a recăpătat farmecul de odinioară şi datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani. Lămpaşele folosite acum au fost comandate după modelul celor existente la muzeu, singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu gaz.

Strada Sforii a devenit un adevărat obiectiv turistic. Vizitatorii provin din mai toate colţurile lumii şi sunt ademeniţi de aceasta fie din motive istorice, fie din pură curiozitate.

Pe aceeaşi temă:

Staţiunea Râşnov, Cenusăreasa care a devenit vedetă

Rupea este noua cetate vedetă a Braşovului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite