Greşelile pe care le facem mulţi dintre noi şi care ne strică maşina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micile greşeli ne trimit cu maşina direct în service. FOTO Arhivă.
Micile greşeli ne trimit cu maşina direct în service. FOTO Arhivă.

Dacă circulăm mereu cu rezervorul aproape gol, conducem smucit, nu tragem frâna de mână şi nu facem la timp schimbul de ulei ne putem omorî prematur motorul autoturismului.

Una dintre marile greşeli pe care le facem este să punem prea puţină benzină. „Din motive de economie mulţi şoferi alimentează cu câte 50 de lei. Asta înseamnă că merg mereu cu rezervorul aproape gol. Acest lucru poate afecta în timp motorul, deoarece pe fundul rezervorului se adună mizerii care pot fi trase odată cu combustibilul. Cel mai bine este să aveţi mereu rezervorul cel puţin pe jumătate plin. Această măsură poate prelungi viaţa motorului cu ani buni“, spune Ioan Copşa, mecanic auto.

Pentru motor schimbul de ulei este foarte important. „Acesta trebuie făcut odată la maximum 10.000 de kilometri rulaţi. Este important să schimbaţi şi filtrele, iar uleiul să fie unul de calitate deoarece are proprietăţi care protejează motorul. O altă regulă de care uită mulţi şoferi este aceea că trebuie să schimbe curelele de distribuţie cam la fiecare 50.000-60.000 de kilometri rulaţi. Şi acest lucru poate prelungi viaţa motorului“, mai spune mecanicul.

Nu smuciţi maşina

Şoferii care au un stil mai smucit riscă să strice motorul mai repede. „Şoferii grăbiţi care accelerează brusc şi frânează la fel de brusc pot afecta motorul maşinii, dar şi întreg sistemul de frânare. Nu turaţi motorul atunci când staţi pe loc şi nu acceleraţi la maximum dacă ştiţi că va trebui apoi să frânaţi brusc ca să vă opriţi. Un exemplu sunt şoferii care accelerează, deşi au un semafor în faţă şi este clar că va fi roşu. Aceste mişcări bruşte afectează motorul şi uzează sistemul de frânare, dar şi cauciucurile“, mai spune mecanicul.

O altă greşeală este făcută în parcare. „Mulţi oferi lasă maşina în viteză mai ales dacă parchează în pantă pentru ca autoturismul să nu o ia la vale. Am avut cazuri când mi-au spus că o lasă aşa ca să nu poate fi împinsă. Dacă faceţi acest lucru este bine să trageţi şi frâna de mână, dacă vreţi să nu afectaţi transmisia“, mai spune specialistul.

Ce să nu faceţi când este frig

O altă mare greşeală este turarea motorului atunci când afară este frig. „Mulţi şoferi cred că dacă turează motorul tare atunci când afară este ger maşina va pornit mai uşor sau se va încălzi mai repede. Acest obicei nu face decât să suprasolicite motorul şi să îi scurteze durata de viaţ[. De asemenea iarna maşina trebuie spălată mult mai des, deoarece substanţele folosite la deszăpezire pot distruge caroseria. Nu uitaţi să spălaţi şi sub maşină pentru a elimina aceste reziduuri“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite